VIDEO Mana şi făinarea, boli ale viţei de vie, decimează producţia de struguri din acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Podgorenii nu au putut să facă tratamente corecte la vii, din cauza ploilor
Podgorenii nu au putut să facă tratamente corecte la vii, din cauza ploilor

Dacă la începutul anului se estimau producţii mari la struguri, lucrurile s-au schimbat radical din cauza precipitaţiilor.

În momentul de faţă majoritatea viilor din Vrancea sunt afectate de mană. Din cauza ploilor consistente din lunile iunie si iulie, oamenii nu au putut să intre în vii şi să le facă tratamentul corespunzător, ceea ce a favorizat apariţia manei şi acum a făinării

Autorităţile locale din podgoriile afectate cer statului scutire de la plata impozitelor.

„Am avut un atac masiv de mană şi făinare. Apreciez că 50% din suprafaţa viticolă este afectată, pentru că datorită ploilor tratamentul a fost greu de administrat, iar apoi, după ce nu a mai plouat, substanţele nu şi-au mai făcut efectul. Propun ca statul să ajute oamenii cu o scutire de la plata normei de venit pentru situaţii de acest gen, aşa cum se dau scutiri la calamitări, în funcţie de gradul de afectare”, spune primarul comunei Jariştea, Cătălin Popa.

Mana şi făinarea sunt printre cele mai periculoase boli ce afectează viţa de vie.

Podgorenii spun că anul acesta pierderile din viticultură sunt mari, după ce s-au plătit degeaba tratamente.

„Pe mine mă costă în jur de 500 de lei un stropit. Înmulţiţi şi dumneavoastră cu şapte, de câte ori este nevoie să se stropească într-un sezon via şi o să constataţi că sunt mulţi bani pe care i-am băgat în vie. Nici pomeneală să scot anul acesta ceva, dar dacă nu-i faci tratamentul rişti să nu ai producţie nici la anul”, ne spune Vasile Coman, podgorean din Jaristea.

„A plouat atât de mult, iar apa s-a scurs de pe pantă încât nu s-a putut intra cu tractorul în vie pentru stropire. Un ciclu de dezvoltare al manei durează patru zile până la o săptămână. Până acum am făcut zece tratamente, dar pe 100 de hectare de vie gradul de afectare este de 30%. În opinia mea, mergem în pierdere anul acesta, pentru că şi aşa vinul se vinde greu şi ieftin”, spune inginerul Adrian Porumb, fermier din Vrancea.

Specialiştii  de la Direcţia Fitosanitară Vrancea susţin că până acum viile au fost compromise în proporţie de 30% din suprafaţa viticolă a judeţului.

Suprafaţa viticolă a judeţului Vrancea este de 25.000 de hectare şi reprezintă peste 10%  din suprafaţa viticolă a României.

Mai puteţi citi:

VIDEO Cum facem diferenţa între un vin contrafăcut şi unul autentic. Sfaturile celor mai buni viticultori din România

Cu toate că jumătate din producţia naţională de vin este contrafăcută, controlorii din pieţe nu au temei legal pentru a-i pedepsi pe contrabandişti, iar acciza este menţinută la un nivel care favorizează piaţa neagră.

Şefii Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor îşi toarnă cenuşă în cap după ce au sprijinit piaţa BFL-urilor

Deputaţii din Comisia pentru Agricultură vor înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă referitoare la piaţa românească a băuturilor fermentate liniştit.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite