Italianca de 21 de ani care munceşte ca voluntar la SMURD. „Datoria faţă de semenul meu este mai importantă decât problemele mele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valeria D’Attorre este dintr-un orăşel din apropiere de Napoli şi urmează cursurile Facultăţii de Medicină de la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi. Ea spune că a ales să facă voluntariat la SMURD pentru că a visat mereu să salveze vieţi şi că a decis deja că îşi va practica viitoarea meserie în România, nu în Italia.

O italiancă de 21 de ani a reuşit să-i uimească pe salvatorii de la SMURD Galaţi, unde tânăra este voluntar cu normă întreagă şi dă dovadă de un curaj şi de o voinţă cu totul ieşite din comun. Valeria D’Attorre s-a născut la Vico Equense, un orăşel din apropiere de Napoli şi s-a stabilit în România de numai un an, dar deja se descurcă foarte bine în limba ţării de adopţie.

Italianca ne-a povestit că a ajuns în ţara noastră printr-o conjunctură foarte interesantă. Încă de mică şi-a dorit să lucreze în zona medicală, iar de-a lungul timpului, s-a interesat de facultăţile de medicină din Italia şi din restul Europei. Aşa a aflat, de la o prietenă cu origini româneşti, că poate urma cursurile Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi (instituţie de învăţământ de stat), cu costuri mult mai mici decât în ţara ei natală, dar şi cu avantajul de a beneficia de experienţa unor medici reputaţi.

Aşa a ajuns Valeria să înveţe la Galaţi (în toamnă începe anul II), loc despre care spune că-i place foarte mult, deşi este uşor dezamăgită de faptul că locuitorilor şi autorităţilor nu le pasă prea mult de curăţenie, de starea clădirilor vechi şi a parcurilor. Însă admite că este încrezătoare că mentalităţile se pot schimba, mai ales prin implicare, exemplu personal şi voluntariat. De altfel, de câteva luni, tânăra este şi voluntar la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, spune că îi place foarte mult ceea ce face şi crede că voluntariatul pe ambulanţa SMURD i-a schimbat complet viaţa.

O altfel de dragoste la prima vedere

Prima întâlnire a Valeriei cu organizaţia SMURD din România i-a lăsat o impresie deosebit de puternică, mai ales că s-a dovedit a fi complet diferită faţă de ceea ce ştia despre sistemul de urgenţe din ţara natală. Fata ne-a povestit că în Italia asistenţa de urgenţă se face exclusiv de către echipaje care aparţin de sistemul naţional de sănătate. Pompierii din cadrul „Vigili del Fuoco“ acordă primul ajutor victimelor doar până la sosirea echipajelor de ambulanţă, în situaţii critice.

„Am aflat de posibilitatea de a face voluntariat pe ambulanţa SMURD din social media, văzând acţiunile voluntarilor medicinişti din Cluj şi Târgu Mureş. Am făcut apoi cursul de voluntar la sediul pompierilor, după care am început să fac ture împreună cu echipajul de paramedici SMURD. Dintotdeauna mi-au plăcut rigoarea şi disciplina pe care le oferă viaţa de militar, alături de mediul medicinei de urgenţă. Relaţia mea cu SMURD este un fel de dragoste la prima vedere“, spune Valeria.

Până în prezent, Valeria D’Attorre a acumulat aproape 200 de ore de voluntariat şi a participat la 100 de intervenţii. Şi nici prin gând nu-i trece să se oprească aici. Face totul plecând de la premisa că toate cazurile sunt diferite şi că nimic nu este ceea ce pare a fi. „Chiar dacă se anunţă doar o lipotimie, se poate dovedi ceva grav. În acele momente, sincronizarea şi armonia lucrului în echipă îmi plac foarte mult, mai ales atunci când vorbim din priviri. Abia aştept să vină tura mea, să văd ce lucruri noi mă aşteaptă“, spune italianca.

Ea ne-a mai mărturist şi că principala ei motivaţie este să ajute oamenii aflaţi în situaţii-limită. „Mă ajută să merg mai departe sentimentul de mulţumire avut după ce văd că pacientul este stabilizat. Îl privesc în ochi deseori şi văd mulţumirea tăcută a unui om care primeşte ajutor. Cel mai mult însă mă ajută dorinţa de a învăţa ceva nou. Cred că toţi ar trebui să avem cunoştinţele de prim ajutor care ni se predau la început – mai ales pentru membrii familiei“, mai spune Valeria.

Se împarte între facultate, spital şi ambulanţă

Viaţa Valeriei D’Attorre nu este deloc simplă. Şi nici uşoară. Însă nu se plânge niciodată, deşi este mereu într-o cursă contracronometru. „Eu fac practică şi la spital, iar de acolo vin direct la tură. Lucrul pe ambulanţă însă, nu seamănă cu practica în spital, pentru că pe SMURD lucrurile se fac contratimp. De asta contează pentru mine să devin un bun profesionist şi să învăţ mereu. Comunicarea cu echipajul mă ajută foarte mult: înţeleg astfel care este locul meu în echipă, dar şi diverse moduri de abordare a pacientului cu răbdare, înţelegere şi empatie“, spune tânăra.Ea ne-a mai mărturisit şi că a învăţat, în acelaşi timp, un aspect etic esenţial în lucrul cu pacienţii: nu contează cât de supărat eşti, nu contează cât de nervos şi agresiv este pacientul, una dintre responsabilităţile salvatorului este să fie corect şi să-şi controleze emoţiile sau nerăbdarea.

Imagine indisponibilă

„Da, cred că datoria faţă de semenul meu este mai importantă decât problemele mele. Este şi un mod de a mulţumi comunităţii care m-a primit în sânul ei şi mi-a dat un sens atât de nou. Aş dori să-i conving pe toţi colegii mei medicinişti să «guste», măcar o săptămână, din greutăţile unui paramedic SMURD. Ar înţelege altfel atât medicina, cât şi suferinţa umană şi ar deveni doctori mai buni.
Am văzut suferinţa oamenilor de atâtea ori, dar cea mai greu de suportat este suferinţa psihică a unor tineri imobilizaţi la pat, vârstnici singuri. Sunt atâţia oameni care au nevoie de noi în acest oraş, încât sper să-i pot convinge pe colegii mei să accepte voluntariatul“, afirmă Valeria.

Vrea să devină subofiţer de pompieri în România

Apropierea de activitatea ISU a determinat-o pe Valeria să se gândească chiar la o carieră militară în România. Ea s-a înscris pe locurile pentru fete de la Şcoala de subofiţeri de Pompieri de la Boldeşti.„Această alegere, la fel ca voluntariatul pe ambulanţa SMURD, mi-au schimbat total modul de viaţă. Mă trezesc zilnic la ora 5.00, cu gândul că voi reuşi. Iau micul dejun şi merg la sală timp de două ore. Iau meditaţii la matematică, pentru că este una dintre probele eliminatorii la admitere, şi fac alergări în weekend. Uneori, prietenii vor să ieşim în weekend, dar le spun că sunt de tură pe ambulanţă. Nu au înţeles iniţial cum de refuz o ieşire în oraş pentru o tură grea pe SMURD, dar s-au obişnuit. Mă întreb, uneori, cum ar arăta oraşul dacă am accepta cu toţii să facem măcar o oră de voluntariat“, spune tânăra.

Imagine indisponibilă

După cum ne-a confirmat şi Dan Ionaşcu, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Valeria D’Attorre face o echipă straşnică împreună cu alte două voluntare de excepţie: Aura Ledaru şi Andreea Bute. „Ele sunt triada fetelor care ne arată determinarea şi voinţa unor femei care se implică în viaţa comunităţii gălăţene şi merg la intervenţii alături de salvatorii profesionişti“, ne-a spus Ionaşcu.

Potrivit ISU Galaţi, orice persoană între 16 şi 65 de ani poate să se înscrie în acest program de voluntariat care este extrem de important pentru salvarea celor aflaţi în situaţii critice.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite