Fostul şef al SRI Vrancea din anii '90, generalul Petrache Cândea, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare

Fostul şef al SRI Vrancea din anii '90, generalul Petrache Cândea, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare

Petrache Cândea   FOTO: Ziarul de Vrancea

Pedeapsa a venit la sfârşitul anului trecut, faptele pentru care este învinuit Cândea fiind instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice şi instigare la infracţiunea de fals intelectual în legătură directă cu o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Petrache Cândea, general de brigadă (r), fost şef al Corpului de Control din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI), actual pensionar, a fost condamnat la  doi ani de închisoare cu suspendare.

Alături de acesta, aceeaşi pedeapsă au primit-o Adrian Bărbulescu, general de brigadă (r), locţiitor al şefului Corpului de control din SRI, colonelul (r) George Icleanu, şi locotenent-colonelul (r) Dumitru Dănuţ Vlădică, toţi foşti ofiţeri în SRI, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual în legătură directă cu o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie.

Cei cinci judecători au dispus obligarea acestora, în solidar, la plata sumei de 33.725,0569 lei Serviciului Român de Informaţii şi 1.350 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

În 19 decembrie 2011, cei patru au fost trimişi în judecată de procurorii militari anticorupţie.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că la data de 25 ianuarie 2005,  Bărbulescu Adrian, Icleanu George şi Vlădica Dumitru Dănuţ au elaborat un raport în care au avizat favorabil solicitarea lui Petrache Cândea, la acea dată şef al Corpului de Control al SRI,  de cumpărare a unui apartament, locuinţă de serviciu, situat în Bucureşti, deşi acesta nu îndeplinea toate condiţiile legale de cumpărare a unei locuinţe de serviciu.

În cuprinsul raportului, Bărbulescu Adrian, Icleanu George şi Vlădica Dumitru Dănuţ au consemnat date nereale referitoare la presupusele motive în baza cărora Cândea ar fi fost îndreptăţit să cumpere locuinţa de serviciu. 

Aceştia au avizat favorabil cererea lui Cândea  fără să verifice şi să analizeze în mod temeinic temeiurile legale şi oportunitatea vânzării locuinţei. Ca urmare, la data de 18 martie 2005, a fost încheiat contractul de vânzare – cumpărare a imobilului între S.R.I. şi inculpatul Cândea Petrache.

În acest fel, notează procurorii, Serviciul a fost prejudiciat cu 337.250.569 lei vechi, ce reprezintă diferenţa între valoarea de piaţă a apartamentului la momentul cumpărării, respectiv 1.566.490.000 lei vechi şi suma efectiv achitată - 1.229.239.431 de lei vechi.

Mai puteţi citi:

VIDEO Liderul romilor din Italia, Costică Argint, acuză dispariţia unor documente din dosarul în care a fost condamnat la pedeapsa cu închisoarea

Cartianu, la Adevărul Live, despre condamnarea lui Adrian Năstase: Dana fost un factor nociv pentru fostul premier

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările