Cătălin Grigorică, neurochirurgul gălăţean făcător de minuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a început cariera la Bucureşti şi a revenit la Galaţi acum patru ani. De atunci a făcut peste 500 de operaţii. Este autorul „minunii" Loredana Jalbă.

Doctorul Cătălin Grigorică şi-a început cariera în anul 2000, la Bucureşti. S-a făcut medic pentru a urma cumva tradiţia familiei: tatăl său a fost medic veterinar.

Primii ani i-a petrecut la Spitalul Bagdasar-Arseni, după care, acum patru ani, s-a întors acasă, la Galaţi.

„Şapte ani am fost acolo la specializare, la Spitalul Bagdasar. M-am întors acasă pentru că aici am familia. Soţia este gălăţeancă. În plus, în Bucureşti era foarte scumpă viaţa. Noi eram la început de drum. Acesta este un alt motiv pentru care am venit acasă", spune dr. Grigorică.

150 de operaţii pe an

Numărul operaţiilor la care a participat se ridică la peste 1.000. Acum, de când a venit la Galaţi, a avut aproximativ 150 de operaţii pe an. Media pe secţia Neurochirurgie este undeva la 500 pe an, aproape cât o secţie din Bucureşti.

„Majoritatea cazurilor te marchează în Neurochirurgie. Reuşitele îţi rămân mereu în minte. Dar şi nereuşitele. Pe această specializare, cazurile sunt în general dramatice. La copii sunt cele mai grele. Am avut multe cazuri de genul acesta la Bucureşti. Într-adevăr, aceste cazuri te marchează", spune neurochirurgul.

În ceea ce priveşte situaţia dramatică a sistemului medial românesc, dr. Grigorică spune că este foarte greu de preconizat unde va ajunge medicina în acest caz.

„E foarte greu să faci ceva în medicină fără bani. Este dificil de apreciat cum va evolua medicina la noi în România. Sunt foate mulţi colegi de-ai mei care pleacă în străinătate. Cauzele pentru care a ajuns sistemul în această situaţie sunt multe. Cert este că sănătatea este subfinanţată. De aici porneşte totul. Nu sunt bani de medicamente, nu sunt bani pentru plata serviciilor şi aşa se ajunge la colaps. Unde sunt banii, nu ştiu", mărturiseşte medicul.

La fel ca şi alţi colegi de-ai lui care au plecat deja în străinătate, medicul neurochirurg s-a gândit şi el la o astfel de eventualitate.

„Dacă regret că nu am plecat? Şi da şi nu. Regret pentru că poate aş fi avut alt viitor, mai ale din punct de vedere financiar în străinătate. Nu regret pentru că stând aici a apărut copilul. Avem un copil. Este greu să iei totul de la capăt într-o altă ţară", mărturiseşte dr. Cătălin Grigorică.

Tot despre situaţia jalnică a spitalelor dr. Grigărică mai spune că unul dintre cele mai grele lucruri este că nu are cu ce să-şi facă treaba şi trebuie să le zică pacienţilor să-şi cumpere absolut toate materialele pentru tratament.

Întrebări şi răspunsuri

Cazul Loredana Jalbă a fost dificil?

Am primit pacienta în comă profundă, după un stop cardio respirator resuscitat, cu traumatism cranio cerebral grav. Bolta craniană era spartă în mai multe bucăţi. Fragmentele de os apăsau pe una dintre cele mai importante vene ale creierului.
Norocul fetei a fost că fragmentele de os nu au înţepat vasul respectiv.

Care sunt problemele majore de pe secţie?

În serviciul de Neurochirurgie din Galaţi ar trebuie reînnoit tot înstrumentarul. Este vechi de prin anii 70. Este dăpăşit complet. Le cârpim, le ungem. Au mai fost aduse câteva piese, dar niciodată o trusă completă. Este foarte greu.

Ce-i place

Îmi place sportul. Am practicat hocheiul de la vârsta de cinci ani până când am intrat la liceu. Îmi place să citesc, să călătoresc. Îmi place să descopăr lucruri noi. Îmi place să şofez. Îmi place să-mi petrec tipul liber cu familia. Prefer să stau cu cel mic să ne jucăm.

Ce nu-i place

Nu-mi place miciuna. Nu-mi plac oamenii cu două feţe. N-aşa accepta niciodată să fac politică. Să-i ascult pe polticieni e o chestie, dar să faci politică consider că e o pierdere de timp. În rest, mai sunt şi alte lucruri care nu-mi plac.

Născut: 2 iunie 1974, Galaţi
Studii: Facultatea de Medicină, Iaşi
Familie: Căsătorit, un copil

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite