După gratii la standarde europene. Puşcăria de zeci de milioane de euro care se construieşte în sudul Moldovei

După gratii la standarde europene. Puşcăria de zeci de milioane de euro care se construieşte în sudul Moldovei

Unităţile militare vor fi transformate în penitenciar FOTO: Adevărul

Penitenciarul de la Unguriu va respecta normele Uniunii Europene şi recomandările adresate României de CEDO, inclusiv prin alocarea a patru metri pătraţi pentru fiecare deţinut.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ani de zile, România a fost condamnată la CEDO pentru condiţiile necorespunzătoare din penitenciare. Mai mult decât atât, pedepsele deţinuţilor au fost substanţial reduse din acelaşi motiv, după ce prin Legea recursului compensatoriu mii de deţinuţi, unii periculoşi, fiind eliberaţi mai devreme din cauză că nu erau respectate standardele europeni.

O închisoare cu regim semideschis, care va putea găzdui 900 de deţinuţi, administrată de Penitenciarul Focşani, va fi realizata la Unguriu, în judeţul Buzău, în spaţiul unei foste unităţi militare.

Imobilul va fi ridicat pe un teren pe care au funcţionat trei unităţi militare. Potrivit Hotărârii de Guvern prin care au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici, valoarea totală a investiţiei este de 234 de milioane de lei, adică aproape 50 de milioane de euro, bani asiguraţi dintr-un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Clădirea va avea un regim de înălţime P+3E şi va avea o suprafaţă construită de câteva de mii de metri pătraţi, cu spaţii ample destinate plimbării şi terenuri de sport.

„Pavilionul cu destinaţie spaţii medicale pentru deţinuţi se va amenaja prin transformare pavilionului P4 şi va fi supraetajat, devenind P+1. În cadrul acestui pavilion va funcţiona cabinetul medical de medicină primară pentru deţinuţi. …cel puţin 2 camere de izolare respiratorie pentru suspecţi/ bolnavi de tuberculoză în forma contagioasă a bolii. În aceste camere va fi cazat câte un singur deţinut, la indicaţia personalului medical. Cabinetul medical şi camerele de infirmerie vor funcţiona la nivelul parterului clădirii, cu facilităţi de acces pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii (rampe de acces). La parter, pot fi amenajate camerele speciale de protecţie (inclusiv pentru supravegherea afecţiunilor psihice grave/ evitarea autovătămării şi a suicidului) şi camere pentru izolatorul de pedeapsă. La etajul clădirii va funcţiona cabinetul medical de stomatologie şi cabinetul de tehnică dentară”, se arăta în documentaţia pentru studiul de fezabilitate.

Condiţii ca în tabără

În proiect mai sunt prevăzute cluburi pentru activităţi de reintegrare socială, săli de clasă, bibliotecă,  sală de calculatoare, spaţii pentru activităţi de tip hobby,  club multifuncţional care să poată fi utilizat pentru activităţi de reintegrare socială, o sală de spectacole cu capacitate de100 locuri, un spaţiu pentru activităţi, un studio radio–tv, un spaţiu pentru activităţi sportive, dar şi un întreg pavilion cu destinaţia de capelă.

Se estimează că la viitorul penitenciar, care ar urma să fie finalizat până în 2025, vor lucra aproximativ 550 persoane.

Pe lângă investiţie,  autorităţile din zonă vorbesc despre despre o listă de avantaje, cum ar fi crearea locurilor de muncă, taxele ce urmează să ajungă la bugetul local, dar şi posibilitatea extindererii reţelei de gaze în comună precum.

Vă mai recomandăm:

Cum a eşuat proiectul primului penitenciar cu capital american din România. Ideea i-a aparţinut unui primar

Administraţia Naţională a Penitenciarelor va demara achiziţia serviciilor de proiectare pentru închisori noi în două judeţe

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările