VRANCEA Bisericuţele din lemn îşi caută loc pe lista UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva construcţii din judeţ, vechi de sute de ani, ar putea fi introduse în patrimoniul mondial. Câteva lăcaşuri de cult din Vrancea, vechi de peste 400 de ani, ar putea ajunge în patrimoniul UNESCO.

Autorităţile au început deja demersurile pentru ca patru biserici din lemn, din cele 12 existente în judeţ şi aflate în categoria A pe lista monumentelor istorice, să fie introduse în patrimoniul mondial. Bisericile din lemn „Sf. Ioan Botezătorul“ din Chiţcani-Moviliţa, „Adormirea Maicii Domnului“ din Lărgeşeni-Corbiţa, „Cuvioasa Parascheva“ din Rugineşti şi „Cuvioasa Parascheva“ din Mătăcina-Valea Sării au făcut parte din Programul Naţional de Restaurare, beneficiind de 1,4 milioane de lei pentru consolidare.


Promovare cu vederi


Bisericile fac parte din proiectul „Catedralele Vrancei“, primul de acest gen la nivel naţional prin care se promovează lăcaşurile de cult din lemn. Alte astfel de biserici, precum cele de la Coza, Străoane sau Fitioneşti vor intra la rândul lor în programul de restaurare. „Până acum nu s-a auzit mare lucru despre biserica noastră, iar mulţi nici nu ştiau de existenţa noastră. Avem mare nevoie de promovarea care se face acum pentru a fi şi bisericile noastre cunoscute la fel cum se întâmplă cu obiectivele din zona Maramureşului“, ne-a declarat preotul Ionică Cîrneleagă, care slujeşte de zece ani la biserica din Coza.

Autorităţile spun că traseul pentru ca un obiectiv să ajungă pe lista UNESCO este lung şi laborios, dar merită orice efort pentru că astfel se va dezvolta potenţialul turistic al Vrancei. Specialiştii UNESCO vor stabili ce biserici întrunesc caracteristicile necesare pentru a figura pe lista celor mai mari valori ale umanităţii. „Ne va sprijini în demersul nostru Nicolae Manolescu, ambasadorul României la UNESCO, cu care am luat legătura. Procedurile au fost deja iniţiate. Vom face lobby peste tot, scopul final al campaniei fiind includerea a măcar două sau trei din biserici în patrimoniul UNESCO“, a precizat Florin Micu Iliescu, şeful Direcţiei de Cultură Vrancea.


Pe durata derulării campaniei de promovare vor fi tipărite 12 seturi cu vederi, cu fiecare biserică în parte, care vor ajunge la ambasadele lumii şi centrele culturale de pe întreg mapamondul.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite