Arahidele de Dăbuleni, brand nou în patria lubeniţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două soiuri de alune se vor cultiva la Dăbuleni
Două soiuri de alune se vor cultiva la Dăbuleni

Locuitorii din Dăbuleni spun că terenurile nisipoase pe care le deţin sunt foarte bune pentru cultivarea arahidelor, fiind convinşi, de altfel, că vor da lovitura cu acest tip de cultură.

„Producţia este deja de 2,8 tone la hectar, iar preţul de vânzare este de 15 lei. În momentul de faţă am două contracte pentru a livra marfa. Costurile de producţie la hectar nu sunt foarte mari, iar dacă nu rişti, nu ai cum să câştigi. Toată lumea are plantaţii întregi de lubeniţă, aşa că am zis să încerc şi ceva nou“, a povestit Marius Toma, un localnic în vârstă de 47 de ani.

SOIURI UNICAT DE ALUNE

Specialiştii de la Staţiunea de Cercetare din Dăbuleni au creat două soiuri unicat de alune de pământ, denumite Dăbuleni şi Viorica. 

„Arahidele se seamănă în luna mai şi se culeg în septembrie. Aceste soiuri de alune se comportă foarte bine pe terenurile din zonă şi se pot pot obţine producţii foarte bune. Este o cultură nouă şi începe să se dezvolte, uşor-uşor“, a explicat Aurelia Diaconu, inginer în cadrul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri.

Locuitorii din Dăbuleni susţin că recoltează manual alunele, întrucât nu au tehnologia de prelucrare. „În luna mai am pus doar un hectar de arahide. Vreau să văd mai întâi dacă scot investiţia şi ceva în plus. La noi aici, în zonă, din cauza pământului care este nispos, nu poţi să cultivi decât lubeniţă, dar preţul de vânzare este unul foarte mic şi nu mai merită. Am găsit deja o firmă care este interesată să cumpere toată recolta de alune la preţul de 13 lei kilogramul. Am zis să nu mă grăbesc şi să mai aştept, poate o să am mai multe oferte“, a precizat Ion Mitran, un alt cultivator de arahide. 

Agricultorii mai spun că plantele exotice nu sunt deloc pretenţioase când vine vorba de fertilizare. „Eu am folosit gunoiul din grajd, iar după aceea am dat cu azot la începutul înfloritului. Pentru a proteja seminţele, ele trebuie tratate cu fungicid şi insecticid. La plantaţia de lubeniţă avem mult mai mult de muncă şi nici nu scoatem mare lucru. Arahidele se vând pe piaţă cu 10-15 lei kilogramul, iar pepenii de Dăbuleni cu 50 de bani kilogramul. Producţia la hectar este la fel la ambele culturi“, a mai spus Marius Toma.

VOR SĂ RENUNŢE LA PEPENI

Reprezentanţii primăriei din Dăbuleni au precizat că majoritatea fermierilor se gândesc să cultive arahide. „Specialiştii de la Staţiunea de Cercetare se vor întâlni cu oamenii, pentru a le explica cu lux de amănunte care este procesul tehnologic, pentru a putea avea o recoltă bună de alune de pământ“, a spus Tudor Vasile, viceprimarul localităţii.    

Fermierii din Dăbuleni sunt convinşi că, în maximum 10 ani, vor renunţa definitiv la plantaţiile de pepeni verzi. 

„O să ne orientăm către ce ne aduce profit. În momentul de faţă, la culturile de lubeniţă am ajuns să fim cam ban pe ban în momentul în care tragem linie. Noi, în Dăbuleni, nu avem piaţă de desfacere şi suntem nevoiţi să vindem marfa samsarilor pe un preţ de nimic. Măcar la alunele de pământ o să facem şi noi profit“, a declarat Cristi Cojocaru, un alt agricultor din zonă.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite