Culmea aberaţiei! Toţi locatarii vor plăti „căldura comună”, chiar dacă s-au debranşat. Cotele au crescut la 30% şi chiar 50%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fănica Bunea şi-a montat centrală termică în urmă cu patru ani , Foto: Corina Misăilă
Fănica Bunea şi-a montat centrală termică în urmă cu patru ani , Foto: Corina Misăilă

Gălăţenii care nu mai au nicio legătură cu sistemul urban de termoficare vor plăti căldura degajată din ţevile şi pereţii vecinilor Cei vizaţi de această nouă aberaţie legislativă sunt scandalizaţi şi  decişi să-şi caute dreptatea la cele mai înalte instanţe

CITEŞTE ŞI:   Apaterm nu poate face probe la cald pentru că Electrocentrale refuză să furnizeze agent termic

Galaţi/ Caloriferele ar putea rămâne reci la iarnă

Datorii/ Caloriferele ar putea rămâne reci la iarnă

Conform unui ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru serviciile comunitare de utilităţi publice (ANRSC), locatarii care au centrale de apartament, dar locuiesc într-un imobil în care mai există apartamente branşate la reţeaua de termoficare ar putea fi obligaţi să achite între 30% şi 50 % din factura la căldură a clădirii.

Plătesc căldura de pe hol

Cădura radiată de caloriferele şi ţevile de pe casa scării şi din uscătoare va fi suportată de toţi locatarii. Astfel, cei care s-au debranşat şi au preferat alte sisteme de încălzire ar urma să plătească în plus între 60 de lei şi 90 de lei.

Locatarii vizaţi de ordinul 343/2010 al ANRSC sunt scandalizaţi şi spun că nu este corect atâta timp cât la efortul lor financiar pentru montarea unei centrale şi la facturile curente pentru gaze nu contribuie asociaţia de locatari.

Vezi aici ordinul ANRSC

 Este şi cazul familiei Bunea care şi-a montat centrală termică în urmă cu patru ani. Pentru asta a împrumutat de la bancă 100 milioane lei vechi.

„Nu mai puteam face faţă datoriilor la întreţinere şi am hotărât să fac acest sacrificiu. Mi-am dorit să consum apă caldă şi căldură când vreau şi să nu depind de nimeni. De ce să mă încarce la factură pentru ţevile care oricum sunt sigilate. Nu este corect aşa ceva”, ne-a declarat Fănica Bunea. 

 „Sunt de acord să plătesc, dar să-mi dea banii înapoi pe investiţie”, ne-a spus şi doamna Trandafir, locatară a blocului J10 din Micro 39.

Valentin Horhogea este de aceiaşi părere. Ba mai mult, bărbatul este hotărât să apeleze şi la Instanţă: „Să îndraznească să ne pună la plată. Voi da în judecată şi asociaţia şi Apaterm-ul pentru o asemenea aberaţie”.

Până şi reprezentanţii Justiţiei susţin că aceast ordin al ANRSC este aberant: „Dacă nu sunt calorifere pe scară sau la uscător, mi se pare aberant sa le ceri locatarilor, care au centrale, să platească o parte din caldură”, ne-a declarat decanul Baroului Galaţi, avocatul Mircea Breahnă.

«Nu mă interesează»

George Cubasa, directorul general al Apaterm, furnizorul de energie termică în municipiul Galaţi, ne-a declarat: „Tot ce este spaţiu comun, calorifere, ţevi, sunt considerate bunuri comune. Eu am un contoar la intrarea în bloc şi facturez cât scrie acolo. Restul nu mă interesează”.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite