Focşăneanul din Italia care uneşte printr-un link toată Diaspora. „Departe de casă, cel mai mult ne bucură când vedem un tricolor sau o ie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laurenţiu Barbu (primul de jos-stânga), alături de românii din Italia  FOTO: Faceook
Laurenţiu Barbu (primul de jos-stânga), alături de românii din Italia  FOTO: Faceook

Laurenţiu Barbu este administratorul unei platforme online prin care intenţionează să menţină aprinsă „flacăra identităţii româneşti” şi care oferă posibilitatea românilor din Diaspora să rămână conectaţi la ceea ce se întâmplă în ţară şi invers.

Laurenţiu Barbu, de 45 de ani, originar din Focşani, este un informatician cu afaceri în domeniul web design, activitate pe care în ultimii ani o împarte în mod egal atât în Bucureşti, cât şi în străinătate, în Italia, la Roma, unde de altfel a şi emigrat după 1990.

Laurenţiu este cel care menţine aprinsă „flacăra identităţii româneşti”, prin cele patru site-uri  www.identitatea.ro, www.identitatea.com, www.identitatea.it, www.identitatea.co.uk, dedicate românilor din afara graniţelor ţării.

Departe de a avea pretenţia de a fi numit jurnalist, deşi Laurenţiu chiar scrie ştiri despre românii de pretutindeni, dar şi le oferă acestora informaţii despre lucrurile frumoase din ţară, el spune că ideea înfiinţării site-ului i-a venit în urmă cu patru ani, îngrijorat fiind de ce se întâmplă cu conaţionalii săi din diaspora.

Laurenţiu Barbu FOTO Facebook

laurentiu barbu

„Identitatea poporului român, odată cu plecarea a peste 3 milioane de români peste hotare, a început să fie pusă sub semnul întrebării. Sunt familii întregi care nu mai ştiu să vorbească româneşte, iar copii lor nu ştiu o boabă în română. Şi atunci, prin acest site, noi încercăm să aducem românii mai aproape. În momentul de faţă Italia merge foarte prost economic şi într-o zi mă gândesc că românii se pot întoarce acasă, iar copiii lor nu ştiu nici limba ţării, nici istorie, nici geografie. Noi cu ziarul încercăm să ajungem la ei. Avem 58.000 de fani pe comunitatea noastră, dar când postăm câte o  ştire interesantă ajungem şi la 200.000 de români care vizualizează informaţia”, ne spune Laurenţiu Barbu.

2

În afară de el, la site mai lucrează, ocazional, două dintre angajatele sale, care prelucrează informaţiile primite de la colaboratorii externi.

„Nu suntem bine organizaţi, nu suntem profesionişti ai scrisului şi o facem amatorial. Mai lucrează cu mine nişte tinere de la firma mea din Bucureşti, activitate voluntară ca să-i spun aşa, pentru că acest site, care a crescut în mod natural, nu produce bani. Am o idee de a-l face profitabil, dar trebuie să găsesc o modalitate de colaborare cu un ziar mare din România, considerând că aceasta ar fi o modalitate inteligentă de a livra ştiri românilor din toată lumea”, menţionează Laurenţiu.

image

Vrânceanul spune că românii din diaspora sunt avizi de informaţie, în special de ştiri pozitive despre ţara lor.

Când găsim ceva despre România punem acolo pe site. La evenimente frumoase la care participăm, facem poze şi scriem, pentru că sunt flămânzi de românism. Le dai o bucată de tricolor sau o ie românească, ei sunt interesaţi. Noi asta vrem, să ducem conceptul de identitate românească acolo. Pentru că sunt consumatori de informaţie din România mai mult decât românii din ţară”, spune Laurenţiu Barbu.

identitatea

Diaspora este interesată şi de ştiri politice, dar într-o măsură mai mică, lucru rezultat din cercetările lui Laurenţiu.

„Agreează un român care a luat nu ştiu ce premiu, dar dacă pui ştiri negative te înjură. Nu e bine să pui multă politică. La una dintre ultimele postări, cu intelectualii care  îi arătau un anumit gest lui Ponta (n.a. foto jos) pentru îndrăzneala de a cere 10 euro de la fiecare român din diaspora, ne-am luat critici numeroase. Românii judecă cum pot. Chiar dacă la postare erau 76.000 de persoane, foarte mulţi ne-au criticat pentru că au văzut în semnul acela un gest obscen, ca şi caricaturile din Franţa. În opinia mea, simbolistica gestului a fost una elegantă, dar înţeleasă greşit, iar oamenii nu pot fi judecaţi pentru asta”, ne-a mai precizat Laurenţiu.

image

El spune că românii din diaspora sunt trataţi cu dispreţ de guvernanţi, cu excepţia anilor electorali şi numai dacă le merge lor bine din acest punct de vedere.

2

„Românii din Italia au organizat tot felul de evenimente în anul 2014,pe proiecte chipurile finanţate de Guvern, dar nu au primit nici un ban în final, pentru că şefului Guvernului nu i-a ieşit pasenţa. Totul a fost electoral, dar cunosc oameni care au investit şi 20.000 de euro din banii lor, pentru evenimente cu caracter naţional, cu promisiunea că vor primi banii înapoi de la sta. Recent am fost la Ambasada României la Roma, la o şedinţă dedicată acestor proiecte şi 4-5 asociaţii ale românilor s-au plâns de lucrul acesta, motiv pentru care au  spus că nu-şi mai pun pielea la saramură pentru nimeni”, ne precizează Laurenţiu.

identitatea
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite