VIDEO Cum comentează Tudorel Toader introducerea în Ordonanţa 7 a posibilităţii ca Secţia Specială să retragă căile de atac la dosare aflate în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei

Avocaţii lui Sebastian Ghiţă au solicitat judecătorilor luni, 18 martie, trimiterea unei adrese către Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie pentru a răspunde dacă îşi menţine apelul în dosarul în care Ghiţă a fost achitat în 2018 pentru mai multe infracţiuni, printre care dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj.

Decizia a fost atacată de DNA cu apel, dar avocaţii lui Ghiţă încercă să exploateze anumite prevederi din Ordonanţa 7 în favoarea clientului lor. Printre acestea se află şi Posibilitatea ca Secţia Specială să retragă căi de atac inclusiv în dosare aflate în instanţă. De la Focşani, ministrul Judtiţiei Tudorel Toader a explicat raţiunea pentru care a introdus în Ordonanţa 7 această prevedere.

“Acolo s-a menţionat în mod expres competenţa de a formula şi a retrage căile de atac o prevedere care nu există consacrat în mod explicit pentru DNA şi DIICOT, dar care respectă această regulă şi la o revizuire. La o altă modificare trebuie consacrat în mod expres şi în privinţa reglementării DNA şi DIICOT. De ce? Pentru că dacă spui că o structură ca DNA şi DIICOT au competenţa legală de a declanşa urmărirea penală, de a trimite în judecată, de a formula apel, trebuie să-i laşi competenţă integrală. Nu-i spui să te duci la Ministerul Public  să vezi dacă într-o cauză face apel, nu face apel, dacă l-ai făcut în retragere sau îl menţii, pentru că cei care cunosc cauza în conţinutul şi specificul ei sunt cei din structura de specialitate, că este ea Secţie Specială, DNA sau DIICOT. Prin urmare, sub aspectul reglementării în momentul acesta trebuie completată reglementarea privind DNA, DIICOT cu aceeaşi soluţie, dar practica este absolută în acelaşi sens. Normele de procedură penală nu sunt norme penale. Normele de procedură penală nu intră sub incidenţa articolului 15 din Constituţie privind legea penală mai favorabilă. Orice normă juridică în afara celor penale sau de natură mixtă sunt de imediată aplicate şi pe viitor. Imediat înseamnă la trei zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, dar  în cuprinsul ei nu se prevede o dată ulterioară”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Toader nu a explicat însă de ce secţia specială poate retrage căi de atac şi în dosarele pe care nu ea le-a instrumentat, ci DNA sau DIICOT, iar acestea au ajuns deja în instanţă.

Pe de altă parte, solicitarea avocaţilor lui Sebastian Ghiţă a fost respinsă de instanţă.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite