Bustul din bronz al fostului prim-ministru Vintilă Brătianu, găsit îngropat cu ocazia unor săpături, va trona în centrul unei comune din Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sculptura a fost descoperită în anul 2017, cu ocazia unor săpături pentru reţeaua de utilităţi în curtea Şcolii Primare din Coteşti-Odobasca şi a fost preluată în custodie de Primăria comunei Coteşti.

Propunerea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea de avizare a monumentului de for public  - amplasarea bustului lui Vintilă I.C. Brătianu, în într-un viitor parc din centrul comunei Coteşti, a fost admisă de către Comisia Naţională pentru Monumente de For Public şi a primit aviz favorabil privind concepţia artistică din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

"Proprietarul bustului ”Vintilă I. C. Brătianu”, Primăria comunei Coteşti, şi-a arătat intenţia să asigure restaurarea bunului şi ridicarea unui soclu în comună, în vederea punerii în valoare a operei şi a semnificaţiei istorice a bunului cultural. Bustul omului politic Vintilă I. C. Brătianu, descoperit în luna iulie 2017 în comuna Coteşti a fost clasat ca bun cultural cu semnificaţie artistică în patrimoniul cultural naţional mobil, categoria juridică ”Fond” prin Ordinul Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale nr. 2368/2018. Sculptura a fost realizată din bronz patinat, de către Oscar Han, în anul 1931. Sculptorul Oscar Han este autor şi al Statuii Victoriei de la Tişiţa, monument înscris în Lista Monumentelor Istorice, cod VN-III-m-A-06586", potrivit Direcţiei de Cultură Vrancea.

Vintilă Brătianu a fost o personalitate de prim-rang în politica, economia şi istoria României, cu o evoluţie profesională fascinantă. A fost primar al Bucureştiului, ministru de Finanţe şi prim-ministru şi este recunoscut drept economistul care a formulat principiul economic liberal „prin noi înşine”, în baza căruia a fost elaborată şi aplicată politica economică a PNL în primul deceniu interbelic.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite