Povestea tristă a lui Ioan Chiricuţă, elevul care a plătit cu invaliditatea o săritură greşită într-un bazin de înot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum ar fi ca într-o zi totul să se schimbe, să nu mai faci drumul obişnuit către şcoală, să nu mai mergi la cumpărături cu prietenii, să nu mai dansezi la ziua cuiva. Din păcate, asta i s-a întâmplat lui Ionuţ acum trei ani. Acum, el are nevoie de ajutorul oamenilor de bine pentru a-şi cumpăra un dispozitiv cu ajutorul căruia să poată să meargă din nou.

Ionuţ nu a fost aşa mereu! Viaţa lui s-a schimbat în urma unui accident la vârstă de 17 ani la bazinul de înot de la „Plaja Dunărea”. Diagnosticul a căƒzut ca un trăƒznet asupra familiei: traumatism vertebro-medular cervical complet C4 -€“ C7. Au trecut de atunci trei ani. 

Ionuţ locuieşte în Galaţi într-un apartament la etajul al patrulea, împreună cu familia. Obişnuia sムrâdăƒ, sムiasムcu prietenii în oraş, Îi plăƒcea sムînoate şi sムgăteascăƒ, iar atunci când avea ocazia, împăƒrtea daruri celor mai puţin norocoşi. Deşi medicii nu i-au dat atunci nici o sansă de a se mai mişca vreodatăƒ, voinţa lui Ionuţ a fost mai puternicムdecât orice pronostic. 

După multe luni de recuperare şi tratament, Ionuţ îşi simte acum picioarele, chiar le miscムpuţin, răƒspunde la stimuli, poate să ridice braţele, trage cu ele greutăţi şi îşi miscă capul. Ionuţ nu poate să îşi folosescă corpul, pentru a se îmbrăca, spăla şi alte lucruri care sunt necasare zilnic, dar speră că cineva, acolo sus, îl iubeşte şi va exista o speranţă. 

„Nu vreau sムmă opresc aici, îmi doresc să pot merge din nou”, mărturiseşte tânărul cu lacrimi în ochi.

Şedinţele de recuperare, tratamentul, deplasările la diverse spitale şi clinici pentru investigaţii înseamnă cheltuieli, pe care familia încearcă din răsputeri să le acopere. 

„În anul 2011 s-a deschis o fişă personală la o clinică din Viena, la profesorul dr. Engelbert Knosp, şeful secţiei de neurochirurgie, fiind aşteptaţi în orice moment, dar financiar nu ne permitem. Orice zi pierdută fără recuperare, este foarte grea... durerile de spate şi de picioare sunt insuportabile”, mărturiseşte mama băiatului.

În  luna noiembrie 2013, Ionuţ a reuşit să ajungă în clinica privată Acibadem din Istanbul, acolo unde după mai multe eforturi a reuşit să se ridice în picioare. 

„Este greu să ajungi în vârf, dar mai greu este să te menţii”, a spus atunci Ionuţ.

Continuarea permanentă a programului de Kinetoterapie pentru menţinerea tratamentului specific de recuperare a deficitului neuro-motor este foarte importantă. Pentru cumpărarea unei biciclete electrice Tera Vital familia lui Ionuţ are nevoie de aproape 5.000 de euro (4.650 fără TVA).

„De ajutorul celor din jur, oameni cu inimă bună, care vor şi pot să ajute şi doresc, depind destinul, speranţa de viaţă şi şansa lui Ionuţ. Salvaţi o viaţă! Orice sumă, oricât de mică, îl poate ajuta săƒ-i redăm o mică speranţă lui Ionuţ sムse bucure de vârsta pe care o are”, a conchis mama lui Ionuţ.

S-au deschis conturi cu caracter umanitar:

RO 58 RNCB 0521032472700001  - RON
RO 31 RNCB 0521032472700002  - EURO
RO 04 RNCB 0521032472700003  - USD

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite