Pandemia schimbă tradiţiile. Marea ceremonie de Bobotează nu se va mai organiza la malul Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restricţii de Bobotează la Galaţi, din cauza pandemiei de COVID-19. Tradiţionala slujbă de Bobotează, de la malul Dunării, nu se va mai organiza anul acesta, iar credincioşii vor primi aghiasma îmbuteliată în sticle.

Arhiepiscopia Dunării de Jos a anunţat că de Bobotează în toate bisericile din Galaţi şi Brăila credincioşii vor primi, începând cu ora 7.00, Aghiasma Mare sfinţită şi îmbuteliată în ziua de 5 ianuarie, iar cu Aghiasma Mare din 6 ianuarie vor fi doar binecuvântaţi prin stropire. Aghiasma Mare va fi îmbuteliată până seara în 150.000 de sticle.

„Evenimentele liturgice prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului din acest an, se vor desfăşura în condiţii de pandemie. La toate bisericile parohiale, în ziua de 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei, după săvârşirea Slujbei de Sfinţire Mare a apei, Aghiasma Mare va fi îmbuteliată până seara în cele 150.000 de sticle pregătite de preoţi, cu sprijinul voluntarilor parohiali, bine ştiind că poporul drept credincios atât de mult o cinsteşte, iar ea devine acum, în pandemie, o putere harică mult mai mare pentru sănătatea sufletească şi trupescă a credincioşilor noştri. Pentru evitarea situaţiilor neplăcute şi a păstra dominantă bucuria înnoirii şi sfinţirii sufletelor şi trupurilor noastre se vor crea mai multe puncte de distribuire a Aghiasmei Mari”, a transmis Arhiepiscopia Dunării de Jos.

În ziua de 6 ianuarie, la Praznicul Împărătesc al Botezului Domnului, în fiecare biserică va fi săvârşită Sfânta Liturghie urmată de Slujba Sfinţirii Mari a apei (Aghiasma Mare) de către preoţi pentru a fi binecuvântaţi prin stropire credincioşii prezenţi la slujbă în această zi de mare sărbătoare.

„Avem certitudinea că înţelepciunea, priceperea şi echilibrul preoţilor noştri şi înţelegerea dintotdeauna a bunilor noştri creştini vor contribui decisiv la conturarea sărbătorii în înţelesul ei mare de Teofanie, de sfinţire a sufletelor şi a trupurilor noastre, a caselor, a ogrăzilor, a locurilor, a zonei, a ţării şi a lumii întregi”, au adăugat reprezentanţii Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Vă recomandăm să citiţi şi :

Superstiţii de Bobotează. Ziua în care fetele îşi află ursitul, se soroceşte vremea şi se prind farmecele

Slujba de Bobotează. Patriarhia a anunţat programul şi regulile speciale. Cum se va împărţi apa sfinţită

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite