Portret / Laurenţiu Nistor - fost militar, actual psiholog şi pictor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A pornit cu modelajul din plastelină şi a participat la expoziţii de desene de când era la grădiniţă. După 20 de ani de carieră militară s-a angajat ca psiholog şi a revenit la şevalet.

Laurenţiu Nistor a îmbrăţişat două domenii diferite: pictura şi armata. A activat în postura de cadru militar timp de 20 de ani la unitatea militară 1470 din Focşani. A ajuns militar dintr-o pură întâmplare, pentru că „aşa era la modă", însă a avut rezultate deosebite. A câştigat numeroase concursuri de tragere cu muniţie la nivel naţional şi a obţinut gradul de căpitan.

Cu toate acestea, după 20 de ani, a avut curajul să îşi schimbe cu totul domeniul de activitate.

„Am ajuns în armată pentru că m-am luat după nişte colegi, prieteni pe care îi aveam atunci şi am făcut Liceul Militar la Câmpulung Moldovenesc. Am activat mult timp în acest domeniu însă simţeam că nu sunt potrivit şi că aş vrea să fac altceva. Eu sunt o fire total pacifistă", ne-a mărturisit militarul.

Militarul-psiholog

Încă din perioada în care lucra în armată, Laurenţiu a urmat cursurile Facultăţii de Psihologie în cadrul Universităţii „Petre Andrei", întrucât simţea că aceasta este latura ce i se potriveşte. În 2005 s-a angajat ca psiholog la Direcţia de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului, însă nu a uitat de pasiunea sa din copilărie, pictura.

"După ce m-am angajat ca psiholog, în 2007 am început să pictez din nou când am început şi cursurile la Şcoala de Arte din Focşani. Am început cu pictură abstractă, apoi am făcut portrete. Şi în şcoala generală îmi plăcea să le fac portrete colegilor", ne spune mândru Laurenţiu Nistor.

Deşi a lucrat doar câteva zeci de tablouri, Laurenţiu a reuşit să vândă o mare parte din acestea şi speră, ca într-o bună zi, să trăiască din pictură.

Visul lui este să organizeze o expoziţie personală. Deja studiază în detaliu stilurile de pictură şi are şi câteva modele celebre.

„Acum studiez, cochetez cu schiţa în creion. Apreciez însă foarte mult lucrările lui Ştefan Luchian pentru că lucrează în pastel, ceea ce am făcut şi eu. La picturile în ulei îl apreciez cel mai mult pe Grigorescu dar şi alţi pictori impresionişti sau Peter Paul Rubens, dacă ne referim la pictori străini", ne-a mai dezvăluit Laurenţiu câteva dintre planurile sale.

Laurenţiu Nistor are deja premii seminificative în palmares. A obţinut premiul special la concursul de pictură „Ion Irimescu" din 2008 la Suceava şi premiul trei la Concursul Naţional de la Şcoala de Arte „Vespasian Lungu" din 2010.

Întrebări şi răspunsuri:

Planuri de viitor?

Vreau să îmi îmbunătăţesc tehnica în pictură. Chiar cred căîntr-o bună zi voi putea trăi din asta chiar dacă acum este doar o pasiune întrucât îmi petrec mult timp la serviciu unde sunt psiholog. Nici la acestanu vreau să renunţ pentru că mă reprezintă.

Cum este viaţa artiştilor în Focşani?

Împreună cu un prieten de-al meu, tot pictor, încerc să menţin vie lumea pictorilor prin întâlniri şi schimburi de păreri. Mergem oricum la cursuri la domnul profesor Liviu Nedelcu. Publicul este restrâns aici pentru expoziţii ca în orice alt oraş mic, însă fenomenul ia amploare. Domnul Nedelcu a înfiinţat aici o filială a Uniunii Artiştilor Plastici.

Ce-i place?

Îmi place foarte mult să mă înformez în domeniul dezvoltării spirituale. Îmi place să fac sport. Acum merg la fitness, dar în trecut am practicat schi, am fost chiar antrenor, dar am renunţat întrucât în Vrancea nu am unde să practic acest sport şi era nevoie de deplasări, cheltuieli şi timp.

Ce nu-i place?

Nu pot spune că este ceva care nu îmi place. De regulă încerc să înţeleg de ce mi se întâmplă anumite lucruri şi să schimb acolo unde greşesc. Nimic nu este întâmplător, principial vorbind.

NĂSCUT. 17 mai 1966, Măicăneşti
STUDII. Faculatea de Psihologie, Universitatea Petre Andrei
OCUPAŢIE. Psiholog
FAMILIE. Doi copii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite