Îndemn la nesupunere al preşedintei Asociaţiei Femeilor Ortodoxe. Cum interpretează ordonanţa militară care interzice slujbele religioase cu public

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Corina Săcrieru este preşedinte AFO din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei FOTO: Facebook AFOABV
Ana Corina Săcrieru este preşedinte AFO din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei FOTO: Facebook AFOABV

Avocatul Ana Corina Săcrieru, vicepreşedinte al Asociaţiei „Părinţi pentru ora de Religie” (A.P.O.R) şi preşedinte al Asociaţiei Femeilor Ortodoxe, îndeamnă la nesupunere civică.

Ordonanţa militară Nr. 2 pe 2020, emisă de Ministrul Afacerilor Interne şi care vizează luarea unor măsuri de prevenire şi răspândire a COVID-19,  vine cu o serie de interdicţii referitoare la modalitatea în care cultele religioase de pe teritoriul României, indiferent de natura lor, trebuie să se raporteze în perioada următoare, cel puţin pe perioada stării de urgenţă.

Astfel, la art. 9, care face referire la aglomerările de persoane, în ordonanţa militară s-au introdus două noi completări la Ordonanţa Nr. 1, şi anume:  „(2) Se pot oficia slujbe în lăcaşurile de cult, de către slujitorii bisericeşti/religioşi, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online; (3) Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât şi împărtăşirea credincioşilor bolnavi la domiciliul acestora”, se arată în Ordonanţa Militară Nr. 2.

Avocata Ana Corina Săcrieru, care este preşedinta Asociaţiei Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei şi totodată vicepreşedinte al Asociaţiei „Părinţi pentru ora de Religie” (A.P.O.R) a ţinut să aibă o proprie interpretare a textului Ordonanţei, juridică, după cum s-a exprimat într-o postare pe Facebook, care poartă titlul “Mare atenţie la interpretările PRIPITE !”. Practic, în text avocata face un îndemn voalat către credincioşi de a merge în continuare la biserici şi să reculeagă în afara ei. Lucru care vine în contradicţie cu măsurile stabilite de Sfântul Sinod al Bisericii Ordodoe Române, care îndeamnă credincioşii să-şi organizeze acasă "un spaţiu de rugăciune cu icoane, Sfânta Scriptură (Biblia), candelă sau lumânare, cărţi de rugăciuni şi de zidire duhovnicească, urmând programul duhovnicesc stabilit împreună cu duhovnicul lor".

“Aşadar, într-o interpretare juridică a Ordonanţei militare 2/2020 publicate aseară în MOF se înţelege că sunt permise slujbele religioase cu preotul înăuntrul bisericii şi credincioşii doar afară, respectând textul nemodificat al art. 3 alin. 2 din Ordonanta militara 1/2020. Aceasta si pentru că a sta în reculegere, în faţa unei biserici, la distanţa de 1 m de alte persoane, pentru ascultarea slujbei religioase nu reprezintă "circulaţie" şi , de aceea, nu i se aplică interdicţia de depăşire a celor 3 persoane din art. 3 al Ordonantei, articol care se referă la "circulaţie". EXISTĂ două aspecte juridice esenţiale peste care nu se poate trece decât cu încălcarea chiar a dispozitiilor celor două Ordonanţe militare: 1. Rămânerea în vigoare a art 3 alin 2 din Ordonanta 1/2020
2. Lipsa identităţii dintre teza "statului" în faţa bisericii cu respectarea at 3 alin 2 din prima Ordonanţă şi "circulaţia" de la art 3 din a doua Ordonanţă”, a scris avocata pe Facebook.


 În urma acestui articol, Asociaţia Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a solicitat un drept la replică ziarului nostru: 

"Nici Asociaţia noastră şi nici preşedinta acesteia, dna avocat Ana-Corina Săcrieru, nu au instigat la nesupunere, atunci când, prin articolul juridic postat în calitate de profesionist în Drept, şi nu de preşedintă a Asociaţiei, cu 10 ore înainte de comunicatul emis de Patriarhia Română (aceasta însăşi afirmând că a emis acest comunicat pe baza „consultării din data de 22 martie 2020 cu Ministerul Afacerilor Interne”), s-a arătat că art. 3, alin. 2 din Ordonanţa militară nr. 1/2020 – care permite(a) posibilitatea prezenţei credincioşilor în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea distanţei legale dintre ei şi a numărului maxim de 100 de persoane – nu a fost abrogat ori modificat în vreun fel de Ordonanţa 2/2020. De altfel, existenţa nemodificată a acestei dispoziţii legale a fost subliniată în tot spaţiul public românesc din presa online, pe parcursul întregii zile de duminică, 22 martie 2020", se arată în unctul de vedere trimis de Asociaţia Femeilor Ortodoxe.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite