Dacă Arcelor Mittal ar retrage unitatea de la Galaţi, România ar pierde aproape 20 la sută din exporturi

Dacă Arcelor Mittal ar retrage unitatea de la Galaţi, România ar pierde aproape 20 la sută din exporturi

Combinatul Siderurgic de la Galaţi a fost privatizat în 2000 de Arcelor Mittal.

Afirmaţia a fost făcută de cercetătorul economic Cezar Mereuţă pentru Hotnews.ro. Potrivit Institutului de Statistică, în luna aprilie Arcelor Mittal Galaţi a avut exporturi de 700 de milioane de euro.

Valoarea totală mărfurilor exportate de România în luna aprilie este de aproximativ patru miliarde de euro, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

Cercetătorul economic Cezar Mereuţă a estimat pentru Hotnews.ro că între 62% şi 67% dintre exporturile României sunt realizate de companii cu capital majoritar străin explicând că această situaţie are implicaţii majore asupra strategiei de export a României în perioada următoare.

Totodată, dependenţa de capital străin face ca economia României să fie vulnerabilă la şocuri externe.

„Daca Arcelor Mittal ar retrage doar o unitate – la  Galaţi, de exemplu - România ar pierde un export de 700 milioane euro”, a estimat distinsul profesor al Institutului de Prognoză Economică din cadrul Academiei Române.

Potrivit INS, printre primii o sută cei mai mari exportatori ai României se află 92 de companii cu capital majoritar străin, care susţin aproape jumătate din exportul României.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: