Ţiganii care jefuiesc şi incendiază pubelele pentru colectare selectivă păgubesc municipalitatea cu zeci de mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a pune capăt fenomenului, firmele care cumpără deşeuri reciclabile de la scormonitorii prin gunoaie nu vor mai fi autorizate. În schimb, lipsa de civilizaţie a gălăţenilor, care continuă să arunce gunoiul „la grămadă", este mai greu de combătut.

La finele anului trecut, a fost anunţată oficial încheierea implementării Programul ISPA - "Managementul integrat al deşeurilor urbane solide în municipiul Galaţi şi împrejurimi" şi au fost inaugurate o staţie de sortare a deşeurilor reciclabile şi o groapă de gunoi ecologică.

Pentru acest proiect s-au cheltuit 21.394.862 de euro din care o parte deloc neglijabilă, în scopul achiziţionării şi amplasării a 660 de pubele speciale.

O pubelă pentru colectarea selectivă a costat 1.195 de euro, iar pentru cele 660, s-au cheltuit 788.700 de lei (fără TVA).

Din păcate însă, acest sistem de colectare a deşeurilor are doi duşmani redutabili: lipsa de civilizaţie a gălăţenilor şi ţiganii care trăiesc din vânzarea pet-urilor şi a hârtiei adunate din containerele de gunoi.

Noile pubele, în care găsesc gata adunate cele două deşeuri reciclabile, este mană cerească pentru cei din urmă. Mai grav este însă faptul că nu se mulţumesc să le fure conţinutul şi le şi vandalizează.

Numai în ultimele zile, au fost distruse peste 50 de pubele a căror înlocuire se face pe bani grei.

"Este o pagubă substanţială, de peste 65.000 de euro. Cei care scormonesc în gunoaie dau foc pubelelor sau demontează piesele metalice pentru a le vinde la centrele de colectare. Autorităţile care au în grijă bunurile aparţinând domeniului public trebuie să ia măsuri!", afirmă Ion Ionescu, directorul SC Ecosal.

Pentru asemenea fapte, pot fi aplicate amenzi cuprinse între 1.000 şi 10.000 lei.

„Firmele de colectare, care cumpără PET-uri şi hârtie de la aceste persoane, îşi vor pierde autorizaţiile. Vor colecta altceva căci colectarea deşeurilor de hârtie şi a recipientelor din material plastic va deveni monopolul municipalităţii", susţine viceprimarul Mircea Cristea.

La rândul său, primarul Dumitru Nicolae susţine că pubelele vandalizate ar trebui plătite de către poliţiştii locali şi a promis că va iniţia un proiect de hotărâre în baza căreia centrele de colectare a materialelor reciclabile din Galaţi să nu mai fie autorizate pentru PET-uri şi hârtie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite