Medic român stabilit în SUA: „Vizitele la camera de gardă pentru copii cu gânduri de sinucidere au luat amploare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: Arhivă personală
sursa: Arhivă personală

Raluca Papadopol, medic pediatru român stabilit în SUA de 20 de ani, atrage atenţia că principala îngrijorare în privinţa copiilor, pe perioada pandemiei, este cea privind şcoala şi izolarea socială. „În SUA, vizitele la camera de gardă pentru copii cu gânduri de sinucidere au luat amploare”, avertizează pediatrul.

Medicul a observat că, în ultima perioadă, tot mai mulţi adolescenţi şi copii suferă de anxietate şi depresie. Specialistul consideră că rezultatele şcolare, atât în SUA, cât în România, sunt în cădere liberă, iar „depresia şi anxietatea la copii şi adolescenţi sunt în creştere exponenţială”. 

„Principala îngrijorare este, însă, cea cu privire la şcoală şi izolarea socială. În SUA, vizitele la camera de gardă pentru copii cu gânduri de sinucidere au luat amploare. Şi noi, la cabinet, avem din ce în ce mai multe cazuri de adolescenţi şi copii cu anxietate şi depresie. Psihiatrii sunt şi ei depăşiţi de numărul de cazuri, aşa că în ultimul timp a ajuns sarcina pediatrului să trateze cazurile necomplicate”, spune medicul pediatru Raluca Papadopol.

Aceasta a observat că modul de exprimare al copiilor şi adolescenţilor este diferit. Unii sunt retraşi, alţi agresivi, iar alţii reuşesc să se exprime mai uşor şi pot deveni chiar faimoşi. Medicul povesteşte cazul unei adolescente din Pennsylvania, care a creat un videoclip, devenit viral, despre pandemie.

„Copiii se exprimă în multe feluri. Unii devin retraşi, unii agresivi, cei cu talente artistice se exprimă mai uşor şi pot deveni chiar faimoşi. De exemplu, o familie din vecini cu trei fete extrem de talentate. Un videoclip făcut în familie, cu buget minim, care demonstrează perfect prin ce trec copiii. Au ajuns la Oprah, au făcut înconjurul ştirilor şi al Internetului”, povesteşte medicul.

„Copiii plătesc pentru nesăbuinţa adulţilor”

În ceea ce priveşte infecţia cu coronavirus, spune că nu a întâlnit cazuri grave în rândul copiilor. Pediatrul pledează pentru redeschiderea şcolilor şi reîntoarcerea copiilor în societate, la o viaţă normală. Cu atât mai mult cu cât cele multe studii spun că transmiterea virusului nu se produce la şcoală, ci în familie.

„Copiii, din fericire, au un procent foarte redus de complicaţii. Pe de altă parte, pot transmite boala. Efortul de tuse la copil e însă mai slab. Au fost făcute studii pe tuberculoză şi înaintea pandemiei. Densitatea particulelor de fluid în jurul copiilor care tuşesc nu este tot atât de mare ca la adulţi. Părinţii şi bunicii, însă, o altă problemă. Sunt bunici care au ajuns în spital pentru că nu au stat departe de copii şi nepoţi. Sunt din ce în ce mai multe studii care arată că transmiterea la copii nu se produce la şcoală, în clasă, ci în familie, cu ocazia vizitelor, meselor în comun cu mulţi membri: sărbători, aniversări, etc. Din ce în ce mai mulţi medici (şi eu printre ei), insistă ca toţi copiii să se întoarcă la şcoala, în condiţiile în care adulţii înţeleg sa respecte regulile de izolare ei înşişi. La ora actuală, copiii plătesc pentru nesăbuinţa adulţilor”, susţine medicul. 

Raluca Papadopol a plecat din ţară în 2001, după absolvirea unui rezidenţiat de Pediatrie la Iaşi, iar în SUA diploma de medic i-a fost echivalată în urma unor examene. A lucrat în spitale de renume, iar în prezent, lucrează într-un cabinet particular cu tradiţie de 40 de ani în regiune.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Testul negativ la COVID-19 este cerut pentru zborul în SUA

Medic rămas fără contract cu Casa de Sănătate din cauza absenţelor. Alţi trei doctori, sancţionaţi pentru orele de gardă nefăcute

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite