Dansează dumnezeieşte fără să audă muzica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este povestea celor 11 membri ai formaţiei „No limit“, tineri cu deficienţe de auz de la Centrul Şcolar „Beethoven“ din Craiova, care au făcut o figură de zile mari pe scena show-ului „Românii au talent.

O trupă de altfel celebră nu doar acasă ci şi prin multe alte locuri din această lume, unde a participat de-a lungul timpului la festivaluri internaţionale. I-am cunoscut în urmă cu doi ani, chiar în sala de antrenament a şcolii unde petrec cel puţin trei ore pe zi, pornind de la premiza că performanţa cu efort se întreţine, talentul dându-i doar aura de magie.

Laura Huter este pedagog şcolar, Mirabela Bărbulescu, Irina Vîrtopeanu, Silvia Stroe, Magda Popescu, Petre Dobre, Gabriel Cocîrlău (zis  Obama), Cristi Preduţ, Gigi Isidor şi Cătălin Gîrlă sunt elevi, iar  Adelin Deaconu este absolvent. Împreună sunt de trei ani încoace şi se încăpăţânează să ducă mai departe mesajul formaţiei ce are o veche istorie în spate, scrisă acum trei decenii, şi anume că talentul nu are limite, iar arta este în suflet şi se redă cu suflet.

image

Click pe poze pentru galerie foto

Aceeaşi încăpăţânare o are şi instructorul lor de dans, profesoara Filomela Salahoru, de profesie inginer mecanic, pasionată de când era de-o şchioapă de dans.

„Sunt tineri cu adevărat talentaţi, care trebuie apreciati nu din milă, ci doar pentru ca merită. Scopul meu a fost mereu să promovez persoanele deficiente de auz ca nişte persoane competente. Aceşti copii depun eforturi imense căci învaţă paşii după numărătoare“, a mărturisit Fili, cum o alintă în limbaj mimico-gestual membrii formaţiei No Limit. O au în faţa ochilor la toate comeptiţiile la care merg, este ceea ce ea însăşi spune, muzica lor.

Tinerii nu sunt doar dansatori foarte buni, ci se pricep de minune la pantomimă, la pictură, sculptură, să confecţioneze bijuterii.

Laura Huter are 25 de ani. A fost întâi elevă la „Beethoven“, s-a specializat ca pedagog de recuperare, iar acum face parte şi din echipa de dascăli, fiind pedagog şcolar. A mers mai departe şi a urmat cursurile Facultăţii de Psihologie în cadrul Universităţii Spiru Haret. Sunt nouă ani de când dansează, îşi ia în serios rolul de coordonator al cercului de pictură, pantomimă şi bijuterii handamade. Numele Laurei Huter s-a regăsit pe genericul documentarului „Shakespeare in life“, regizat de Bogdan  Cristian Drăgan, şi al piesei „Just Hamlet“, unde a jucat rolul Ofeliei.

Mirabela Bărbulescu este cu un an mai mică, dar au în comun faptul că amândouă provin din familii de auzitori, au pictat împreună, au acelaşi vis, să fie cât mai mult timp parte din echipa „Fără limite“ şi plănuiesc să pună pe picioare, undeva în viitor, o afacere cu bijuterii create de ele. Mirabela a urcat pe treapta a doua a podiumului la Concursul „Miss Tăcerea“, îmbrăcată într-o rochie creaţie personală, pe care a pictat-o manual.

Membrii formaţiei „No Limit“ sunt tineri cu deficienţe de auz de la Centrul Şcolar „Beethoven“ din Craiova

Silvia Store, argeşeancă din satul Mirceşti, este elevă în clasa a XII-a, la Specialitatea „Ştiinţele Naturii“, hotărâtă să meargă mai departe la Şcoala Postliceală din cadrul Centrului Şcolar „Beethoven“. Colega ei, Magdalena Popescu, vine din Slătioara, judeţul Vâlcea. Este cea care transpune melodiile în limbajul semnelor.

Irina Vîrtopeanu este gorjeancă, iubitoare înfocată a artei plastice şi pasionată de croitorie. Obama al trupei, Gabi Cocîrlău, ţine pasul cu fetele la demonstraţiile de pantomimă şi la meşteritul bijuteriilor. Îl ajută din plin imaginaţia şi îndemânarea când vine vorba de pictură sau sculptură.

Petre Dobre e trecut de profesoară la capitolul celor dornici de autodepăşire, iar Cristi Preduţ se bucură de admiraţia tuturor pentru eforturile pe care le depune, muncind la sfârşit de săptămână, ca să se poată ţine în şcoală. Cătălin Gîrlă joacă rolul de mediator atunci când spiritele se încing, iar calmul lui este molipsitor. Rol de echilibru în formaţie îl are şi Gigi Isidor.

În iunie anul trecut, opt dintre ei au lucrat cu actorul Teatrului Naţional din Craiova, Cătălin Băicuş, spectacolul „A wonderful world“, proiect transformat în subiect de scurtmetraj, ales să intre în finala festivalului de film de la Chicago.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite