PORTRET/ Angela Mihăilescu a format multe generaţii de pianişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Face parte din prima generaţie de dascăli de la Liceul de Artă şi a câştigat cu elevii săi numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale de pian.

Angela Mihăilescu şi-a început activitatea artistică la doar trei ani, când a intrat într-o grupă de balet.

Mi-a plăcut la nebunie ce făceam. Îmi amintesc şi acum", ni se destăinuie profesoara de la Liceul de Artă din Galaţi. Ar fi vrut să facă în continuare balet, dar asta presupunea să plece din oraş, iar părinţii săi nu au dorit acest lucru. Grupa s-a destrămat ulterior, dar asta a fost şansa Angelei Mihăilescu de a-şi descoperi pasiunea care i-a marcat viaţa: pianul.

Face parte din prima generaţie de profesori care şi-a început activitatea la Liceul de Artă din Galaţi, iar rezultatele sale vorbesc de la sine. În fiecare an participă cu elevii săi la olimpiade şcolare şi concursuri de pian, la care a câştigat până acum numeroase premii I.

Pianiştii formaţi de Angela Mihăilescu s-au făcut remarcaţi şi la nivel internaţional, fiind suficient să amintim de concursul de muzică din Franţa, unde din trei participări elevii săi au obţinut de două ori premiul I şi un premiu II.

39 de ani de activitate didactică

Elevii Angelei Mihăilescu au ajuns muzicieni cunoscuţi în întreaga lume. Adrian Nichiteanu este dirijor în Elveţia şi corepetitor, Lavinia Condurat predă pianul la New York, iar Livia Teodorescu ocupă în prezent funcţia de decan al Facultăţii de Compoziţie în cadrul Conservatorului din Bucureşti.

Ce satisfacţie poate fi mai mare când îţi spun aceşti oameni că au reuşit datorită muncii pe care ai realizat-o cu ei?", ne declară emoţionată profesoara de pian. Predă pianul de 39 de ani la Liceul de Artă din Galaţi, care a devenit pentru Angela Mihăilescu o a doua familie, dar şi acum are emoţii înaintea concursurilor la care participă cu elevii săi.

Fiecare notă, fiecare sunet contează. Este o stare foarte stresantă", ne declară artista.

A iniţiat un concurs de pian

O încununare a muncii de o viaţă a Angelei Mihăilescu o reprezintă concursul de pian „Miniatura românească", un eveniment iniţiat, organizat şi sponsorizat de profesoara de pian.

Vin elevi de la Bucureşti, Tulcea, Bacău şi Brăila pentru concursul de canto. Acest concurs este şi o metodă de popularizare a elevilor şi în special a muncii lor", explică Angela Mihăilescu motivele care au determinat-o să organizeze evenimentul.

Ajuns deja la a zecea ediţie, concursul pornit iniţial de la nivel local, s-a extins de la pian la canto, iar apoi la nivel naţional, dând dimensiunea seriozităţii organizatorilor şi a valorii elevilor care participă la acest eveniment organizat de 1 decembrie, de Ziua Naţională a României.

Profil

Născută: 11 decembrie 1949-Galaţi

Studii: Conservatorul „George Enescu" din Iaşi,
Facultatea de Instrumente şi Canto, secţia pian

Stare civilă: căsătorită, doi copii

Ce îi place

Îmi plac persoanele deschise. Îmi place să port discuţii cu copii şi părinţii, dar şi cu colegii mei. Am această dorinţa de a-i convinge pe cei din jurul meu de ceea ce trebuie să facă pentru a ajunge acolo unde îşi doresc. Îmi place să îi conving pe părinţi şi copii deopotrivă cât de grea este munca aici.

Ce nu îi place

Nu îmi place ipocrizia, neseriozitatea şi superficialitatea. Nu îmi place nesinceritatea. Doresc să mi se spună în faţă ceea ce crede cineva despre mine. Nu suport conflictele şi de aceea caut să le evit pe cât posibil.

Întrebări şi răspunsuri

La ce vârstă aţi cântat prima oară la pian?

Cred ca aveam şase sau şapte ani când am cântat pentru prima dată la pian la Şcoala de Artă, aşa cum se numea atunci. Învăţătoarea a vorbit cu părinţii şi le-a spus că se va înfiinâa o şcoală de muzică. Părinţilor mei le-a plăcut foarte mult ideea ca eu să cânt la pian.

Cum vedeţi actuala generaţie de copii?

Sunt bulversaţi de actuala situaţie socială şi economică. Înainte exista o ierarhie a valorilor, acum nu mai au nicio stabilitate. Copii cred că trebuie să realizezi foarte repede ceva. Nu mai au răbdare. Asta îi învăţăm noi la Liceul de Artă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite