Săpunul cu bacterii a fost folosit şi în secţiile Spitalului „Sf. Pantelimon” din Focşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna iunie, unitatea a cumpărat 100 de flacoane din săpunul Maxil Săpun Antibacterian, care ulterior s-a dovedit a fi contaminat cu bacteria Serattia Marcensens.

Ministerul Sănătăţii a trimis spitalelor o notă prin care a dispus retragerea din uz a săpunului Maxil. Cateva loturi din acest sapun erau contaminate cu o bacterie periculoasă, „Serattia”, bacterie care poate produce afectiuni mortale.

Asta după ce doi pacienţi internaţi la Spitalul Elias din Capitală s-au infectat, riscând să intre în şoc septic, din cauza unui săpun lichid, folosit de personalul unităţii, care era contaminat masiv, produsul fiind retras de la utilizare.

De altfel, şi Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf Pantelimon" Focşani s-a confruntat în urmă cu aproximativ două luni cu problema sesizată de către Ministerul Sănătăţii, referitoare la produsul biocid Maxil.

„În urma licitaţiei publice, din luna iunie 2014 spitalul a achiziţionat un lot de 100 flacoane din săpunul Maxil Săpun Antibacterian, care ulterior s-a dovedit a fi contaminat cu bacteria Serattia Marcensens. La scurt timp după achiziţionarea săpunului, medicul epidemiolog al spitalului a fost sesizat de medicul bacteriolog din cadrul Spitalul Elias Bucureşti, referitor la lotul de săpun.În urma sesizărilor, au fost luate  probe din săpun, confirmându-se prezenta bacteriei. După confirmarea rezultatelor lotul a fost imediat retras şi înlocuit cu un alt produs dezinfectant. Firma producătoare a ridicat lotul contaminat, înlocuindu-l cu unul corespunzător din punct de vedere bacteriologic. Acesta din urmă a fost testat, atât de laboratorul firmei cât şi de laboratorul spitalului, rezultatele fiind conforme”, a precizat Constantin Mîndrilă, directorul Spitalului de Urgenţă „Sf. Pantelimon”.

Directorul celui mai mare spital din judeţ mai spune că doar o mică parte din lotul de săpun contaminat a apucat să ajungă în secţiile spitalului, fiind folosit în secţiile medicale pentru o scurtă perioadă de timp, nu însă şi în secţiile chirurgicale şi în blocul operator.

„Secţia Neonatologie foloseşte săpun dezinfectant special adaptat pielii nou-născutului. Această problemă nu a afectat activitatea medicală a Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf Pantelimon" Focşani şi nici pacienţii care se tratează aici. În urma evaluării epidemiologice făcute, nu a fost identificată nicio infecţie nosocomială cu bacteria respectivă”, a mai precizat Constantin Mîndrilă, managerul spitalului.

Mai puteţi citi:

Doi pacienţi de la Spitalul Elias au fost infectaţi, cu risc de şoc septic, de la săpunul lichid folosit de angajaţi

Suspiciunea de infecţie cu bacteria Serratia a fost identificată pe 30 iulie la un copil născut prematur şi la un bolnav de cancer, ambii având imunitate scăzută.




 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite