Craiova:Ieşirea din recesiune a scumpit traiul oltenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Craiovenii se plâng că majoritatea preţurilor la produsele alimentare au sărit cu câteva procente. Fermierii spun că, atâta timp cât sunt nevoiţi să cumpere de peste graniţă  îngrăşăminte chimice, pesticide şi utilaje agricole, este normal să crească şi costul final.

Agricultorii din Dolj au mai precizat că în România pentru un hectar lucrat statul acordă doar 130 de euro, iar în Germania sau în Franţa, fermierii primesc între 350 de euro şi 500 de euro. „Tot ce cumpărăm noi este adus în proporţie de 80 la sută din import. Tractoarele sau combinele pe care le achiziţionăm ajung să coste mai mult în România decât în ţările din Uniunea Europeană. Din păcate, la noi statul nu acordă o importanţă aşa mare domeniului agricol. Se descurcă fiecare cum poate, însă nimeni nu se gândeşte că trebuie să luăm măsuri în cazul unei secete excesive. Un kilogram de grâu costă în acest moment 1,1 leu. Este destul de mult, dacă ţinem cont că la începutul anului nu depăşea 0,5 bani“, a spus fermierul Mugurel Popescu, de 41 de ani.

„Trăim mai rău ca înainte de Revoluţie“

Craiovenii sunt convinşi că în următorii trei, patru ani vor ajunge să trăiască mai rău. „Păi am ajuns să mergem la piaţă să cumpărăm o roşie, doi cartofi şi o ceapă pentru a face o ciorbă. Toate s-au scumpit, ieri era un preţ, iar astăzi altul. Trăim mai rău ca înainte de Revoluţie. Înainte măcar nu găseam nimic la magazine, dar acum, când sunt de toate, nu ne putem atinge de ele“, a spus Tudora Cojocaru, de 69 de ani.    

Fermierii mai spun că în acest moment statul nu îi ajută nici măcar să obţină credite cu o dobândă mai mică. „Noi ar trebui să avem spaţii corespunzătoare unde să putem stoca toate produsele. Din păcate, nu avem resurse financiare să facem astfel de investiţii şi suntem nevoiţi să vindem producţia atunci când o recoltăm la un preţ destul de mic. Şi obţinerea de fonduri europene la noi este o problemă, pentru că metodologia nu este deloc simplificată. Aşa că în perioada următoare preţurile vor creşte destul de mult. În sistemul de irigaţii nu s-a mai investit, iar în caz de secetă va fi foarte greu“, a mai precizat Mugurel Popescu. 

Oltenii spun că au ajuns să taie după listă mai multe produse. „Am renunţat la pâine, iar carne mănânc de două ori pe săptămână, şi aşa am reuşit să mai economisesc ceva bani. Un kilogram de roşii costă trei lei, iar de castraveţi doi lei. Mi se pare foarte mult“, a spus Ioana Dumitrescu.
Agricultorii din Dolj mai spun că ar fi bine ca la rezerva de stat să stocheze o cantitate mai mare de produse, care să permită intervenţia pe piaţă în perioadele de criză, precum şi în condiţii de calamităţi naturale.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite