Care este semnificaţia reală a expresiei „O noapte cu Venus şi o viaţă cu Mercur“. Legătura cu oamenii bolnavi de sifilis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prostituatele de altădată
Prostituatele de altădată

Când a fost descoperită Lumea Nouă, europenii au primit la pachet şi una dintre cele mai cumplite şi de durată infecţii care a bântuit omenirea secole la rând.

Sifilisul este boala care a desfigurat milioane de oameni şi, din păcate, nici azi nu sunt semnale că omenirea este ferită în totalitate.

Cu toate că medicii au eradicat anumite boli care în trecut făceau ravagii, precum ciuma, holera, tuberculoza, în ceea ce priveşte sifilisul specialiştii s-au dovedit neputincioşi în a determina dispariţia bacilului care o provoacă: treponema paladium.

Azi există tratamente care dacă sunt aplicate la timp îi însănătoşesc pe cei afectaţi, dar în trecut medicii erau total descumpăniţi când aveau de face cu bolnavi de sifilis.

Mercurul, tratament sau otravă

Aşa s-a ajuns să încerce tot felul de tratamente, care mai de care mai ciudate şi s-au oprit chiar şi la administrarea de mercur suferindului, deoarece li s-a părut că această substanţă produce o ameliorare.

“Să ne amintim şi de cazul poetului naţional Mihai Eminescu, care a fost bănuit că a suferit de sifilis, că i s-a administrat mercur şi apoi a murit, nu se ştie clar nici azi dacă de la sifilis sau de la mercur. Prin urmare, mercurul avea un efect la început favorabil care liniştea bolnavul, dar reuşea să instaleze în corpul acestuia câteva efecte secundare, care, după cum se pare, produceau şi mai multă suferinţă”, ne spune istoricul Florin Dîrdală.

Cu toate acestea mercurul a reprezentat singurul tratament agreat de medicii din vechime şi a fost administrat bolnavilor pe perioade lungi de timp, de unde expresia ironică “O noapte cu Venus şi o viaţă cu Mercur”.

Dacă situaţia îmbolnăvirilor la nivel global a constituit subiectul unor lucrări bine documentate, la Focşani, o statistică din perioada interbelică, exact din anul 1934, indica faptul că sifilisul afecta aproape 2 % din populaţia oraşului, mişcarea celor afectaţi reuşind să ocupe, repetat, doar rubrica noilor îmbolnăviţi nu şi a celor vindecaţi.

image

Cu toate acestea, din răsfoirea arhivelor vremii se cunoaşte că la începutul secolului trecut, Consiliul Comunal Focşani a dispus ca viaţa prostituatelor din oraş să fie una strictă, prin controale medicale permanente, nu ca în cazul practicantelor din ziua de azi, adevărate bombe biologice, bolnave chiar de SIDA.

Damele de companie din acea perioadă erau înscrise de secretarul serviciului sanitar într-un registru special.

„Nu erau înscrise minorele sub nici o formă iar cele bolnave erau trimise la spital, fiind înscrise după vindecare. De asemenea, casele de prostituţie erau înscrise de primar într-un registru special. Primarul accepta deschiderea unei astfel de case numai dacă locuinţa era curată, luminoasă destul de spaţioasă, mobilată corespunzător, cu rufele, aparatele şi uneltele indispensabile pentru menţinerea ordine”, ne precizează istoricul Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale Vrancea.

„Fetiţele” erau obligatoriu vizitate medical de câtă două ori pe săptămână, iar toate constatările se notau în condicuţa de sănătate.

Prostituţie la Viena

Când ele alegeau să meargă singure la dispensar, vizitele la doctor erau gratuite. Condicuţele se eliberau gratuit celor care veneau la dispensar, iar pentru femeile vizitate de medic la domiciliu plata era de patru lei.

Cam aşa se prezenta situaţia în perioada când lumea medicală se lupta să impună noul tratament: penicilina.

Ce este sifilisul

Sifilisul este o infecţie care se transmite prin contact sexual neprotejat, fie vaginal, oral sau anal, de la mama la făt sau prin transfuzii de sânge. Fiind transmisa sexual, sifilisul este catalogat ca boală cu transmitere sexuala.

Boala are patru stadii, respectiv primar, secundar , latent si tardiv iar primele simptome se declanşează ca răni nedureroase prezente în special în zona genitală.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România se clasează astăzi în primele 10 locuri din Europa în ceea ce priveşte incidenţa infecţiilor cu transmitere sexuală. Datele colectate în ultimii ani de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor situează ţara noastră pe locul  al doilea în cazul infecţiei cu sifilis, principala cauză fiind contactul sexual neprotejat.

“Studiile arată că peste 30% din tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani nu au folosit prezervativul la primul contact sexual, în timp ce 16% dintre aceştia nu au folosit niciodată această metodă de protecţie. De asemenea, contactul sexual neprotejat continuă să fie, în România, calea de transmitere a infecţiei cu HIV cea mai des întâlnită pentru categoria de vârstă 25 – 29 de ani. În ţara noastră, multe dintre aceste afecţiuni sunt încă subdiagnosticate”, potrivit Adevărul.

Mai citiţi:

De unde vine expresia „Turcul plăteşte!“. Zicala îi este atribuită unui funcţionar somnoros de acum 250 de ani

Ce înseamnă de fapt expresia biblică „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa“. De ce avem nevoie pentru a putea trece cu bine peste toate încercările - explicaţia preoţilor

De unde vine celebra expresie „Banii nu au miros”. Totul a pornit de la o discuţie memorabilă dintre împăratul roman Vespasian şi fiul său

De unde vine expresia „ieftin ca braga“ şi din ce se prepară faimoasa băutură

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite