Cum se găteşte pulpa de porc cu tocăniţă de gutui. Ingredientele care dau savoare preparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatul este specific Transilvaniei, dar se consumă şi în alte zone ale ţării, având influenţe austro-ungare. Nu dă bătăi de cap la preparare, dar există câteva lucruri de care trebuie să ţineţi cont pentru a nu avea surpriza de a vi se tăia tocăniţa de gutui sau a rămâne cu carnea de porc nefăcută.

Pulpa de porc cu tocăniţă de gutui este un preparat tradiţional românesc, specific perioadei de toamnă, dar şi celei de primăvară, pentru pregătirea căruia gospodarii folosesc, de regulă, produsele din porc care le-au rămas în cămară după trecerea iernii.

Primul pas este să punem pulpa de porc, porţionată sau întreagă, de preferat cu puţină grăsime, ca să dea savoare preparatului, la cuptor într-o tavă, în care adăugăm în prealabil untura de porc, aromele, respectiv usturoi, piper şi frunze de dafin.

Ingrediente pentru pregătirea pulpei de porc:

-pulpă de porc cu puţină grăsime-1,2 kilograme;

-Untură-300 de grame;

-Usturoi-o căpăţână;

-Sare-10-15 grame;

-piper-10-12 boabe;

-frunze de dafin-două, trei frunze.

Ingrediente pentru tocăniţa de gutui:

-Gutui-un kilogram;

-Zahăr-70-80 de grame;

-Ceapă-o bucată;

-Oţet-50 de mililitri;

-Făină-20 de grame.

Cum sotăm gutuile şi ceapa

”Completăm cu apă în tavă, cât să acopere bucata noastră de carne, şi o introducem la cuptor pentru o oră şi jumătate, două, la temperaturi mici, de 140-150 de grade. În tot acest timp, verificăm de câteva ori cu o furculiţă cât de multă rezistenţă mai are fibra cărnii şi o întoarcem pe o parte sau alta, astfel încât să se pătrundă bine”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Separat, curăţăm gutuile de coajă şi de seminţe, tăindu-le în cuburi mari. Vom curăţa şi ceapa, călind-o în puţină untură, după care vom adăuga puţină sare. Când ceapa capătă o culoare gălbuie, puţin sticloasă, vom pune şi bucăţile de gutui peste ea, sotându-le pentru cinci minute, de preferat cu un capac deasupra tigăii, pentru ca gutuile să se înmoaie.

Vom adăuga apă, astfel încât aceasta să cuprindă toate bucăţile de gutui şi ceapă şi vom pune apoi zahărul şi oţetul, lăsând ingredientele să se soteze în continuare în tigaia acoperită cu un capac.

”După ce gutuile şi ceapa s-au pătruns bine, vom dizolva făina în 100 de mililitri de apă şi o vom pune peste acestea, având grijă să amestecăm permanent, astfel încât făina să nu formeze cocoloaşe, dar nici să se lipească de fundul tigăii”, ţine să precizeze maestrul Nichi Mărăcine.

Recomandarea este să nu puneţi mai mult de 20 de grame de făină, cantitatea fiind suficientă pentru a lega tocăniţa de gutui. După ce pulpa de porc s-a pătruns bine, o vom porţiona în numărul de porţii dorite şi vom adăuga tocăniţa de gutui. Preparatul se serveşte cu legume murate, cum ar fi ardei capia, conopidă sau castraveţi în oţet.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite