FOTO Fenomen spectaculos în sudul Moldovei: un nor gros de praf galben a acoperit mai multe localităţi şi şosele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Furtună de praf în judeţul Galaţi FOTO Aurel Mircea
Furtună de praf în judeţul Galaţi FOTO Aurel Mircea

Pe drumul judeţean DJ 251 (Galaţi-Pechea-Tecuci) au fost făcute sâmbătă o serie de fotografii care arată că norii s-au propagat aproape la fel ca foarte cunoscutele furtuni de nisip din Africa, din zona subsahariană.

În ultimele şapte-opt zile (fenomenul a fost observat pentru prima dată pe 11 martie) în mai multe localităţi din partea de sud a Moldovei a apărut o serie de manifestări climatice bizare, nemaiîntâlnite în zonă. Nori groşi de praf galben au acoperit mai multe localităţi şi o serie de şosele importante.

GALERIE FOTO

După cum au declarat martorii la cea mai recentă furtună de praf (petrecută pe 16 martie în zona Cudalbi-Pechea-Schela, din judeţul Galaţi) norul de praf adus se vântul puternic semăna cu un zid de câteva sute de metri înălţime, care a întunecat cerul şi a redus vizibilitatea pe şosele la câţiva metri, cale de câteva zeci de kilometri.

„Părea ca în filmele despre furtunile de nisip din Sahara. Aerul era încărcat de un praf fin, galben-roşcat, care s-a aşezat peste tot. A durat doar câteva minute, dr a fost înfricoşător”, ne-a povestit Aurel Mircea, unul dintre martorii oculari, care a făcut şi câteva fotografii cu telefonul în timpul furtunii.

Interesant este că pe cer nu erau şi nori obişnuiţi, vremea fiind senină, cu soare strălucitor, ceea ce a făcut ca sosirea norului de praf să pară cu atât mai înfricoşătoare. Manifestări meteo similare s-au produs şi în Republica Moldova, în apropiere de graniţa cu România.

Deşi foarte spectaculos, fenomenul meteo are cauze cât se poate de simple. Potrivit meteorologilor, este vorba de un cumul de factori. Primul ar fi legat de praful saharian adus de curenţii de aer care, în ultima vreme, au încălzit partea sud-estică a Europei. Un fenomen similar s-a suprapus, în martie 2018, cu un val de ninsori şi a făcut ca zăpadă să fie portocalie.

În acelaşi timp, vânturile puternice din ultima perioadă, coroborate cu seceta prelungită, au dus la formarea unor valuri de praf ce a fost duse de vânt zeci de kilometri. În partea de centru a judeţului Galaţi există câteva zone foarte sensibile la eroziunea produsă de vânt.

Este vorba despre fostele dune de nisip, acum în mare parte stabilizate, aflate în zona Hanu Conachi (acolo este acum chiar o rezervaţia naturală), Lieşti, Iveşti, Umbrăreşti. Zone de nisipuri cu impact mai mic se află în apropiere de localităţile Balinteşti, Jorăşti şi Bălăbăneşti.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite