Reşedinţa de judeţ cu doar cinci blocuri reabilitate termic. Banii europeni pentru anveloparea clădirilor pot fi pierduţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În timpul acesta, locatarii îşi izoşează singuri apartamentele FOTO: Ştefan Borcea
În timpul acesta, locatarii îşi izoşează singuri apartamentele FOTO: Ştefan Borcea

Municipalitatea din Focşani are la dispoziţie peste 11 milioane de lei pentru acest program care vizează scăderea facturilor populaţiei la căldură.

Fondurile europene puse la dispoziţie prin Programului Operaţional Regional 2014-2020 pentru anveloparea termică a blocurilor ar fi trebuit să reprezinte o mină de aur şi o bună ocazie pentru edilii din România pentru a schimba faţa imobilelor construite în perioada comunistă, dar mai ales să-i ajute pe oameni să economisească bani la plata facturilor de încălzire, fiindcă după reabilitare consumul de energie în apartamente scade cu până la 40%.

La Focşani însă autorităţile întârzie de patru ani să folosească ocazia de a beneficia gratis de cea mai mare parte din bani.

Asta în condiţiile în care în tot oraşul sunt doar cinci blocuri reabilitate termic, lucru care s-a întâmplat acum mai bine de un deceniu, cu fonduri de la bugetul de stat.

Municipalitatea a depus încă din 2018, la Agenţia de Dezvoltare Regională „Sud- Est” (ADRSE), de care aparţine judeţul Vrancea, două proiecte cuprinzând 15 blocuri din oraş – aproximativ 400 de apartamente – care ar fi trebuit să fie până acum reabilitate termic. 

În anul 2017 au fost semnate contracte de servicii pentru elaborarea documentaţiilor tehnice, pentru care s-au suportat de la bugetul local 200.000 de lei. Este drept, la ADRSE evaluarea proiectelor a durat ceva timp, dar în lunile februarie şi martie 2019 au venit şi veştile bune pentru Focşani, fiind semnate, pe rând, cele două contracte.

Astfel, pentru contractul „Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din Municipiul Focşani” – etapa I, cu o valoare de 4,95 de milioane de lei, au fost incluse şase blocuri de pe străzile Unirea Principatelor, Revoluţiei şi Bulevardul Unirii, iar pentru etapa a doua s-a semnat un contract în valoare de 6,3 milioane de lei, pentru un număr de nouă blocuri de pe străzile Dimitrie Cantemir, Poieniţa, Simion Bărnuţiu, Bulevardele Brăilei, Bucureşti, Unirii şi Independenţei.

Prin urmare, autorităţile au avut la dispoziţie peste 11 milioane de lei să transforme radical cele 15 blocuri până la 1 decembrie 2020, aşa cum s-au angajat prin contract. 

Ce s-a întâmplat în acest timp? Nimic. Zero lei cheltuiţi, zero apartamente anvelopate termic, iar perspectiva pierderii fondurilor europene devine una tot mai apăsătoare pentru autorităţi. Acestea motivează eşecul de până acum prin faptul că procedurile de licitaţie demarate anul trecut, trei la număr, pentru găsirea unor constructori disponibili, au fost anulate tot de atâtea ori din lipsă de ofertanţi.

Scuza primarului

„De trei ori am scos la licitaţie un proiect finanţat din fonduri europene, cu privire la anveloparea şi creşterea eficienţei a blocurilor de locuinţe. Nu s-a înscris nimeni, am stat de vorbă cu vreo câţiva constructori şi mi-au spus că preţurile, chiar dacă au fost actualizate în concordanţă cu prevederile Ordonanţei 114, tot nu sunt acoperitoare şi că vor lucra în pierdere. Asta înseamnă că va trebui să reactualizăm studiul de fezabilitate, dar va fi o mare problemă, pentru că noi avem deja semnat contractual de finanţare cu Uniunea Europeană şi nu ştiu cum vom scoate la capăt cu acest lucru”, spune primarul Cristi Misăilă.

O posibilă soluţie de avarie, crede primarul, ar fi ca Primăria Focşani să crească cota de cofinanţare a acestor proiecte, adică să vină cu o suplimentare de la bugetul local cu o sumă, astfel încât noile valori să-i îndemne pe constructori să accepte contractele propuse. Adică partea de cofinanţare din partea Primăriei să fie mai mare, banii de la bugetul Uniunii Europene rămânând aceiaşi.

Între timp, Primăria a demarat din nou procedura de atribuire a serviciilor de proiectare şi a obţinut, prin act adiţional, o prelungire a contractului, noul termen pentru reabilitarea termică a celor 15 blocuri fiind toamna anului 2022.

Vă mai recomandăm:

6.000 de euro, costul mediu al reabilitării termice pentru un apartament în Focşani. Câte blocuri au fost prinse în proiectul cu fonduri europene

Ruşinos/Satele bat Focşaniul la reabilitare termică

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite