Lotul arestat în dosarul „mafia fierului vechi” din Galaţi a intrat în greva foamei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urmă cu doi ani, în localitatea Umbrăreşti a avut loc un scandal sângeros. Foto: Adevărul
În urmă cu doi ani, în localitatea Umbrăreşti a avut loc un scandal sângeros. Foto: Adevărul

12 arestaţi preventiv din Penitenciarul Galaţi au intrat de cinci zile în greva foamei. Este vorba despre acuzaţii din dosarul mafiei fierului vechi care în urmă cu doi ani şi-au disputat zonele de influenţă în Umbrăreşti, iar în urma scandalului un tânăr de 36 de ani a fost ucis. Pentru că sunt judecaţi la grămadă şi condamnaţi în aceeaşi manieră, cei 12 acuzaţi au decis să refuze hrana

Soţiile celor aflaţi în greva foamei spun că bărbaţii lor nu au fost judecaţi separat, în funcţie de faptele pe care le-au comis şi aşa s-a ajuns ca aceştia să fie condamnaţi la aproximativ 230 de ani de închisoare.

„Suntem nemulţumite de felul în care au decurs ancheta şi judecata. Consider că ne resping orice fel de probă de apărare”, a declarat Ionela Avram, soţia lui Ionuţ Avram.

Câteva dintre soţiile celor intraţi în greva foamei, suţin că bărbaţii lor nici măcar nu au luat parte la scandalul de acum doi ani, din Umbrăreşti, aceştia fiind condamnaţi pe baza unor mărturii mincinoase.

„A fost singurul întreţinător al familiei. Nu putem să ne creştem copiii singure. Pentru ce?! Doar pentru că a venit cineva şi a spus că ar fi fost şi el acolo?”, a mărturisit Alexandra Damaschin, soţia lui Dănuţ Damaschin.

Unul dintre avocaţii din acest caz este de părere că s-a ajuns în această situaţie deoarece nu s-au disjuns cauzele.

„Este regretabil că s-a ajuns să moară un om şi alţi doi să fie afectaţi medical, dar este şi regretabil că 12, 15 oameni sunt arestaţi preventiv pe considerentul că toţi, dar absolut toţi ar fi lovit acea persoană care a decedat, cu consecinţa încadrării la omor deosebit de grav. Apoi, mai este regretabil din punctul meu de vedere că în această cauză, doar în mică măsură s-au admis probele în apărare. Una dintre probele solicitate era constatarea tehnico-ştiinţifică privind comportamentul disimulat. Adică detectorul de minciuni. Ei au arătat că nu toţi au participat la agresarea cea mai gravă, care a avut consecinţa decesului. Şi ar fi vrut ca răspunderea lor să fie împărţită în funcţie de participaţia lor. Au mai vrut să dovedească faptul că victima şi celelalte două părţi vătămate au fost agresorii iniţiali, care au venit fără motiv în localitatea unde ei domiciliau, i-au urmărit, i-au fugărit şi i-au ameninţat. Eu i-am sfătuit să nu intre în greva foamei, dar se pare că nemulţumirea şi frustrarea lor au fost mai mari decât spiritul de autoconservare”, a declarat avocatul Gigel Potrivitu.

Reprezentanţii Penitenciarului de maximă Siguranţă Galaţi au confirmat faptul că cei 12 arestaţi preventiv au intrat în refuz de hrană. În acest moment starea de sănătate a acestor bărbaţi este atent monitorizată.

„După douăzeci de zile de greva foamei, apar dezechilibre ireversibile în tot organismul. Prima modificare, după a patra zi de grevă a foamei, este scăderea periculoasă a glicemiei, apare hipoglicemia, mai ales dacă persoana în cauză nu are o rezervă de energie constituită din depozite adipoase. Efectele grevei foamei apar mai repede la persoane ce au o constituţie mai fragilă, care sunt mai slabe”, a declarat doctorul Valentin Boldea.

Reamintim că în urmă cu doi ani, în localitatea Umbrăreşti a avut loc un scandal sângeros. Două grupuri rivale şi-au disputat atunci zonele de influenţă în afacerile cu fier vechi. Din confruntare nu au lipsit bâtele, săbiile şi pistoalele. Două persoane rănite în conflict au ajuns la Spitalul din Tecuci, iar un altul, de 36 de ani, a decedat.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite