Tăvălugul scumpirilor: gunoiul Focşaniului, cu 20% mai scump. Cât  plătesc locuitorii oraşelor vecine

Tăvălugul scumpirilor:
gunoiul Focşaniului, cu 20% mai scump. Cât  plătesc locuitorii oraşelor vecine

Cresc tarifele pentru seşeurile menajere municipale

Societatea de salubrizare a municipiului Focşani cere bani în plus şi pentru serviciile de măturat stradal şi deszăpezire. Deja, focşănenii plătesc cele mai scumpe servicii de salubritate din regiune.

După gaze, electricitate, preţuri mai mari la alimente, focşănenii vor plăti mai mult şi factura pentru gunoi. Chiar retroactiv, după cum vrea primarul, care la solicitarea societăţi de salubrizare a oraşului a iniţiat un proiect de hotărâre prin care cere, începând cu 1 octombrie, creşterea tarifelor pentru activitatea de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere şi similare în municipiul Focşani.

În termeni absoluţi,  tariful pentru gunoiul menajer creşte pentru clienţi de la 12,29 de lei/lună/persoană la 14,65 de lei/lună/persoană, adică cu aproape 2,50 de lei, ceea ce înseamnă 20%. 

La aceasta se mai aduugă încă 2,35 de lei de persoană, cât reprezintă tariful pentru chiria casetelor de gunoi, tot mai mizerabile şi distruse.

Practic, o familie formată din patru membri va plăti lunar aproximativ 65 de lei pentru acest serviciu. Tot cu 20% mai mult vor plăti şi societăţile comerciale, tarifele crescând de la 129,8 lei/mc la 156 lei/mc. Societatea justifică creşterea tarifelor prin mai multe motive.

„Operatorul CUP Salubritate SA Focsani, plecând de la tarifele actuale,  solicită modificarea tarifelor pentru activităţile de salubrizare stradală, manuală şi mecanică, având în vedere: creşterile cheltuielilor cu munca vie, creşterile cheltuielilor cu  depozitarea finală a deşeurilor menajere la depozitul de la Tracon Brăila, majorarea contribuţiei pentru economia circulară încasată de la proprietari sau după caz administratorii de depozite pentru deşeurile municipale”, se arată în referatul primarului.

Mai mult, se menţionează că s-au majorat cheltuielile de natură salarială prin creşterea salariului de bază minim brut pe ţară, dar şi faptul că parcul auto al societăţii este învechit şi se consumă mult pe piesele de schimb.

Noile tarife de la Focşani sunt însă incomparabil mai mari decât în două judeţe vecine, Galaţi şi Bacău. La Galaţi, există o taxă de habitat iar firma primăriei încasează de la populaţie, pentru gunoiul menajer, 98 de lei/an de persoană, ceea ce înseamnă cam 8 lei pe lună de persoană. La Bacău, unde este tot taxă de salubrizare, tariful este de 10 lei/lună/persoană.

Vasluienii plătesc 11 lei/an de persoană pentru taxa de salubrizare, iar la Piatra Neamţ-10,55 de lei/persoană.

Pentru aprobarea noilor tarife, este nevoie să fie de acord şi consilierii locali, în special cei ai majorităţii, care au spus că nu-i vor împovăra pe oameni cu alte biruri.

Şedinţa extraordinară ar urma să aibă loc luni, 18 octombrie, când se propune de asemenea şi creşterea tarifelor pentru activitatea stradală şi cea de deszăpezire, servicii care nu vor fi resimţite direct de focşăneni, ci vor fi suportate de la bugetul local, din taxele şi impozitele lor.

Vă mai recomandăm:

Jumătate din Focşani nu plăteşte gunoiul. De ce salubrizarea a ajuns un fiasco în capitala Vrancei

Primarul Misăilă mai numără odată focşănenii care nu plătesc serviciul de salubritate. Deocamdată nu a găsit soluţia să-i oblige să achite gunoiul pe care îl produc

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările