Primarul unei comune din Vrancea, cel mai mare datornic la bugetul local. Ce fac funcţionarii care au de recuperat de la şeful lor peste 150.000 de lei

Primarul unei comune din Vrancea, cel mai mare datornic la bugetul local. Ce fac funcţionarii care au de recuperat de la şeful lor peste 150.000 de lei

Sandu Aur este primarul comunei Bogheşti

Primarul comunei vrâncene Bogheşti are debite neachitate din anul 2017. Curtea de Conturi a dispus măsuri de recuperare a sumelor datorate bugetului local.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sandu Aur, primarul comunei vrâncene Bogheşti, este unul dintre cei mai avuţi edili din judeţ, deţinător a numeroase imobile şi terenuri, dar şi a unor obiecte de valoare.

Ca persoană fizică, pe lângă cele peste 50 de hectare de teren agricol pe care le deţine în proprietate, acesta a arendat de la localnici alte câteva zeci, pentru care nu a plătit impozitele la bugetul local, aşa cum s-a învoit în scris cu cetăţenii. Din această cauză, primarul Aur a devenit principalul dator la bugetul local, cu peste 150.000 de lei, mai mult decât au de plătit toţi localnicii din cele nouă sate ale comunei, care însumează restanţe de 140.000 de lei.

Această constatare a fost făcută şi de Curtea de Conturi, care a dispus în urma controlului efectuat în 2018 ca angajaţii cu atribuţii de colectare a taxelor si impozitelor sa ia masurile necesare pentru recuperarea debitelor primarului.

“Cauza producerii abaterii o reprezintă, pe de o parte, neorganizarea, la nivelul entităţii, a activităţii de executare silită a creanţelor bugetare, prin desemnarea executorilor fiscali, iar, pe de altă parte, conducerea necorespunzătoare a evidenţei analitice pe plătitori, în ceea ce priveşte obligaţiile de plată către bugetul local, ale contribuabililor persoane fizice şi juridice”, potrivit raportului de Control al Curţii de Conturi.

Compartimentul care se ocupă cu partea de venituri în cadrul primăriei Bogheşti a emis şi o înştiinţare de plată către edil, dar acesta a refuzat să semneze de primire.

Deşi am încercat insistent să aflăm şi punctul de vedere al primarului Aur în această problemă, edilul nu ne-a răspuns la telefon, iar la primărie nu a fost de găsit.

Primarul este restant şi la capitolul transparenţă, declaraţia sa de avere neregăsindu-se nici pe site-ul primăriei Bogheşti, dar nici măcar pe pagina Agenţiei Naţionale de Integritate, acolo unde ar trebui să se regăsească toate informaţiile despre averile aleşilor, dar şi declaraţiile lor de interese.

Aşa se face că singurele informaţii în acest sens provin din anul 2012, când Sandu Aur a obţinut pentu prima dată mandatul de primar. Acesta avea atunci cinci imobile, din care patru în Galaţi, 43 de hectare de teren agricol, unul de intravilan, tractor cu o valoare de peste 100.000 de euro şi o colecţie de ceasuri evaluată la peste 13.000 de euro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: