FOTO Ultimele zile ale mieilor: se vând direct de la stână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La ferma lui Constantin Mitran, din comuna Drănic (Dolj), clienţii sunt ademeniţi cu o ofertă de nerefuzat: cine cumpără mai mult de trei miei are o reducere de 15%.

Ciobanii din Dolj vând anul acesta un kilogram de carne în viu cu 10% mai scump faţă de anul trecut. Oamenii spun că au luat această măsură din cauza reducerii subvenţiilor şi creşterii impozitului. „Noi din vânzarea animalelor trăim. Este o afacere pentru noi. Nimeni nu cred că îşi doreşte să fie în pierdere, aşa că nu lăsăm la preţ. Cine vrea să cumpere kilogramul de carne de miel în viu cu 13 lei, bine, cine nu, asta este. Am învăţat cum să le vorbim clienţilor, iar până acum cine a pus piciorul în stână nu a plecat acasă fără să cumpere un miel. Eu o să merg şi la piaţa din Craiova. La stână, un kilogram de carne de miel este vândut cu 13 lei, iar tăiat ajunge undeva la 25 de lei. La oraş o să merg doar cu 10 miei pentru început. Vreau să văd clar cum merge treaba“, explică ciobanul Marcel Firu.

Constantin Mitran (65 de ani) spune că are deja are o listă lungă de clienţi, aşa că nu trebuie să mai meargă la piaţă. Doljeanul povesteşte că la anul vrea să îşi dezvolte afacerea şi pe internet. „Cu un simplu click, oamenii îşi vor putea rezerva mielul din timp. Vânzările pe internet ne vor scuti de alte bătăi de cap. Tehnologia în ziua de astăzi a avansat destul de mult, iar din punctul meu de vedere trebuie să ne adaptăm cerinţelor dacă vrem să rămânem pe piaţă. Am 80 de miei pregătiţi pentru clienţi. Trebuie să urmăm şi noi exemplul ciobanului Ghiţă, care este vedetă în mediul virtual. Nepotul meu deja s-a gândit cum o să arate pagina de internet. Comenzile vor fi preluate de el, însă preţul este tocmit de mine“, spune bărbatul.

„Nu lăsăm la preţ“

Ciobanii din Dolj au venit anul acesta şi cu o ofertă pentru clienţi. „Cei care cumpără trei miei au o reducere de 15%. Deocamdată nu am vândut nimănui, dar nu voi renunţa la această strategie. Oamenii în ziua de astăzi se uită şi la doi lei în minus, aşa că, odată ce se va duce vestea, cu siguranţă voi avea şi astfel de cereri. Eu am zis aşa: cine vrea miel, bine, cine nu, să îşi cumpere porc“, adaugă Constantin Mitran. 

Fermierii din Dolj au declarat că, pentru a avea un profit bun, anul acesta au împerechiat oile cu două luni mai devreme. În ianuarie am putut vedea primii miei zburdând prin stână. „Ne-am orientat şi noi de-a lungul timpului şi am învăţat mici trucuri. Anul acesta, oile au fătat în ianuarie. Înainte începeau mai târziu, prin februarie, iar atunci miei erau micuţi, aşa că şi profitul era mai mic. Primul miel la mine a fost alb, deci anul acesta cu siguranţă o să fie unul foarte bun şi cu profit pe măsură“, încheie ciobanul Constantin Mitran.  

Piaţă online: mielul, cumpărat de pe Internet

  

Crescătorii de oi din judeţul Cluj îşi vând mieii şi pe internet. Au pus anunţuri detaliate cu preţuri la miel în viu şi sacrificat, cu numere de telefon şi localitatea de unde pot fi cumpăraţi. Pentru unii dintre ei, acest lucru este o noutate. De aceea, nu au poze urcate pe site-urile de anunţuri.

„Nu am mai pus niciodată anunţ pe internet. Aseară (n.r. duminică seara, 13 aprilie) l-am rugat pe cumnatul meu să pună anunţul pe tocmai.ro şi n-am primit încă niciun telefon“, spune Vasile Rusu, un crescător de ovine din Jucu de Mijloc, din apropierea oraşului Cluj-Napoca. Anunţul lui sună în felul următor: „Tineri fermieri (ca să nu spun ciobani) vindem miei la 20 lei per kilogram carne de miel sau 12 lei per kilogram miel viu“. Vasile Rusu are o turmă de 250 de oi şi spune că a recurs la anunţul pe internet pentru că nu ştie unde să-şi vândă anul ăsta mieii. „Am sperat că-i dau la piaţă, dar nu ştiu unde. Anul trecut i-am vândut în Piaţa Mihai Viteazu din Cluj, dar anul ăsta nu mai pot merge acolo“, adaugă el.

Sătui de intermediari

Alţii recurg la această metodă pentru că nu vor să aibă de-a face cu intermediari. „Pe internet am dat anunţ că vând 90 de miei la 15 lei kilogramul pentru că m-am săturat de intermediari. Câştigă ei mai bine decât noi. Sper să-mi vând mieii“, afirmă Cristian Sturz , un crescător de animale din comuna clujeană Chiuieşti. Cei care vor să vadă cum arată mieii şi să-şi aleagă un exemplar vor trebui să meargă acasă la crescător, deoarece mulţi dintre vânzători nu se pricep să pună poze pe internet.

La fel de sătul de intermediari e şi Vasile Iuga din Chinteni, o comună de lângă Cluj-Napoca. El a pus sâmbătă, 12 aprilie, un anunţ că vinde 150 de miei vii şi ieri (n.r. 14 aprilie) aştepta un camion din Râmnicu Vâlcea să vină să-i ia pe toţi. Cu 10 lei kilogramul în viu. „Am o turmă de 400 de capete de oi şi am dat anunţ pe internet ca să-mi formez o clientelă. E prima dată când dau anunţ pe net şi văd că merge“, afirmă crescătorul.

Legat de această piaţă online de miei, un membru al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Ijarul, Emilian Niste, spune că e în trend. „Mai nou, mieii se vând pe internet. E noua modă“, explică acesta. În judeţul Cluj vor funcţiona, de miercuri, 16 aprilie, puncte de sacrificare a mieilor la Dezmir, Floreşti şi hipermarketul Cora (la ieşirea din Cluj spre Oradea) pentru municipiul Cluj-Napoca, apoi la Turda, Câmpia Turzii şi Huedin.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite