Profesorul elveţian care şcoleşte români în Mecatronică. „Chiar şi companii precum Dacia şi Airbus Helicopters ar putea fi interesate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pierre Repetti Foto: Valentin Trufaşu
Pierre Repetti Foto: Valentin Trufaşu

Pierre Repetti, inginer şi profesor elveţian cu o vastă experienţă la catedră, predă cursuri pentru ingineri şi tehnicieni la Galaţi, unde locuieşte de şapte ani. Şi-a propus să îi ajute pe studenţii şi absolvenţii Universităţii „Dunărea de Jos“, dar şi pe antreprenori să se perfecţioneze, astfel încât să devină competitivi pe piaţa muncii.

Un profesor universitar din Elveţia, Pierre Repetti, s-a mutat la Galaţi şi, deşi are 69 de ani, este foarte activ şi dispus să îi ajute pe studenţii gălăţeni şi pe antreprenori să se perfecţioneze într-un domeniu cu totul nou pentru România: Informatica Computaţională. Metodologia cu care vine Pierre Repetti le va permite să proiecteze şi să construiască rapid piese şi chiar agregate industriale foarte complexe.

Dascălul a început să lucreze într-o companie din Elveţia ca tehnician, pe când avea doar 16 ani. „În ţara mea se pune mare preţ pe experienţa practică a unui angajat. Când ajungi să studiezi la şcoală sau la universitate, ştii deja din practică ceea ce ţi se predă“, ne explică profesorul modul în care elveţienii reuşesc să îmbine cursurile predate în şcoli cu practica în diverse companii.

A lucrat timp de 20 de ani în diverse firme, iar la 36 de ani, a luat hotărârea de a împărtăşi din vasta sa experienţă şi tinerilor, predând la Universitatea Tehnologică de Inginerie HES-SO şi apoi la departamentul de formare profesională Heig-Vd de la Universitatea tehnologică din Cantonul Vaud (Elveţia), unde a fost şi decan, dar şi la mai multe facultăţi tehnice din Franţa. În paralel cu activitatea didactică, Pierre Repetti are şi o companie în Elveţia, care se ocupă de proiectarea de produse mecatronice, analize şi structuri vibraţionale, marketingul sistemelor industriale şi designul produselor industriale.

Repetti are o experienţă de mai bine de 30 de ani în domeniul formării profesionale a inginerilor şi a lucrat cu mulţi tineri români, mai ales cu cei plecaţi la muncă peste hotare, care au dorit să-şi finalizeze studiile la un moment dat. A susţinut, de asemenea, şi cursuri de perfecţionare în industrie la Centrul European de Cercetare Nucleară din Geneva, unde 700 de ingineri, fizicieni şi tehnicieni au fost iniţiaţi în Mecatronică şi Informatică Computaţională.

Va iniţia studenţii în mecatronică aplicată

Stabilit de şapte ani în România, la Galaţi, elveţianul va preda, din această toamnă, un curs de Mecatronică aplicată la Facultatea de Inginerie din Galaţi, destinat nu numai absolvenţilor, ci şi şomerilor, antreprenorilor sau celor care doresc să înveţe ceva nou şi util.

Pierre Repetti va începe să predea primul modul începând cu luna octombrie 2019, după un program conceput special, astfel încât să nu se suprapună peste cursurile pe care tinerii le urmează în cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“: „Vreau să-mi transfer metodologia, intitulată Mecatronic Intelligence Computing, la Universitatea din Galaţi, prin module de instruire. De ce Galaţi şi România? Îmi place România, soţia mea este româncă şi am colegi, asistenţi şi studenţi români care m-au încurajat să fac acest curs şi cred că ar aduce un plus de cunoştinţe, competenţă şi bani pentru inginerii români instruiţi în mecanică, sisteme industriale şi producţie din Galaţi“, ne dezvăluie profesorul elveţian.

Cursul va fi împărţit în trei module de câte 100 de ore fiecare şi îi va pregăti pe inginerii din domeniul construcţiilor navale, petrol, transporturi, minier sau industria spaţială în modelarea pe calculator, modelarea în context, calculul static, pre-proiectarea, designul detaliat şi calculul dinamic. Profesorul elveţian şi-a propus să transforme Universitatea din Galaţi într-un centru de excelenţă la nivel european, prin ceea ce numeşte metodologia de Informatică Computaţională (MICM Mechatronics), pentru proiectarea a diverse piese industriale sau chiar maşini extrem de complexe.

„Dacia şi Airbus Helicopters ar putea fi interesate“

Metodologia computerizată a informaţiilor mecatronice cuprinde practic toate know-how-urile computerizate şi presupune folosirea lor într-un mod extrem de eficient, astfel încât un inginer să îşi optimeze permanent performanţele la proiectarea şi producerea unui produs mecatronic.

„Chiar şi companii precum Dacia şi Airbus Helicopters ar putea fi interesate. Aceste companii doresc să aibă ingineri cu o pregătire de înaltă performanţă. Cred că este foarte important ca tinerii ingineri care au absolvit aceste cursuri de formare să fie instruiţi într-un mod care să le permită să-şi găsească rapid un loc de muncă bine plătit“, ţine să puncteze dascălul.

Ideea de a susţine cursuri de mecatronică şi Informatică Computaţională în România i-a venit după ce a întâlnit numeroşi ingineri români în Elveţia şi Franţa, care nu reuşeau să îşi găsească joburi pe specializările lor şi au fost nevoiţi să se angajeze de multe ori ca muncitori necalificaţi. „Aceşti ingineri veneau la firma mea pentru că nu îşi găseau de muncă. Le-am oferit un nou nivel de specializare, care să le permită să îşi găsească repede un loc de muncă. Atunci mi-a venit ideea. De ce să nu fac aceste cursuri de specializare în România, mai ales că m-am şi stabilit aici“, ne povesteşte Pierre Repetti cum a început colaborarea cu Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi.

Agenţia Spaţială Europeană, posibil angajator în România

Profesorul Repetti merge cu proiectul său şi mai departe, susţinând că, după absolvirea cursurilor pe care le va preda, inginerii îşi pot deschide propriile firme în România sau pot lucra pentru reprezentanţe ale unor companii din Germania, Franţa şi Elveţia. „În primul rând, se creează locuri de muncă la Galaţi, în România, dar şi în alte oraşe din ţară, unde vor munci inginerii. Prin urmare, în loc să plece în Italia, Austria, Franţa sau Germania, unde nu vor găsi joburi pe specializările lor sau le vor găsi foarte puţini, vor avea şansa acum să rămână în ţară, alături de familie şi prieteni. Şi după absolvirea cursului, vor obţine o specializare care să le permită să se angajeze rapid şi cu un venit foarte bun“, ne introduce puţin profesorul elveţian în strategia pe care a pus-o la punct pentru a specializa ingineri români şi a crea locuri de muncă în ţară.

Una dintre structurile care caută ingineri pentru reprezentanţa sa din România este Agenţia Spaţială Europeană, ne dezvăluie Pierre Repetti. Diferenţa de salariu este foarte mare între România şi Elveţia, de pildă. Un inginer câştigă 6.000 de euro pe lună în ţara cantoanelor, în timp ce în România ar obţine 1.500 de euro. „Nu cred că inginerii ar trebui să privească astfel lucrurile. Este evident că diferenţa de salariu este mare, dar şi costurile de trai sunt diferite. Un salariu de 1.500 de euro în România cred că poate fi considerat foarte bun, iar faptul că poţi realiza acest lucru acolo unde te-ai născut şi ai crescut, fără să pleci în altă ţară, este un avantaj foarte mare. Dacă la un moment dat vor dori să plece în altă ţară din vestul Europei, o pot face fără probleme“, conchide profesorul elveţian.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite