Bolnavii de la Spitalul Judeţean, hrăniţi cu zeamă lungă şi orez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza bugetului redus şi a datoriilor foarte mari, Spitalul de Urgenţă face economie subţiind porţiile de mâncare.Directorul Spitalului "Sfântul Pantelimon spune că în ultimele luni s-au primit de la Casa de Asigurări doar bani pentru salarii.

Porţiile de mâncare din această unitate medicală au devenit, de câteva zile, de-a dreptul sărăcăcioase. Managerul spitalului, doctorul Nicolae Moise, dă vina pe lipsa de fonduri.

Din cauza datoriilor de peste 170 de miliarde lei vechi pe care le are spitalul în luna decembrie situaţia hranei bolnavilor riscă să devină dezastruoasă.

"Avem datorii de 170 de miliarde de lei vechi şi acestea cresc odată cu trecerea timpului. De la Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea nu am primit decât bani pentru salariile personalului. Nu sunt bani nici pentru mâncare, dar avem noroc cu firmele care au câştigat licitaţia. Pentru că societăţile comerciale sunt din judeţ, acestea ne păsuiesc de multe luni, dar nu mai ştiu cât vor face asta", a spus Nicolae Moise.

Tariful pentru meniu, acelaşi din 2008

Directorul Spitalului Judeţean Vrancea nu ştie când se va ieşi din criză deoarece semnalele venite de la Ministerul Sănătăţii nu sunt nici ele îmbucurătoare.

"Am sunat ieri la Bucureşti şi le-am spus că suntem în colaps. Bani nu avem pentru nimic. Nici pentru mâncare, nici pentru medicamente. Tariful alocat meniului în 2009 este acelaşi cu cel din ianuarie 2008. Între timp însă, leul s-a devalorizat, a crescut preţul medicamentelor şi al materialelor sanitare, dar şi al produselor alimentare", susţine Nicolae Moise.

Vin la spital cu sacoşele pline

Infirmierele întâmpină greutăţi cu suferinzii internaţi când aceştia trebuie să meargă la masă, asta pentru că pacienţilor de la Spitalul de Urgenţă Focşani li se serveşte mâncarea dintr-o găleată de plastic.

Vasele în care bolnavii primesc mâncarea sunt curate, dar vechi.

"Nevoiaşii merg la masă, indiferent care este meniul. Cei care fac parte din clasa medie nici nu vin la sala de mese. Nu-i interesează. Vin rudele cu mâncare de acasă. De câteva zile, bucătăresele fac cu greu faţă cu mâncarea pentru că proviziile sunt aproape gata", spune o infirmieră a spitalului.

Mioara Lungeanu are soţul internat în Spitalul de Urgenţă din Focşani şi spune că îi este destul de greu să se strecoare până la salon cu sacoşa de mâncare din cauza carantinei:

" Soţul meu nu se poate obişnui cu mâncare de la spital. Dimineaţa li se dă câte un fruct, la prânz câte o zeamă lungă de legume şi pilaf cu miros de carne, iar seara este sărbătoare când le oferă câte un orez cu lapte praf. Îi aduc eu de acasă mâncare de regim", ne-a relatat femeia.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite