Copaci mutilaţi de muncitori iresponsabili. Şeful Gărzii de Mediu: „Este prea blândă legea” FOTO

Copaci mutilaţi de muncitori iresponsabili. Şeful Gărzii de Mediu: „Este prea blândă
legea” FOTO

Copacii au fost mutilaţi pe o bună suprafaţă FOTO: Ştefan Borcea

Cel puţin 15 tei pe de o stradă din Focşani au fost grav afectaţi de lucrările de modernizare care se desfăşoară în zonă. Garda de Mediu şi specialişti silvici fac o evaluare a gradului de afectare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cel mai mare proiect cu fonduri europene pe care îl are Focşaniul la acest moment,  în valoare de peste 56 de milioane de lei, a început cu stângul chiar din prima zi.

Este vorba despre proiectul „Resistematizarea infrastructurii de transport la nivelul Municipiului Focşani în vederea creşterii atractivităţii şi accesibilităţii deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta şi pietonale”, realizat de către firma Hidro Salt B-92 Bucureşti, o mai veche cunoştinţă neplăcută a focşănenilor.

Marţi, în prima zi de lucru pe strada Bucegi, muncitorii au decopertat asfaltul turnat anul trecut pe trotuar, iar în elanul lor au mutilat mai mulţi copaci care le stăteau în cale la efectuarea lucrărilor.

Vorbim de un număr important de tei, care pur şi simplu au fost scrijeliţi de utilaje, spre indignarea oamenilor care treceau prin zonă. Activistul de mediu Silviu Chiriac a văzut la faţa locului grozăvia şi a reacţionat imediat.

„Noi vrem asfalt. Da, dar vrem şi ca Dorel şi Primăria municipiului Focşani să păstreze arborii de pe aliniamentele stradale! Ce s-a întâmplat pe capătul străzii Bucegi este revoltător. Peste 20 de tei, în plină floare au fost complet zdreliţi de utilajul care decoperta asfaltul. Aştept să se asfalteze strada următoare ca să merg acolo cu nişte manşoane...că primăria sau constructorul nu au auzit de aşa ceva! Şi nu în ultimul rând aştept Garda Naţională de Mediu”, a reacţionat Silviu Chiriac.

La puţin timp, reprezentanţii Gărzii de Mediu Vrancea au mers la faţa locului şi au inventariat arborii care au fost afectaţi.

„Nişte oameni iresponsabili şi fără un dram de judecată au distrus arborii ornamentali de pe aliniament. Utilajele unei firme care execută lucrări de reabilitare au masacrat pur şi simplu arborii care le-au stat în cale.  Stimaţi domni, stimate domnule primar, nu aşa modernizăm oraşul. Avem nevoie şi de asfalt, dar mai mult avem nevoie de natură, de spaţiile acestea verzi cum generic le numeşte legea şi care pe zi ce trece se împuţinează. Vom căuta vinovaţii şi-i vom judeca cu tot ce are legea mai aspru. Este prea blândă legea pentru ceea ce au făcut”, a precizat Aurel Cristian, comisar şef al Gărzii de Mediu Vrancea.

Acesta spune că au fost găsiţi 15 arbori ornamentali, specia tei, cu tulpinile afectate, scoarţa fiind distrusă în diferite proporţii iar administratorul firmei va fi chemat la sediul Gărzii de Mediu pentru încheierea actului de control.

Şi primarul Cristi Misăilă, care se află în concediu, a fost informat despre mutilarea copacilor şi le-a transmis companiilor care au proiecte de reabilitare că au obligaţia de a proteja arborii din zonele în care execută lucrări publice

„Este inadmisibil ca muncitorii şi cei care urmăresc lucrările să nu protejeze copacii sau alte bunuri aflate pe domeniul public. Am dispus să se efectueze verificări pe teren şi să se remedieze situaţia de către cei care se fac vinovaţi de distrugerea teilor de pe strada Bucegi. Oferim tot suportul nostru companiilor care derulează lucrări publice dar cerem, cu fermitate, respectarea contractelor dar şi respectarea bunurilor aflate pe domeniul public. Bunurile distruse de constructori trebuie reparate sau înlocuite, după caz”, a spus primarul Misăilă.

În cursul dimineţii de miercuri, muncitorii au încercat ascunderea rănilor provocate copacilor, protejându-i cu folie de plastic.

„Arborii aceia au 10-15 ani şi degradarea lor este mare. Probabil că vor muri încet. Asta cu folia de plastic e ca şi cum ai pune peste o fractură celofan şi apoi legi cu sârmă”, ne-a mai spus Aurel Cristian, şeful Gărzii de Media Vrancea, care va aplica amenzi usturătoare constructorului neatent.

Firma Hidro Salt B-92 Bucureşti este aceeaşi care a reabilitat în urmă cu un deceniu, pe fonduri europene, Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare”. A fost atunci şi un litigiu cu Primăria Focşani, de la nişte bani. Firma câştigase contractul şi pentru reabilitarea cu fonduri europene a Corpului B al Colegiului Naţional "Al. I. Cuza", dar  a tergiversat începerea lucrărilor mai bine de un an iar suma de  1.117.913 lei care reprezenta valoarea proiectului s-a pierdut. Clădirea nu a mai fost reabilitată iar între timp s-a degradat şi mai tare, urmând să fie demolată.

Copacii, înlocuiţi pe banii constructorului

"În urma celor constatate şi a discuţiilor purtate, va fi intocmit un proces-verbal între Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice Focşani (administratorul domeniului public) şi reprezentantul constructorului, prin care se vor stabili măsurile în vederea acoperirii pagubelor produse teilor de pe Strada Bucegi. La finalul întâlnirii, reprezentantul constructorului a precizat faptul că va suporta TOATE cheltuielile pentru remedierea situaţiei, acest lucru însemnând tratamente horticole specifice sau înlocuire, acolo unde este cazul, a teilor afectaţi. Menţionăm faptul că Primăria Municipiului Focşani NU TOLEREAZĂ astfel de erori, cei responsabili fiind traşi la răspundere conform prevederilor legale si contractuale. Totodată, mulţumim focşănenilor care au dat dovadă de spirit civic şi au anunţat autorităţile, ceea ce ne-a permis ca în cel mai scurt timp să luăm măsurile necesare remedierii celor întâmplate pe Strada Bucegi", potrivit unui comunicat al Primăriei Focşani 

Vă mai recomandăm:

FOTO Intervenţie agresivă de toaletare a copacilor în Focşani. Şeful Gărzii de Mediu: „Nu lăsaţi drujbarii să taie după capul lor“

Castanii din centrul Focşaniului vor fi doborâţi cu drujba. Autorităţile nu au găsit leac pentru boala lor

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările