Marius Nicoli, profesor de informatică la Colegiul „Fraţii Buzeşti“: „Cu elevii trebuie să ai o relaţie corectă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este dascălul căruia îi place să creadă că face tot ce îi stă în putinţă pentru a nu înşela aşteptările elevilor săi. e arată suprins şi în egală măsură onorat să fie nominalizat printre oamenii de la catedră care contează pentru elevi şi pe care aceştia din urmă nu se sfiesc să-i laude. La fel procedează la rândul său când vine vorba despre liceenii cărora este convins că le datorează „dragul“ pe care l-a

Marius Nicoli a intrat în învăţământ în 1999. Anul de ucenicie l-a făcut în Şcoala 2 „Traian“, iar în 2000 a venit la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ şi, cum a intrat în pâine a şi bifat o reuşită, calificarea unuia dintre elevii săi la Olimpiada Naţională de Informatică. A urmat un an de pauză, însă după au fost din ce în ce mai multe calificări şi rezultate la competiţiile naţionale.

Nu mai departe de anul trecut, şase dintre cei nouă elevi din Dolj care au mers la Naţionala de informatică au fost de la clasele la care predă. Doi s-au clast pe locul I, unul pe locul III, iar ceilalţi au luat menţiuni, rezultate care a poziţionat Doljul pe locul I în clasamentul naţional pe judeţe. În urma barajului, elevul Alexandru Cazacu a intrat în lotul pentru Olimpiada Europei Centrale şi a concurat în Polonia, de unde s-a întors cu medalia de bronz.

„S-a pus câte o cărămidă în fiecare an. Sunt copii foarte deştepţi, care muncesc foarte mult şi despre care oamenii spun că sunt şi plăcuţi“, mărturiseşte profesorul.

Urmărit de noroc, a avut din prima clipă şansa să intre în contact cu copii cărora la place cartea, caută performanţa, muncesc pe rupte pentru ea, lângă care este imposibil să nu creşti ca profesor.

„De la început am luat contact cu elevi buni, cu calităţi deosebite, care m-au motivat şi alături de care am văzut ce înseamnă să faci un pas în plus, an de an, în profesie. Ei au fost decisivi în hotărârea mea de a rămâne şi a nu părăsi sistemul“, povesteşte Marius Nicoli. Lucra în paralel la o firmă de soft, iar veniturile ar fi fost de luat în seamă, însă rezultatele copiilor l-au îmbogăţit suficient de mult încât să îşi dorească să le fie coechipier în cea mai mare parte a timpului.

„Cu elevii trebuie să ai o relaţie corectă, să nu le înşeli aşteptările, să ştii să te faci plăcut, să-i ai de partea ta, dar nu prin metode populiste, ci prin profesionalism. Nu cred că e oră în care să nu îi cert, că sunt năzdrăvani, dar când le arăţi şi o altă faţă a lucrurilor te respectă. Nu dau zece doar celor care merg la olimpiade, ci tuturor celor care la clasă sunt de zece“, mai spune Marius Nicoli.

De trei ani participă la taberele de pregătire ale lotului naţional de olimpici, din 2010 este în Comisia Olimpiadei Naţionale de Informatică, anul trecut fiind parte din comisia Olimpiadei Balcanice de la Bistriţa.

Profesorul Marius Nicoli este propunător de probleme pentru Concursul naţional „.campion“, competiţie de pregătire în care intră elevii din toată ţara care vor performanţă şi care se întrec în a găsi primii soluţiile.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite