PERICOL Dunărea ameninţă Brăila şi Galaţiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luni, cota Dunării a atins la Galaţi 417 centimetri
Luni, cota Dunării a atins la Galaţi 417 centimetri

Nivelul apelor fluviului este în continuă creştere, iar în următoarele zile, se aşteaptă depăşirea cotelor de atenţie Precipitaţiile bogate şi topirea zăpezii îi îngrijorează pe hidrologi, care afirmă că, deocamdată, nu există pericol de inundaţii la Galaţi şi Brăila

Ploile căzute în ultimele zile au determinat o creştere semnificativă a debitelor râurilor din vestul ţării şi implicit şi a debitului Dunării în sectorul Turnu Magurele-Zimnicea- Isaccea motiv pentru care specialiştii au emis o avertizare cu cod galben.

Atenţionarea Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) va fi valabilă până astăzi, cu posibilitatea prelungirii şi pentru zilele următoare, întrucât sunt aşteptate şi alte depăşiri ale cotelor de atenţie pe Dunăre .


Situaţia poate deveni alarmantă
De la începutul anului, în zona Galaţi, debitele Dunării au înregistrat o creştere medie de 30 de centimetri pe zi astfel încât, astăzi, nivelul fluviului măsura 440 centimetri. Asta înseamnă că, dacă apele vor continua să crească în acelaşi ritm, în patru zile, cota de atenţie de la Galaţi, care măsoară 560 de centimetri, va fi depăşită.

Aceeaşi situaţie este şi la Brăila, unde specialiştii de la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) au prognozat, pentru următoarele două zile, o creştere a nivelului apelor cu 50 de cm, astfel încât, până la atingerea cotei de atenţie mai rămân doar 75 de cm.

Este o situaţie încordată datorită precipitaţiilor prognozate. Pe anumite sectoare a fost depăşită cota de atenţie, iar acum se aşteaptă creşterea debitelor şi la Isaccea. Cu toate acestea, navigaţia se desfăşoară în regim de siguranţă, semnalizarea pe Dunăre este foarte bună, iar temperatura apei este de 3 grade Celsius asftel încât nu se pot forma sloiuri de gheaţă", a declarat Florin Uzumtoma, directorul AFDJ Galaţi.


Nu este pericol de inundaţii

La rândul lui Dan Buruiană, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale "Apele Române" - Direcţia Apelor Prut, a explicat că, deşi nivelul Dunării este în creştere, deocamdată, nu este pericol de inundaţii în zona Galaţi-Brăila.


Amintim că în aprilie 2006, apele fluviului au măsurat, în zona oraşului Galaţi, cea mai mare cotă consemnată vreodată, reuşind să depăşească nivelul înregistrat în urmă cu mai bine de o sută de ani. Practic, Dunărea măsura 657 de centimetri, cu 57 peste cota de inundaţie şi cu un centimetru peste maximul istoric, de 656 cm, înregistrat în 1897.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite