Pacientă bolnavă de cancer de col uterin: „Medicii de la Spitalul Judeţean din Galaţi m-au tratat ca şi cum aş fi fost deja moartă!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia a trecut prin mari chinuri la Spitalul din Galaţi
Femeia a trecut prin mari chinuri la Spitalul din Galaţi

Rudele unei tinere de 30 de ani, bolnavă de cancer de col uterin, acuză mai mulţi medici şi asistente din Spitalul Judeţean Galaţi de rele tratamente. Ele spun că tânăra a fost tratată din start ca o persoană fără şanse de supravieţuire.

Plângerea a fost formulată împotriva a doi medici, precum şi a asistentelor medicale de la secţia de Oncologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Sfântul Apostol Andrei din Galaţi

Petrica Vinău, o pacientă de 30 de ani din Galaţi, a fost internată în data de 16 iunie, la ora 5.30, la secţia de reanimare a Spitalului de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi. La momentul internării era diagnosticată cu Neoplasm col uterin GHT-RTE, operat std 4, metastaze pulmonare, metastaze osoase, metastaze cerebrale, sindrom HIC, hipertensiune arterială STD3, într-un cuvânt o femeie de 30 de ani cu un copil de 10 ani, o fetiţă cu o inteligenţă deosebită, ajunsă în pragul morţii din cauza cancerului. 

A făcut pentru prima dată o criză de epilepsie în dimineaţa acelei zile (orele 5.00) după ce toată noaptea i-a fost rău (familia neştiind ce se întâmplă cu ea) şi a fost transportată cu o ambulanţă la spital. A fost internată iniţial la Unitatea de primire urgenţe, dar după o nouă criză epileptică, a fost transferată la secţia de oncologie a Spitalului de Urgenţe. 

Soţul femeii, Mihăiţă Vinău, povesteşte uluit că la 10 minute după această criză, pe un pat al secţiei de reanimare, femeia a fost pusă să semneze o foaie de hârtie cu regulile pacienţilor pe perioada cât sunt internaţi în Spital, ea fiind încă în stare de şoc, neputându-se mişca şi reacţiona. 

„Văzând că soţia mea este aproape forţată să semneze acea hârtie am rugat asistenta să nu o mai chinuie că semnez eu dacă este cazul şi pe propria răspundere hârtia respectiva. Aceasta a refuzat şi m-a poftit afară din secţia de reanimare”, îşi aminteşte soţul Petricăi.

Dopată cu medicamente

Două zile mai târziu, pacientei i s-a administrat o supradoză de medicamente (fapt care a făcut-o să vomite, iar tensiunea a crescut până la 22), motiv pentru care a fost chemat de urgenţă un medic cardiolog.

„Soţiei mele i-a curs abuindetn sânge din nas, din cauza tensiunii ridicate, dar nimeni nu a îngrijit-o. A doua zi medicul de gardă a certat asistentele chiar în salon, dar acestea au ridicat din umeri având un aer de indiferenţă. Explicaţiile pentru acest fapt le-am cerut unei alte doctoriţe, care a refuzat să răspundă cu privire la aşa ceva cu toate insistenţele pe care le-am făcut, în cele din urmă refugiindu-se în cabinet”, mai spune Mihăiţă Vinău.

Mai mult, acest ultim medic a avut, în opinia lui Mihăiţă Vinău, „o atitudine necorespunzătoare pentru profesiunea de medic, total nepregătită, tratând pacienţii ca şi cum ar fi deja morţi <''noua ne-a spus că nu are de ce să o mai trateze pe Vânău Petrica că şi aşa este în pragul morţii''>, în concluzie nu a respectat jurământul lui Hipocrate depus la terminarea facultăţii, l-a uitat foarte repede”, spune bărbatul cu lacrimi în ochi.

Indiferenţă totală şi din partea asistentelor

În ziua zilei de 17 iunie, pacientei i s-a desprins perfuzorul, soluţia scurgându-se pe pat. Mai grav este că din branulă s-a scurs sângele pacientei, iar asistentele nu au reacţionat în niciun fel.

„O altă pacientă din salon a alergat într-un suflet la asistente să le spună de cele întâmplate. Asistentele însă, au tratat acest lucru cu indiferenţă, nu au acţionat rapid cum ar fi  fost normal. Într-un târziu acea pacientă a reuşit să îi închidă branula, oprind astfel sângele victimei să se mai împrăştie pe pat. Văzând că trecuseră vreo cinci minute şi niciun asistent medical nu a venit să constate incidentul şi să se asigure că pacientei îi sunt administrate perfuziile, colega de suferinţă a soţiei mele a mers iar la asistente să vină să verifice perfuzorul şi branula. A veni, într-un tarziu, una dintre ele bombănind”, a mai spus soţul femeii.

Acesta a mai constatat că ambele mâini şi coapsele pacientei sunt pline de hematoame mari şi negre, ceea ce îl face să creadă că injecţiile au fost făcute în mare parte de voluntari nesupravegheaţi de persoane cu o pregatire medicală sau de asistente incompetente.

Femeia a ajuns acum la Spitalul din Cluj, iar rudele spun că starea ei s-a îmbunătăţit considerabil. Bărbatul a făcut o plângere la Colegiul Medicilor şi una către Parchet. Conducerea Spitalului Judeţean spune că va face şi ea o anchetă pentru a vedea în ce măsură faptele sesizate sunt reale.

„Ancheta este in curs, preocuparea noastra este de a sancţiona orice comportament necorespunzător. Vom lua măsuri de sancţionare dacă se va descoperi că au fost nereguli, dar dovezile trebuie să fie reale. Ancheta este în curs şi este derulată de persoane specializate. Vor fi luate puncte de vedere de la toate persoanele implicate”, spune Mihaela Debita, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi.

Deşi există o plângere făcută şi la Parchet, nimeni nu a fost încă audiat.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite