Care şi cine sunt „noii” parlamentari gălăţeni pentru următorii patru ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gălăţenii vor fi reprezentaţi în Legislativ de 16 parlamentari, în loc de 13 Foto: Adevărul/arhivă
Gălăţenii vor fi reprezentaţi în Legislativ de 16 parlamentari, în loc de 13 Foto: Adevărul/arhivă

În urma redistribuirii, judeţul Galaţi s-a ales cu încă trei parlamentari, deci în total sunt 16. Nicolae Marin, primarul comunei Pechea, Eugen Chebac şi Mircea Toader suplimentează lotul reprezentanţilor gălăţenilor în forul legislativ

Colegiul nr. 1 – deputat Victor Paul Dobre (PNL)

Liderul PNL Galaţi, Victor Paul Dobre, a fost reales, cu 13.765 de voturi (72,24%) deputat în Colegiul nr. 1 (Brăhăşeşti, Buciumeni, Cerţeşti, Corod, Drăguşeni, Ghidigeni, Gohor, Munteni, Negrileşti, Nicoreşti, Poiana, Priponeşti şi Ţepu).
Paul Dobre a obţinut al treilea mandat de  deputat. Este născut la Galaţi şi are 60 de ani.  De profesie inginer navalist, Dobre a mai absolvit Şcoala Superioară de Administraţie din capitala Italiei şi cursurile Colegiului Naţional de Apărare. A lucrat ca inginer, din 1977 şi până în 1990, când a devenit Secretar general al Camerei de Comerţ din Galaţi. Este membru PNL din 1991, iar din 1993 ocupă funcţia de preşedinte al filialelei judeţene a partidului. Este şi vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal. A fost pe rând prefect al judeţului Galaţi, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi secretar de stat în Ministerul administraţiei şi Internelor. Actulamente este deputat. În 2008, Dobre a fost votat în acelaşi colegiu de 8.765 de gălăţeni.

Colegiul nr. 2 – deputaţi Laurenţiu Chirvăsuţă (UNPR) şi prin redistribuire, Mircea Toader (PDL)

Lasurenţiu Chirvăsuţă îi va reprezenta pe locuitorii Colegiului nr. 2 (Tecuci şi Cosmeşti, Cudalbi, Matca şi Movileni) după ce a obţinut 13.741 de voturi - 56,34%
Laurenţiu Chirvăsuţă are 47 de ani. Este absolvent al Facultăţii de Construcţii din Iaşi. Între anii 1989 şi 1991 a lucrat la RAGCL Tecuci. Între anii 2004 şi 2007, a fost preşedintele Organizatiei Municipale PSD Tecuci.  Fostul senator (UNPR)  a candidat din partea USL. În urmă cu patru ani, în acelaşi colegiu, a câştigat fotoliul de senator pentru PSD, partid pe care ulterior l-a părăsit în favoarea UNPR. Cei pe care i-a părăsit la alegerile trecute acum s-au văzut nevoiţi să-i acorde sprijin în calitate de aliaţi politici în cadrul USL.

În acelaşi colegiu, în urma redistribuirii, a obţinut un al treilea mandat de deputat şi pedelistul Mircea Toader, care a candidat din partea ARD. Toader a obţinut 24,29% din voturile alegătorilor din colegiul 2.
Deputatul Mircea-Nicu Toader are 64 de ani. A absolvit Institutul de Marină "Mircea cel Bătrân", are un Master în Dreptul Informaţiilor şi a Securităţii Private. Din 1969 şi până în 1992 a ocupat diferite funcţii în cadrul Navrom şi Petromin. Până în 2000, când a devenit parlamentar, a fost director al firmei SC TransEuropa SA Galaţi. A mai ocupat funcţiile de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi şi de Secretar de Stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor. Din iulie 2012, nu mai este preşedintele PDL Galaţi.

Colegiul nr. 3 – deputaţii George Scarlat (PNL) şi Eugen Chebac

Tânărul liberal George Scarlat, în vârstă de 33 de ani, a devenit deputat în Colegiului nr. 3 (Barcea, Costache Negri, Drăgăneşti, Fundeni, Griviţa, Iveşti, Lieşti, Pechea, Suhurlui, Umbrăreşti). Este economist. A obţinut 64% din totalul voturilor alegătorilor din acest colegiu.

După ce a pierdut încă un mandat  de preşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac,  s-a ales în urma redistribuirii cu un fotoliu de parlamentar. Chebac  are 61 de ani, este inginer în exploatare, absolvent al Institutul de Marină din Constanţa. În legislatura 2005 - 2008 a fost vicepreşedinte al CJ Galaţi iar următorii patru ani a ocupat fotoliul de preşedinte. Chebac este consilier judeţean încă din 2000, Până în toamna anului trecut, Eugen Chebac  a fost un membru important al PSD Galaţi, a ocupat chiar şi funcţia de vipreşedinte  al organizaţiei. Pentru că n-a fost dispus să renunţe la  încă o candidatură pentru preşedintia CJ Galaţi în favoarea doctorului Nicolae Bacalbaşa, a fost îndepărtat din partid. A candidat la locale din partea UNPR şi a pierdut bătălia electorală. Alegerile parlamentare i-au  adus, graţiei controversatei proceduri a redistribuirii, un mandat de parlamentar al partidului lui Dan Diaconescu.

Colegiul nr. 4 – deputat Viorel Ştefan (PSD)

Viorel Ştefan (PSD) a rămas deputat în Colegiul nr. 4 (Braniştea, Cuza Vodă, Independenţa, Nămoloasa, Piscu, Schela, Slobozia Conachi, Smârdan, Şendreni, Tudor Vladimirescu, Tuluceşti şi Vânători) obţinând 68,42% din voturi. Viorel Ştefan a obţionut fotoliul de deputat după ce vreme de trei legislaturi l-a ocupat pe cel de senator. Viorel Ştefan este născut în 1954, la Botoşani. Are titlul de doctor în economie. Înainte de a deveni parlamentar  a lucrat ca economist în cadrul Navrom.


Colegiul nr. 5 – deputat Dan Nica (PSD)

Liderul PSD Galaţi şi ministrul al Comunicaţiilor, Dan Nica, a obţinut al cincilea mandat de deputat în acelaşi colegiu din care fac parte localităţile Bereşti, Târgu Bujor, Bălăbăneşti, Bălăşeşti, Băleni, Băneasa, Bereşti-Meria, Cavadineşti, Corni, Cuca, Fârţăneşti, Folteşti, Frumuşiţa, Jorăşti, Măstăcani, Oancea, Rădeşti, Rediu, Scânteieşti, Smulţi, Suceveni, Valea Mărului, Vârlezi şi Vlădeşti, cu un scor categoric - 75,41% .  La alegerile trecute a obţinut 70%.
Dan Nica, are 52 de ani. A fost director al Direcţiei Judeţene de Telecomunicaţii Galaţi,  ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (între anii 2000 şi 2004).  A absolvit Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii de la Iaşi şi are un doctorat în Ştiinţele Comunicării. Din anul 2006, este vicepreşedinte al Partidului Social Democrat.


Colegiul nr. 6 – deputat Florin Pâslaru (PSD)

Florin Pâslaru (PSD) rămâne deputat în Colegiul nr. 6 cu toate că a fost acuzat de ANI pentru incompatibilitate şi că a recunoscut colaborarea cu Securitatea. A obţinut 56,33% din voturile gălăţenilor din Colegiul 6. Deputatul Florin Pâslaru are 53 de ani. A absolvit Facultatea Tehnică Picicolă de la Iaşi şi are un masterat în management financiar. A lucrat în Deltă ca inginer piscicol, până în anul 1992, când a fost numit director al defunctei SC Pescogal SA. Până să obţină primul mandat de parlamentar, a mai fost director al ADP şi preşedinte al postului TV Galaţi

Colegiul nr. 7 – deputat Lucreţia Roşca (PSD)

Deputatul Lucreţia Roşca a obţinut al doilea mandat de deputat, cu 63,51% din totalul voturilor gălăţenilor din Colegiul 7 (Cartierul Dunărea, Micro 18, 19, 20 şi 21). Lucreţia Roşca, are 54 de ani şi este medic primar, specializarea medicină fizică şi recuperare. A fost asistent universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie de la Iaşi. Din 1985, lucrează în secţia Balneofizioterapie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă din Galaţi. Între anii 2004-2008 a fost consilier local din partea PSD

Colegiul nr. 8 – deputat Bogdan Ciucă (PC)

Deputatul Bogdan Ciucă a fost reales cu 69,56 % din voturile gălăţenilor din cartierele Ţiglina II, Micro 16, 17 şi zona Siderurgiştilor Vest. La alegerile precedente, în acelaşi colegiu, a obţinut aproape 60% din voturile alegătorilor. Bogdan Ciucă  are 44 de ani. Este notar (preşedinte al Colegiului Director al Camerei Notarilor Publici Galaţi).

Colegiul nr. 9 – deputat Aurel Nechita (PSD)

Medicul Aurel Nechita a câştigat mandatul de deputat cu 64,72% din voturile alegătorilor care locuiesc în Cartierul Aviaţiei, Micro 13B, Micro 14, 38, 39 A, B şi C şi Micro 40.
Prof. univ. dr.  Aurel Nechita are 61 de ani. Este fondatorul şi decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi. Pentru a putea merge în Parlament, doctorul Nechita este nevoit să renunţe la  funcţia de decan A fost, pe rând, director al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi deputat. Ca medic are trei specializări.

Lista senatorilor gălăţeni

Colegiul nr. 1 – senatorii Ionel-Daniel Butunoi (PSD) şi Nicolae Marin (PPDD)

Ionel-Daniel Butunoi este liderul organizaţiei PSD Tecuci. Are 37 de ani şi este economist. A fost ales cu 42.451 de voturi (66,2 %).
Nicolae Marin(PPDD), primarul comunei Pechea a vost votat de 12.986 de alegători (20,25%). În urma  redistribuirii, a obţinut şi el un mandat de senator în Colegiul 1. Edilul a decis să renunţe la mandatul de primar pentru cel de senator astfel că, în comuna Pechea, trebuie organizat un nou scrutin pentru alegerea altui primar.

Colegiul nr. 2 – senator Gheorghe Saghian (PSD)

Gheorghe Saghian a obţinut 74,74% din voturi astfel că şi-a adjudecat într-o manieră categorică al doilea mandat de senator în Colegiul2. Are 62 de ani şi este inginer agronom. Între anii  2001-2005 a fost director al Directiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală  Galaţi.


Colegiul nr. 3 – senator Paul Ichim (PNL)

Medicul Paul Ichim, membru PNL, a fost reales senator al doilea mandat. L-au votat 32.590 de gălăţeni şi a obţinut 62,55% din totalul voturilor exprimate de electorii Colegiului 3.  Paul Ichim are 57 de ani. Este chirurg,  şef al Secţiei Chirurgie III din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă din Galaţi.

Colegiul nr. 4 – senator Eugen Durbacă (PC)

Eugen Durbacă a câştigat la locale un mandat de consilier judeţean la care însă va renunţa pentru că, la alegerile parlamentare, a obţinut un fotoliu de senator în Colegiul 4. A fost votat de 32.911 gălăţeni (64,67%). Durbacă are 69 de ani. Este inginer. După absolvirea Academiei „Ştefan Gheorgiu” în perioada comunistă a ocupat mai multe funcţii de conducere. Între anii 1992 – 2000 a fost primarul Municipiului Galaţi. A mai fost preşedinte şi apoi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite