FOTO Vrancea intră într-o nouă criză a gunoaielor. Şi depozitul de la Brăila somează autorităţile să caute alte soluţii de depozitare a deşeurilor menajere

FOTO Vrancea intră într-o nouă criză a gunoaielor. Şi depozitul de la Brăila somează autorităţile să caute alte soluţii de depozitare a deşeurilor menajere

În timpul acesta, proiectul Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, în valoare de 40 de milioane de euro, este în întârziere şi nu va fi finalizat până la sfârşitul anului.

Ştiri pe aceeaşi temă

De mai bine de doi ani, judeţul Vrancea nu mai are nici un depozit de gunoi menajer autorizat, iar proiectul Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, realizat  din fonduri europene şi care trebuia finalizat de mult timp, mai întârzie cel puţin până la finalul anului.

Prin urmare, gunoiul menajer din judeţ a fost transportat până în septembrie 2016 la rampa de la Tecuci, închisă şi ea între timp, iar în ultima an deşeurile menajere au fost acceptate la rampa de la Muchea, în judeţul Brăila, acolo unde mai depozitează judeţele Vaslui şi Galaţi.

Săptămâna trecută însă Consiliul Judeţean Vrancea a fost notificat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Brăila, dar şi de administratorii depozitului de la Muchea  că s-a depăşit cu mai mult de 50%  cantitatea de deşeuri  faţă de cantităţile estimate iniţial, astfel că Vrancea trebuie să găsească de îndată alte soluţii pentru depozitarea gunoiului.

Reprezentanţii judeţului fac demersuri pe lângă autorităţile brăilene să mai prelungească pentru o lună transportul deşeurilor, dar în acelaşi timp cer primarilor să reducă cantităţile de gunoaie.

“Este imperios necesară diminuarea drastică a cantităţilor de deşeuri colectate din unităţile administrativ teritoriale ale judeţului Vrancea, astfel încât să putem prelungi pentru o scurtă perioadă (maxim 30 de zile) depozitarea în depozitul Muchea, timp care să fie utilizat în scopul identificării unui alt depozit care să accepte preluarea deşeurilor din judeţ”, se arată în adresa trimisă primăriilor din judeţ de către Consiliul Judeţean Vrancea.

Vestea le dă mari bătăi de cap primarilor, care trebuie să găsească soluţii pentru depozitarea gunoiului colectat din localităţile pe care le administrează.

“Anul acesta, în zona Lepşa, cred că au venit cei mai mulţi turişti de după 1989 încoace. Sunt cantităţi mari de gunoaie pe care le lasă. Deşi colectăm gunoiul săptămânal, lunea, sunt perioade, cum este aceasta, când firma de salubritate care ne deserveşte vine şi de două ori pe săptămână. Am încercat să reducem cantităţile de gunoi şi am cumpărat 1.000 de pubele pentru oameni, dar tot se adună mult. Este grav dacă nu se va mai ridica gunoiul”, ne-a declarat primarul comunei Tulnici, Aurel Boţu.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: