Focşănenii mai au două săptămâni de căldură şi apă caldă. După 15 noiembrie, nu se ştie ce va fi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Societatea de termoficare a terminat banii de gaze
Societatea de termoficare a terminat banii de gaze

Primăria Focşani a cerut, prin intermediul Asociaţiei Municipiilor din România, suma de 28,6 milioane de lei pentru acoperirea facturilor la încălzire.

Societatea de termoficare ENET, aflată în insolvenţă şi într-o gravă criză financiară, a reuşit să încheie un contract în de vânzare a energiei electrice obţinute de centrala care funcţionează în cogenerare.

Graţie acestui contract, ENET  va cumpăra, la preţul bursei, gaze pentru încă 2 săptămâni de funcţionare a sistemului centralizat care furnizează în oraş apă caldă şi căldură.

Gazul este mai scump de 4 ori decât în vară. „Am reuşit să găsim o soluţie prin care energia electrică pe care o produc să o poată vinde. S-a încheiat un contract de 6,450 milioane de lei, în urma căruia există o prelungire a furnizării apei calde şi căldurii până la 15 noiembrie şi care asigură funcţionarea celor două motoare la o capacitate mai bună”, spune Ana Maria Dimitriu, viceprimarul municipiului Focşani.

După 15 noiembrie însă situaţia se anunţă extrem de dificilă. Firma are nevoie de 100 de milioane de lei pentru a trece cu bine iarna, iar speranţa este la Guvern, întrucât bugetul local nu poate susţine asemenea sume. Primăria Focşani a cerut, prin intermediul Asociaţiei Municipiilor din România, suma de 28,6 milioane de lei pentru acoperirea facturilor la încălzire.

În prezent, căldura se dă cu program, doar câteva ore dimineaţa, iar apa caldă trei ore seara.

Şeful ENET susţine că doar pentru o lună de iarnă societatea are nevoie de 30 de milioane de lei pentru a achiziţiona gaze la preţul actual, care s-a dublat. El a mai menţionat că societatea produce gigacaloria la preţul de 650 de lei, iar populaţia plăteşte 285 de lei/gigacalorie. Până la 400 de lei subvenţia este asigurată de administraţia locală, ceea ce înseamnă că diferenţa până la preţul real de producere al gigacaloriei, respectiv 250 de lei, înseamnă pierdere pentru ENET.

Vă recomandăm să mai citiţi

Vine o iarnă cumplită pentru focşăneni. Zeci de mii de oameni, şcolile şi spitalele, fără căldură pentru că societatea de termoficare e în colaps

Şcoli de gheaţă: la Focşani, elevii tremură de frig în clase, firma de termoficare anunţă că va fi şi mai rău

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite