Galaţi: Portret: Eduard Claudiu Brăileanu - Este specialist în organizarea bibliotecilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Portret: Eduard Claudiu Brăileanu - Este specialist în organizarea bibliotecilor
Galaţi: Portret: Eduard Claudiu Brăileanu - Este specialist în organizarea bibliotecilor

Şeful Serviciului Relaţii Publice din cadrul Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” Brăila are două masterate în domeniul cultural, din care unul luat la Paris

Inteligent, integru, înclinat spre studiu, Claudiu Brăileanu face parte din generaţia tânără de bibliotecari, care au revigorat venerabila instituţie de cultură.

A realizat, la cei 34 de ani ai săi, mai mult decât alţii într-o viaţă, cu o perseverenţă greu de egalat. Înzestrat de Dumnezeu cu o sensibilitate aparte, Claudiu e nelipsit de la manifestările bibliotecii publice, la care participă în calitate de moderator sau formator. Este un excelent cunoscător al limbii franceze şi a susţinut conferinţe în ţară dar şi la Cahul (Basarabia), Lille (Franţa), Dakar (Senegal) şi Burkina Faso.

Pasiunea pentru literatura franceză am dobândit-o lecturând Moliere, dintr-o carte veche găsită în biblioteca bunicilor. Am urmat apoi Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, specializarea limba franceză – limba română”, ne-a spus şeful Serviciului Relaţii Publice al BJPI Brăila.

Veteran al acţiunilor culturale

Claudiu Brăileanu a fost, vreme de doi ani, profesor de franceză. După alţi doi ani, a ales biblioteca publică.

Am părăsit de bunăvoie postul de profesor titular devenind, prin concurs, bibliotecar la Biblioteca Judeţeană. După un an, tot prin concurs, am devenit şef de birou, apoi şi traducător-interpret din/în limba franceză, autorizat de Ministerul Justiţiei”, povesteşte bibliotecarul.

Între 1999 şi 2009, Claudiu a participat, în calitate de interlocutor, moderator, prezentator sau formator, la peste 100 de acţiuni culturale importante, în Brăila, în ţară şi străinătate.

De asemenea, a susţinut şapte lucrări ştiinţifice şi a publicat alte 12, atât în ţară cât şi în afara ei. La al V-lea Congres Internaţional al Reţelei Euro-Africane de Studii asupra Epopeilor, desfăşurat la Dakar, a susţinut conferinţa „L’amour dans les ballades et des contes populaires roumains”, care i-a fascinat pe africanii vorbitori de limbă franceză.

Master al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (2004) şi al Universităţii Paris – Dauphine (2007), Claudiu şi-a luat doctoratul în bibliologie şi ştiinţa informării (2008), fiind primul şi singurul bibliotecar cu un astfel de titlu, nu numai din Brăila, ci şi din această parte a ţării.

Printre lucrările publicate de el, amintim: „Elemente de spaţio-temporalitate mitică în Chira-Chiralina de Panait Istrati” (2001), „Receptarea lui Panait Istrati în bibliotecile franceze” (2002), „La „croisade” des enfants: la presence des enfants dans les epopees et les traditions orales en Afrique et en Europe” (2008). Claudiu Brăileanu pregăteşte un interesant studiu intitulat „Eros et Thanatos: Mithologies liees a l’amour et a la mort dans la litterature tzigane en Roumanie”, pe care îl va susţine în noiembrie, la Universitatea Limoges – Franţa. 

Ce-i place:

Îmi place să citesc, să ascult un concert bun, să călătoresc, să cunosc oameni noi. Îmi place, de asemenea, să descopăr pe viu tradiţii şi obiceiuri pe care nu le ştiam. Ador fotografia, în special portretistica, prin care poţi afla zece oameni sub un singur chip. Mi-ar plăcea să am o grădină plină de flori şi un balansoar în care să-mi petrec serile citind.

Ce nu-i place:

Nu-mi plac făţarnicii şi nici linguşitorii, precum şi cei care nu au nimic de spus, dar care insistă să o şi demonstreze. Nu-mi place când văd atâta ură şi violenţă în jurul meu şi că, prin acestea, ne facem singuri viaţa şi mai grea.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce ai lua cu tine pe o insulă pustie?

Aş lua o carte bună („Quo Vadis”, de Henryk Sienkiewicz, este preferata mea), un DVD player cu „Anotimpurile” lui Tudor Gheorghe şi uneltele necesare scrisului. Poate aşa voi reuşi să-mi găsesc timpul necesar pentru a-mi duce la îndeplinire planurile editoriale la care visez. Aş mai lua speranţa că, într-o bună zi, voi reveni într-o lume mai bună.

Ce ai recomanda cititorilor bibliotecii publice să lectureze?

Fireşte că le-aş recomanda să citească mult, cât mai mult. Dacă mă întrebi despre anumiţi autori, îi recomand pe laureaţii japonezi ai Premiului Nobel: Yasunari Kawabata şi Oe Kenzaburo, dar şi mulţi alţii, pe care BJPI îi deţine în colecţiile sale. Veţi afla o lume rafinată, pe alocuri misterioasă, uneori şăgalnică, dar întotdeauna fascinantă. 

Profil

Născut: 12 martie 1975, Galaţi
Studii:  Master al Universităţii Paris – Dauphine, doctor în bibliologie şi ştiinţa informării
Funcţie:  Şef Serviciu Relaţii Publice - Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila
Familie:  căsătorit, un copil.


 


 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite