GALATI: Florenţiu Tanascov - Gălăţeanul care vinde istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
GALATI: Florenţiu Tanascov - Gălăţeanul care vinde istorie
GALATI: Florenţiu Tanascov - Gălăţeanul care vinde istorie

Mii de obiecte de numismatică, timbre sau insigne i-au trecut în ultimele patru decenii prin mână. Unele obiecte le-a păstrat, pe altele le-a vândut. A iubit însă cu aceeaşi intensitate orice amintea de vremurile demult apuse.

Pentru colecţionarul Florenţiu Tanascov, pasiunea pentru obiecte vechi este singura meserie pe care a practicat-o cu adevărat şi singura, după propriile spuse, la care s-ar pricepe. Povestea sa a început în urmă cu aproape 35 de ani, când a primit de la bunicul său bulgar o monedă din 1867. Cadoul i-a influenţat, fără să ştie pe moment, viitorul. De atunci şi până în prezent, Tanascov a colecţionat mii de obiecte. Nu le-a păstrat pe toate pentru că, spune el, “lucrurile de valoare nu trebuie să stea prea mult într-un loc. Au nevoie să circule, să aibă viaţă”. Apoi, un colecţionar veritabil doreşte ca starea unui obiect să fie impecabilă. „Îmi place ca o monedă să arate ca şi cum ar fi scoasă acum din bancă”, explică Tanascov.

Profil:

Anul naşterii- 1964
Familie: căsătorit, are un copil
Studii: Facultatea de Studii Economice
Experienţă: Colecţionează obiecte vechi de peste 35 de ani

Bărbatul ne-a povestit că obiectul cel mai vechi din colecţia sa este o monedă ce datează dinaintea erei noastre, mai precis din anul 228 înainte de Hristos. Printre lucrurile de valoare se numără şi o insignă cu Galaţiul de la 1892.
„Pe vremea aceea, insignele cu talpă se puneau la butonieră. Erau la modă atunci. Acum cele mai căutate sunt insignele de fotbal, de navigaţie, dar şi cele militare şi de sporturi extreme. Din colecţiile de medalii se caută România din timpul regatului, în principal cele înainte de 1900 ”, povesteşte bărbatul. Alte obiecte ce atrag ca un magnet privirile iubitorilor de istorie sunt 15 sigilii de la 1840- 1880 şi o maşină de scris din 1904, toate păstrate într-o formă extrem de bună. Impresionata sa colecţie este întregită şi de câteva brăţări de bronz aduse dintr-un târg din Amsterdam, vechi de cel puţin 200 ani . De departe însă cel mai rar obiect este un vârf de săgeată din epoca de piatră. „ Am achiziţionat-o la un tîrg din Braşov de la un colecţionar bătrân. I-am dat în schimb câteva monede rare”, povesteşte bărbatul. 

Tanascov este vizitat adesea de diverşi colecţionari din Galaţi, dar şi din întreaga ţara. „Mă bucur când întâlnesc oameni care au aceeaşi pasiune ca mine. De multe ori facem schimb între noi de obiecte sau cumpărăm unul de la altul”, spune colecţionarul.
Începând din 2008, Florenţiu Tanascov şi-a deschis propriul anticariat, pe strada Nicolae Bălcescu. Anticariatul se intitulează Cronos şi a fost căutat de-alungul timpului chiar şi de muzeografi de la Muzeul de Istorie, care au găsit aici obiecte de valoare. În ultima perioadă însă pragul anticariatul este păşit din ce în ce mai rar de gălăţeni. „Singurii care mai vin aici sunt revoluţionariii, care din lipsă de bani au început să îşi vândă chiar şi distincţiile primite”, conchide Tanascov.

Ce-i place : “Îmi place să călătoresc şi să lenevesc”
Ce nu-i place:  „Să mă pui la altă muncă decât asta”
Întrebări şi răspunsuri :
De ce v-aţi deschis un anticariat ?
F.T  : “Am fost într-o excursie la Viena şi am vizitat magazinele de numismatică din Piaţa Operei. Atmosfera plină de istorie m-a făcut să îmi doresc să am şi eu un astfel de magazin”.
Ce îi sfătuiţi pe cei care sunt pasionaţi să colecţioneze obiecte?
F.T : „Pe toţi colecţionarii care vin la mine îi sfătuiesc să îşi aleagă o temă, pentru că nu le poţi avea pe toate. Eu m-am axat pe puţine. Dacă te întinzi prea mult nu reuşeşti să faci nimic”.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite