Războiul părinţilor de la sat cu profesorii pe care-i acuză că le meditează copiii cu forţa. Proteste la inspectorat, petiţii, negocieri inutile mediate de primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte dintre părinţii care-şi au copiii la Şcoala Gimanzială nr.1 „Emil Panaitescu” din Culdalbi, judeţul Galaţi, se luptă de aproape doi ani cu profesorii care forţează elevii să facă meditaţii plătite. În capul listei celor acuzaţi se află soţii Mircea şi Cezara Crîsnic: el - directorul şcolii, ea - profesoară de matematică.

Scandalul care ţine „capul de afiş” de aproape doi ani în localitatea gălăţeană Cudalbi este simptomatic pentru zona Educaţiei: câţiva profesori sunt acuzaţi că jignesc şi şantajează elevii cărora le predau la clasă să facă, tot cu ei, meditaţii plătite în particular.

Totul a început în toamna lui 2016, atunci când în jur de 30 de părinţi au reclamat la primăria comunei faptul că directorul şcolii gimnaziale nr.1 „Emil Panaitescu”, profesorul de fizică Mircea Crîsnic „a transformat unitatea de învăţământ într-o afacere personală”.

Oamenii mai acuzau şi comportamentul inadecvat al soţiei directorului, profesoara de matematică Cezara Crîsnic, despre care se afirma, negru pe alb, că jigneşte grav copiii şi-i obligă, prin note mai mici decât merită şi ameninţări repetate, să facă meditaţii în particular. Evident, cu ea şi contra cost.

„Lucrurile s-au complicat atunci când în comună a venit un profesor tânăr de matematică, ce făcea meditaţii la preţuri mai mici. Toţi elevii care au mers să lucreze cu acel profesor au fost imediat persecutaţi, terorizaţi, de profesoara Crîsnic”, se afirmă într-un memoriu transmis Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) şi semnat de mai mulţi părinţi, printre care Nicolae Lungu şi Stănică Ambrinoc (membri ai Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi), care au şi protestat public în faţa instituţiei.

Totul a explodat în mai 2017, atunci când aproape 80 de părinţi s-au adunat la primărie pentru a cere demisia celor doi profesori. A urmat o perioadă de negocieri, coordonate de primarul Ştefan Drugan, însă prea multe nu s-au întâmplat. „Am rugat-o pe doamna profesoară să nu mai jignească elevii, iar dumneaei mi-a promis că îşi va schimba atitudinea. N-am mai avut reclamaţii de atunci. Cât priveşte treaba cu meditaţiile, nu am cum interveni, căci nu interzice nicio lege să facă asta”, spune primarul comunei.

Profesorul Mircea Crîsnic (dreapta) în curtea şcolii. FOTO Pagina de Facebook a şcolii nr.1

image

Nici Consiliul Local, întrunit de urgenţă pentru a discuta, în 31 ianuarie 2018, scandalul de la Şcoala nr.1, n-a rezolvat ceva în afara faptului că taberele politice şi-au aruncat vorbe grele. „S-a discutat furtunos şi s-a decis participarea părinţilor la şedinţa Consiliului de Administraţie a şcolii. La CA au fost chemaţi doar trei părinţi, care au fost rapid  anihilaţi de directorul Crîsnic, cu jigniri bine strunite, la fiecare deschidere a gurii. Au urmat salve de telefoane pentru intimidarea părinţilor şi cadrelor didactice. S-a pus simultan şi total presiune sistematică pe semnatarii petiţiilor, să şi le retragă”, spune Stănică Ambrinoc, cel care s-a transformat într-un fel de lider al protestatarilor.

Moralitate versus legalitate

Ancheta declanşată de ISJ (la solicitarea Ministerului Educaţiei), deşi se află în derulare de aproape un an, încă n-a ajuns la nicio concluzie oficială, însă rezultatul este cumva previzibil. „Activitatea privată a unui cadru didactic n-o poate verifica Inspectoratul Şcolar” – spune insp. sc. adj. Doiniţa Popa. „Din punct de vedere deontologic, moral, nu este drept să faci pregătire cu elevii de la clasă. Dar din punct de vedere legal, nu este interzis. Dacă are PFA, sunt alte organe care pot cerceta ilegalităţi. Noi i-am făcut recomandarea să nu facă pregătire”, adaugă aceasta.

În ceea ce-i priveşte pe soţii Crîsnic, pe seamă cărora satul Culdalbi s-a rupt în două tabere ce se războiesc surd, aceştia afirmă că totul este doar o calomnie orchestrată de o serie de săteni care au o ură personală faţă de ei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite