GALERIE FOTO/ Primăria a cheltuit 14,6 miliarde pentru micşunele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sera de flori este dotată cu o instalaţie inteligentă de încălzire, udare şi menţinere constantă a nivelului de umiditate. Sub acoperişul din sticlă sunt cultivate peste două milioane de fire de flori, din variate specii ornamentale precum micşunele, tufănele, miozotis, petunii,panseluţe.

GALERIE FOTO AICI:  Două milioane de fire de flori cresc în sera municipalităţii

Pentru înfrumuseţarea oraşului, municipalitatea a investit într-o seră de flori. Aceasta se află în curtea unei foste unităţi militare de pe strada Radu Negru şi are o suprafaţă de 2.200 de metri pătraţi. În această seră  Administraţia Domeniului Public (ADP)  va putea asigura necesarul de răsaduri de flori pentru toate spaţiile verzi din oraş. 

Primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae, promite că principalele puncte de atracţie şi mai cu seamă parcurile, vor fi invadate de covoare de flori multicolore şi de parfumul acestora.

„Ne bucurăm că avem o seră proprie. Ea va asigura necesarul de flori pentru toate spaţiile verzi din municipiu, deoarece nu vom mai cumpăra răsaduri din alte părţi. Mi-o doream de mult. Vom planta flori pe toate străzile oraşului ”, a declarat primarul Dumitru Nicolae.

Două milioane de fire de flori

Florile din producţia proprie a municipalităţii  sunt îngrijite de lucrătorii Administraţiei Domeniului Public (ADP). Le însămânţează, le mută în lădiţe care conţin un amestec special de pământ cu nisip, iar atunci când cresc de câţiva centimetri, le pun în ghivece.

În seră cresc şi se dezvoltă în jur de două milioane de fire de flori şi câteva sute de specii, cum ar fi : petunii de grădină, verbena, garofiţe, cineraria, leandri, tufănele, micşunele, muşcate, panseluţe, ochiul boului, gura leului şi cineraria maritimă.
 
„Au ajuns la maturitate, iar acum le plantăm în diverse zone pentru împodobirea oraşului. Le creştem, ca pe copii noştri, şi de aceea ne este greu să ne despărţim de ele. În acest an, în jur de 2.000 de ghivece cu muşcate vor fi agăţate pe stâlpii din oraş”,
ne-a spus una dintre femeile, care îngrijeau plantele.

Muşcate de Pessac

În seră se găsesc şi câteva muşcate aduse special din oraşul francez Pessac de către primarul Dumitru Nicolae. „Este o floare care a mers foarte bine la noi. Chiar zilele trecute am mai primit câteva seminţe de muşcate roşii”, ne-a explicat specialistul horticultor.

Un element important îl reprezintă irigarea plantelor, care se face în funcţie de soiul acestora. De pildă, sunt specii care necesită irigare doar pe frunze, specii care pot fi udate manual sau doar cu ajutorul anumitor sisteme ultrasofisticate

„Fiecare specie are condiţiile ei de microclimat. Unele necesită apă mai multă, altele lumină sau căldură. Plantele sunt diferite, nu au toate acelaşi regim. De pildă, un leandru se udă, din luna mai şi până în septembrie, iar în apa de udat se dizolvă un îngrăşământ, la fiecare două săptămâni.

Pentru a se dezvolta, aceste plantele au nevoie de expunere la soare, la temperaturi de minimum 18 grade Celsius şi lumină puternică. Pământul este adus special din pădurea Gârboavele”
, ne-a explicat Georgeta Perj.

Nu toate florile sunt destinate spaţiilor verzi. O parte vor fi vândute asociaţiilor de proprietari, precum şi gălăţenilor care sunt interesaţi să-şi înfrumuseţeze curţile şi terenurile de lângă blocuri. 

Aparatură de ultimă generaţie

Sera de flori a municipiului Galaţi este o investiţie de 1,46 milioane de lei şi are o suprafaţă de 2.200 de metri pătraţi. Este dotată cu instalaţii de udare şi asigurare a microclimatului deosebit de performante.

"Sunt trei generatoare care funcţionează cu gaze naturale şi energie electrică şi o instalaţie de udare şi păstrare a nivelului de umiditate din aer. Acoperişul serei este retractabil, pentru a permite pătrunderea aerului şi a luminii solare nefiltrate”
, a precizat Georgeta Perj. În anii trecuţi, municipalitatea aloca în jur de 200.000 de lei pentru achiziţionarea de flori.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite