Bani aruncaţi / Pistoalele pentru asomarea porcilor zac în depozit pentru că veterinarii nu au primit nicio solicitare de doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Valentin Mihai spune că asomatoarele nu sunt solicitate.
Dr. Valentin Mihai spune că asomatoarele nu sunt solicitate.

Vrâncenii preferă să sacrifice porcul de Crăciun în stil tradiţional şi nici nu vor să audă de asomator. Medicii veterinari din judeţ care şi-au achiziţionat pistoale pentru asomarea porcilor conform normelor UE, cu 200 de euro bucata, nu au primit nicio solicitare.

Forţaţi de un ordin guvernamental ce traducea greşit o directivă europeană privind sacrificarea animalelor conform normelor UE, medicii veterinari şi-au luat în 2008 prin intermediul fiecărei direcţii sanitar - veterinare pistoale pentru asomarea porcilor în aşa fel încât animalele să nu mai fie sacrificate cu cruzime. Minim 200 de euro bucata.

Dacă la început, oamenii dădeau buzna peste veterinari pentru a le cere să le împuşte porcul din ogradă crezând că primesc amendă de la UE, acum medicii nu mai primesc nicio solicitare.

Practic, legislaţia europeană prevedea înlocuirea stilului tradiţional de tăiere a porcilor cu asomarea doar în cazul în care proprietarul animalului intenţiona să îl comercializeze pe piaţa locală, nu şi în cazul gospodarilor care foloseau animalul pentru consum propriu, în bătătură.

Eroare pe banii doctorilor

Medicii vrânceni nu au primit nicio solicitare în ultimii doi ani. Şi Direcţia Sanitar - Veterinară Vrancea şi-a achiziţionat un stoc de 18 pistoale însă aici pare să se fi găsit o soluţie.

„Noi le folosim pentru controlul bolilor în caz de epizootie majoră cum este de exemplu pesta porcină, asomăm animalele. A fost o greşeală din cauza unei directive europene tradusă greşit prin ordinul guvernamental 180 din 2006, modificat. De fapt, directiva europeană prevedea asomarea doar în cazul celor care comercializează carnea pe piaţa locală, nu şi pentru cei care o ţin pentru consum propriu. E adevărat însă că dacă sacrifici animalul prin asomare, carnea e mai bună", ne-a explicat dr. Valentin Mihai de la Direcţia Sanitar - Veterinară Vrancea.

Gospodarii vrânceni nici nu vor să audă de asomare. „Sincer noi nici nu prea ştim ce e cu asomarea aceasta dar am auzit că nu e obligatorie şi nu are nimic dacă îl tai pur şi simplu. Pentru ce să mai dau trei euro să îl împuşte", ne-a spus şi Niţă Andreiaş (foto) din Mândreşti.

Niţă Andreiaş (68 ani) vrea să taie porcul de Crăciun în stil tradiţional.

Cei mai păgubiţi sunt medicii veterinari. „Eu stau cu pistolul în magazie. Zace praful pe el pentru că nu am avut nicio solicitare în ultimii doi ani. Am aşteptat un an să văd dacă se modifică legea, şi tot m-am păcălit. Oamenii nu solicită asomarea pentru că sacrifică animalul tradiţional, marile abatoare au asomatorii lor...", ne-a declarat dr. Cristina Botezatu de la Circumscripţia Sanitară- Veterinară Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite