Greşelile cele mai comune făcute de şoferi. La ce distanţă trebuie să fie volanul faţă de conducătorul auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii fac multe lucruri mecanic, ca gesturi reflex, însă nu toate sunt utile şofatului, ba dimpotrivă. Conducerea maşinii fără să fie atenţi sau focalizarea atenţiei pe lucruri care n-au legătură cu şofatul pot face ca şoferul să piardă controlul volanului, cu consecinţe ce se pot dovedi tragice.

Şofatul fără să fii atent

Mulţi şoferi aleg să facă tot felul de lucruri în timp ce conduc maşina, punând în pericol viaţa lor şi a pasagerilor din maşină, dar şi pe cea a celorlalţi participanţi la trafic. ”Răspund la telefon sau la mesaje, vorbesc cu prietenii sau cu copiii din maşină, fiindu-le astfel distrasă atenţia de la condus. Astfel de momente sunt extrem de periculoase pentru că şoferul nu mai realmente un control asupra autovehiculului şi se poate întâmpla orice”, punctează Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi.

Atenţia concentrată pe ce nu trebuie

Există şi şoferi care îşi concentrează atenţia doar pe semnele de circulaţie, ignorând celelalte lucruri din trafic, ceea ce este la fel de periculos, pentru că poate, de pildă, să nu îşi dea seama că a intrat pe contrasens sau se apropie de o curbă şi este pe punctul să iasă de pe carosabil.

Alţi conducători auto îşi focalizează atenţia pe maşina din faţa lor, fără să observe că se apropie de o groapă în asfalt sau se uită excesiv în oglinda retrovizoare, astfel că, la un moment dat, nu realizează că maşina care circulă în faţa lor a frânat. Prin urmare, atenţia la volan trebuie să fie distributivă, astfel încât să acoperiţi vizual, dar şi sonor, tot ce poate avea importanţă pentru o conducere în siguranţă a maşinii.

Cauciucurile dezumflate

Mulţi şoferi ignoră presiunea din pneuri până când ajung într-o situaţie limită, când realizează că acesta este, de fapt, un factor extrem de important. Cauciucurile dezumflate măresc distanţa de frânare, expunând şoferul la pericolul producerii unui accident, dar cresc semnificativ şi consumul de carburant al maşinii.

Ignorarea stării carosabilului

Pentru unii şoferi faptul că asfaltul este uscat sau ud de la ploaie nu are o prea mare importanţă. Ei conduc cu aceeaşi viteză şi pe ploaie, deşi riscul de acvaplanare este foarte mare, maşina mişcându-se necontrolat pe şosea, iar în cel mai rău caz poate derapa şi va ajunge într-un şanţ sau pe contrasens. Chiar dacă întârzii la o întâlnire, este mai bine să ajungi mai târziu decât să nu mai ajungi deloc.

Folosirea agresivă a pedalelor

Pedalele maşinii trebuie folosite mereu cu grijă, fără mişcări agresive, pentru că riscaţi să produceţi accidente. De pildă, neapăsarea corespunzătoare a pedalei de ambreiaj va avea ca urmare neintrarea în viteză, iar pe acest fond puteţi avea surpriza deloc plăcută de a vi se opri maşina la o viteză mare.

De asemenea, preocupat de schimbarea vitezelor, puteţi să nu observaţi maşina din faţă sau un  biciclist, iar de aici şi până la un accident nu mai este decât un pas. ”Nu bruscaţi acceleraţia. Vă puteţi trezi în situaţia de a nu mai putea controla maşina şi de a frâna la timp, atunci când este nevoie, astfel că puteţi ieşi de pe şosea sau puteţi intra într-o altă maşină. Accelerarea autovehiculului trebuie să aibă loc treptat, mai ales la maşinile mai puternice, unde accelerarea este foarte rapidă”, explică Florin Marin Bogdan.

Nu te răzgândi când schimbi direcţia de mers

Una dintre cele mai mari greşeli pe care le poate face un şofer la volan este să ia o decizie şi să îşi semnalizeze intenţia, iar apoi să facă cu totul altceva. Atât pentru şoferii din faţă, cât şi pentru cei care circulă în spatele unui astfel de conducător auto va fi o surpriză totală un astfel de gest, iar mulţi nu vor avea reacţie, ceea ce înseamnă producerea unui accident de circulaţie.

Odată ce ai luat o hotărâre, să zicem să o iei pe prima stradă la stânga, trebuie să faci acest lucru, chiar dacă realizezi imediat că trebuia să o iei în cu totul altă direcţie. După ce te asiguri că nu vine nicio maşină, poţi reveni pe drumul bun, însă în siguranţă de această dată.

Reglarea greşită a dispozitivelor de la maşină

Primul lucru pe care un şofer trebuie să îl facă când urcă în maşină este să regleze oglinda retrovizoare şi pe cele exterioare, scaunul, centura de siguranţă şi poziţia volanului. Aceste detalii nu sunt menite doar să îi asigure confortul când şofează, ci îl pun în poziţia de a răspunde mai bine la situaţii de urgenţă cu care se confruntă în trafic.

”De pildă, nu este indicat ca şoferul să fie la o distanţă mai mare de 25 de centimetri de volan, pentru că va avea probleme în a reacţiona rapid în anumite situaţii, dar nici să fie mai aproape de 20 de centimetri de acesta, pentru că se va mişca cu greutate, iar în cazul unui accident frontal, se poate accidenta grav, lovindu-se de volan ”, detaliază Florin Marin Bogdan.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite