Cât de mult contează să ne apreciem pe noi înşine. Lipsa încrederii în sine poate provoca boli grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este esenţial să ne cunoaştem calităţile şi defectele, iar în timp să ne dezvoltăm aprecierea de sine, astfel încât să avem curajul de a lua deciziile potrivite şi de a ieşi din situaţii dificile.

Mulţi dintre noi au fost programaţi de familie, societate sau anturaj să creadă că aprecierea proprie este ceva negativ, confundând-o cu egoul. ”Când îmi conştientizez calităţile, aprecierea nu poate fi decât constructivă, iar când aceasta duce la exacerbarea egoului, este negativă. Când vorbim de aprecierea de sine, tot ce ţine de ea este pozitiv, pentru că persoana în cauză începe astfel să aibă acces la energia sufletului, la energia sinelui. Mintea lui va începe să lucreze la alţi parametri”, explică psihologul Stelian Chivu.

Sunt multe persoane care pun preţ mai mult pe ce se întâmplă în exterior, decât pe interior. De pildă, consideră că nu pot ieşi pe stradă dacă nu au haine de firmă sau subapreciază persoanele care nu au o anumită stare socială, având o apreciere limitatorie faţă de aceştia.

Există mici lucruri pe care mulţi dintre noi nu le conştientizează, dar care contează enorm în viaţa fiecăruia dintre noi. Capacitatea de a ne scula dimineaţa şi de a face mişcare, alergând sau plimbându-ne câţiva kilometri este medicament pentru sănătate, de pildă.

”O apreciere pozitivă nu se obţine prin comparaţie cu ceilalţi, ci doar cu noi înşine. Spre exemplu, mă apreciez că am reuşit să mă las de fumat. Întotdeuna ne vom evalua din punct de vedere al progreselor pe care le-am făcut. Aprecierea de sine este importantă pentru că în ea intră imaginea de sine. Dacă tu ca individ ai o imagine proastă despre tine, aşa te vor vedea şi ceilalţi”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Stima de sine şi încrederea în sine fac parte, de asemenea, din aprecierea de sine. O persoană care nu mai are încredere în ea însăşi, va putea fi uşor manipulată de alţii. Conştiinţa de sine este un alt element extrem de important în această ecuaţie, pentru că persoana în cauză va în armonie atât cu ea însăşi, dar şi cu cei din jurul său şi cu natura.

”La fel de important este şi respectul de sine. Nu vorbim de un respect în exces, ci respectul pe care trebuie să îl aibă faţă de propria persoană orice fiinţă umană şi făcând asta voi genera respect şi în exterior. Cine nu se respectă pe sine, mai devreme sau mai târziu va lăsa loc bolii”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Iubirea de sine şi sistemul imunitar

Iubirea de sine este şi ea esenţială în tot acest proces, pentru că susţine sistemul imunitar, menţinându-ne şi chiar întărindu-ne sănătatea. Dacă nu vom reuşi să aducem toate elementele amintite anterior la un nivel satisfăcător, vom căuta aprecierea în exterior, încercând prin diverse mijloace (obligare, impunere, manipulare) să o obţinem.

”Dacă ajungem în situaţia în care avem nevoie de ajutor, nu trebuie să ezităm să îl cerem. Nu este de dorit să ajungem acolo, dar se poate întâmpla, însă de dorit este să nu ajungem într-o astfel de situaţie extremă. Un lucru este sigur. Aprecierea de sine este cel mai important cadou pe care ţi-l poţi face ţie, dar şi celor din jurul tău, pentru că ea vine la pachet cu o stare de fericire, de bucurie,  iar aceste stări te centrează în esenţă, în Sursă, te conectează la sursa energiilor telurice şi cosmice, care îţi permit să nu ajungi la depresii, la stări fobice şi anxioase, dar şi să nu te devitalizezi”, explică psihologul Stelian Chivu.

Fiecare dintre noi are nevoie de energie pentru activităţile zilnice şi nu numai, iar aceasta se obţine prin hrană lichidă şi solidă, somn şi aer, dar şi prin aprecierea de sine. Lucrurile sunt foarte simple: dacă nu ne controlăm noi gândurile şi emoţiile, le va controla altcineva.

”Când vorbim despre aprecierea de sine, vorbim de valoarea pe care ne-o atribuim, credinţele pe care le avem despre noi înşine. Asta înseamnă cât de bine mă descurc când am o problemă de rezolvat, cum ies dintr-o situaţie dificilă, până la urmă cât de mult eşti tu, pentru că sunt mulţi dintre noi care nu sunt ei înşişi. Prin ei rulează programele, dorinţele şi visurile părinţilor sau ale prietenilor”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Cum ne vindecăm

Aprecierea de sine nu poate fi confundată cu o altă stare asemănătoare pentru că are câteva elemente care o particularizează. Unul dintre ele este siguranţa. O persoană care se apreciază pe sine are încredere în ea şi trăieşte sentimentul de reuşită în orice face, chiar dacă pe drum este posibil să dea peste obstacole. Rezonează practic cu energia succesului.

”Cine are încredere în sine, are şi curaj, iar asta vine la pachet cu forţa fizică. O stare aparte dată de încrederea în sine este apartenenţa, adică respectivul ştie că aparţine oamenilor de succes. Dacă nu există apreciere de sine, într-o primă etapă se instalează boala mentală, apoi dezechilibrele emoţionale, iar apoi apare şi boala exact în zona în care corpul este mai sensibil”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Aprecierea de sine este un proces de învăţare. Niciodată nu trebuie să ne comparăm cu alţii, decât cu noi înşine. Dacă dorim totuşi să facem acest lucru într-o primă fază, este bine să alegem o persoană pozitivă şi de succes, nu neaparat o persoană care are bani.

Respiraţiile conştiente sunt un exerciţiu care nu ar trebui să lipsească din viaţa fiecăruia dintre noi pentru că ajută creierul să se oxigeneze mai bine. La fel de importante sunt şi ieşirile în natură.

”Este necesar să identificăm în interiorul fiecăruia dintre noi aspectele pozitive şi să le apreciem. Meditaţiile ajută mult acest proces şi este indicat să facem o listă cu calităţile pe care considerăm că le avem. Fiecare dintre noi are calităţi şi defecte, însă depinde pe care dintre ele punem accentul. Recomandat este să descoper şi să amplific calităţile, iar în acelaşi timp să elimin defectele”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite