Medicamentele compensate scumpe, eliberate de către farmacişti doar cu acordul scris al pacientului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii cronici se văd în imposibilitatea de a-şi cumpăra medicamentele, în condiţiile în care preţurile au explodat odată cu schimbarea grilei de compensare.

Dacă până în urmă cu o lună dădeau câţiva lei pe pastile, acum diferenţa de plată la o reţetă ajunge şi la 300- 400 de lei, iar farmaciştii nu pot elibera medicamentele fără a avea acordul scris al pacientului.

„Foarte mulţi pacienţi cu boli cronice nu şi-au luat medicamentele în ultima lună, deoarece reţetele costau şi 400 de lei. Din 10 bolnavi care intrau în farmacie, doar doi îşi cumpărau tratamentul. De asemenea, cei care sunt de acord să ia un medicament mai scump, trebuie să dea o declaraţie pe proprie răspundere că sunt de acord cu eliberarea lui", declară Fevronia Stoica, şefa Colegiului Farmaciştilor din Vrancea.

Obligaţi să informeze

Farmaciştii sunt obligaţi să informeze bolnavii despre toată gama de produse care conţin substanţa activă a medicamentului prescris de către medicul de familie.

Astfel, pacienţii au posibilitatea de a cumpăra şi medicamente româneşti, mai ieftine, care sunt compensate în proporţie de 99%.

„Majoritatea pacienţilor refuză medicamentele scumpe şi solicită înlocuitori cu preţ mai mic. În situaţia în care nu există medicamente similare româneşti, medicul poate schimba reţeta", spune Valentina Cubolteanu, şefa „Farmaciei 24" din Focşani.

Bolnavii vrânceni nici nu vor să audă de medicamente scumpe, aşa că încearcă să „păcălească" boala cu tratamente mai ieftine, deşi nu tocmai eficiente.

„De unde să dau 200 de lei pe o reţetă? Nu credeam că o să ajung în situaţia de a nu-mi lua tratamentul complet, mai ales că sufăr de astm", spune deznădăjduită Maria Câmpeanu, o pensioanară de 70 de ani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite