Ce investiţii promite miliardarul britanic Sanjeev Gupta după întâlnirea cu primul ministru. Planurile sale pentru combinatul de la Galaţi

Ce investiţii promite miliardarul britanic
Sanjeev Gupta după întâlnirea cu primul ministru. Planurile sale pentru combinatul de la Galaţi

Sanjeev Gupta Foto: Adevărul

Industriaşul britanic de origine indiană Sanjeev Gupta a declarat astăzi, 9 noiembrie, că GFG Alliance, un grup mondial de întreprinderi din industria energetică, minieră, metalurgică, inginerie, logistică si servicii financiare, cu sediul la Londra, va face investiţii semnificative în România, care vin să completeze planurile sale de dezvoltare ce vizează combinatul siderurgic de la Galaţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Miliardarul britanic Sanjeev Gupta a avut astăzi, 9 noiembrie, o întâlnire cu prim-ministrul Viorica Dăncilă la Bucureşti, în timpul căreia au discutat despre oportunităţile de investiţii din partea GFG în domenii precum energie, infrastructură şi servicii financiare.

Sanjeev a descris întâlnirea cu primul ministru ca “deosebit de încurajatoare” şi a menţionat că este determinat să construiască o prezenţă puternică a grupului în România, pe care o consideră o ţară cu “un mare potenţial de creştere”. Viorica Dăncilă a discutat cu Sanjeev Gupta detaliile referitoare la noul program menit să susţină parteneriatul public privat, mai mult, şi-a exprimat interesul de a fi parte din acesta. La întâlnire a participat şi Viorel Ştefan, viceprim-ministru.

Industriaşul britanic şi-a luat angajamentul de a investi în abilităţile legate de industrie a tinerei generaţii, pentru a susţine astfel creşterea economică, mai ales în centrele industriale cheie cum este Galaţiul.

Întâlnirea cu Viorica Dăncilă vine după întâlnirea pe care antreprenorul britanic a avut-o ieri la Galaţi cu reprezentanţi ai sindicatelor şi ai echipei de management ai ArcelorMittal, companie către care GFG Alliance a realizat o ofertă de achiziţie. Tranzacţia se va finaliza la începutul anului 2019, iar Liberty va investi peste 300 de milioane de euro pentru a majora capacitatea de producţie a combinatului cu peste 50%, la aproximativ 3 milioane de tone de oţel anual. 

”Întâlnirile pe care le-am avut cu primul ministru şi cu sindicatele au fost productive şi s-au realizat într-o notă pozitivă, iar acum vedem oportunităţi şi mai mari de a dezvolta combinatul şi de a contribui în mod semnificativ la dezvoltarea oraşului şi a regiunii”, a declarat Sanjeev Gupta.

Omul de afaceri britanic vede investiţia de la Galaţi ca o reîntoarcere la rădăcini a companiei Liberty, care în 1992  şi-a început cariera derulând afaceri comerciale cu materii prime, inclusiv cu minereu de fier, atât la Galaţi, dar şi cu alţi clienţi din România. “Sunt foarte entuziasmat să revin aici şi am speranţe mari pentru viitor”, spune Sanjeev Gupta.

Antreprenorul a mai spus că investiţia de la Galaţi, cel mai probabil, va include repornirea unuia dintre furnale. Totodată, acesta va explora şi posibilitatea de a reporni cel de al treilea furnal sau de a instala un cuptor cu arc electric, ce ar folosi ca materie primă fier vechi, proces tehnologic care este în linie cu strategia Greensteel a companiei pentru o dezvoltare sustenabilă.

Grupul Liberty face parte din Alianţa GFG; un grup mondial de întreprinderi din industria energetică, minieră, metalurgică, inginerie, logistică si servicii financiare, cu sediul la Londra, cu centre suplimentare în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris şi New York şi o prezentă în aproximativ 30 de ţări la nivel mondial.

Alianţa, care are un efectiv de angajaţi de aproximativ 14.000 de persoane şi o cifră de afaceri ce depăşeşte 15 miliarde de dolari, include întreprinderi industriale şi metalurgice integrate sub marca "Liberty"; un grup de resurse, energetic, transport şi infrastructură sub marca "SIMEC"; Wyelands; o filială bancară şi financiară, precum şi o filială imobiliară, JAHAMA Estates.

 

citeste totul despre: