Majorarea taxelor locale, suspendată la Galaţi. Prefectul a atacat în instanţă decizia Consiliului Local

Majorarea taxelor locale, suspendată la Galaţi. Prefectul a atacat în instanţă
decizia Consiliului Local

Eugen Hristache, prefectul judeţului Galaţi FOTO Valentin Trufaşu

Prefectul Eugen Hristache a cerut Tribunalului Galaţi să constate nulitatea hotărârii  Consiliului Local prin care impozitul pe autovehicule s-a majorat cu 50%. Sute de gălăţeni au protestat în stradă faţă de majorarea amintită, considerând-o nejustificată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prefectura Galaţi a atacat luni, 18 ianuarie, hotărârea Consiliului Local Galaţi prin care impozitul pe autovehicule a fost majorat cu 50%,  la secţia de contencios administrativ a Tribunalului Galaţi.

„Eugen Hristache, prefectul judeţului Galaţi, a formulat, în data de 18.01.2021, cererea de chemare în judecată a Consiliului Local al Municipiului Galaţi, prin care a solicitat Tribunalului Galaţi - Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal constatarea nulităţii absolute parţiale a Hotărârii Consiliului Local nr.512/17.12.2020, în ceea ce priveşte nelegalitatea art. 5 prin care s-a stabilit o cotă adiţională de 50%, încep?nd cu anul 2021, la impozitul pentru mijloacele de transport cu tracţiune mecanică prevăzute la art. 470 alin. (2) din Legea nr. 227/2015. Actul administrativ contestat a fost comunicat prefectului judeţului Galaţi în data de 30.12.2020, iar procesul-verbal al şedinţei ordinare din data 17.12.2020 a fost comunicat, de către secretarul general al municipiului Galaţi, la solicitarea prefectului, în data de 14.01.2021. Acţiunea în contencios administrativ a fost formulată în conformitate cu prevederile art. 255 din OUG nr. 57/2019, privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 3 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 489 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Până la soluţionarea cauzei, actul administrativ atacat este suspendat de drept“, au precizat reprezentanţii Prefecturii Galaţi.

Ionuţ Pucheanu, primarului Galaţiului, a declarat că, după suspendarea hotărârii Consiliului Local, taxele şi impozitele locale se plătesc la nivelul anului trecut, fără majorări, cel puţin până când instanţa se va pronunţa definitiv în acest caz. Dacă judecătorii vor decide că adoptarea hotărârii forului deliberativ local s-a făcut cu încălcarea legii, diferenţa de impozit plătită de gălăţeni va fi scăzută din impozitul calculat pentru 2022.

Gălăţenii au organizat recent două proteste, prin care au cerut anularea majorării impozitului pe autovehicule pe motiv că aceasta nu se justifică.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Guvernul aprobă majorarea salariilor şi pensiilor

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările