Craiova: Cititor Adevărul: Sfântul Sinod să desfiinţeze facultăţi de Teologie care nu-şi au rostul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Care crezi că sunt probleme din interiorul BOR?
Craiova: Care crezi că sunt probleme din interiorul BOR?

Articolele publicate zilele trecute, despre unii studenţi care spun că nu ţin post pentru că nu au voinţă, au generat mai multe comentarii în rândul românilor. O parte dintre cititori au criticat modul prin care viitorii preoţi înţeleg să slujească Biserica. 

Site-ul cotidianului Adevărul a făcut publice zilele trecute declaraţii ale tinerilor de la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii din Craiova, care mărturisesc faptul că în Postul Paştelui nu se înfrânează de la bucatele de dulce.

Student la Teologie: „De ce să ţinem post? Contează să nu facem prostii!”

Sub protecţia anonimatului, aceştia au vorbit despre atititudinea lor în săptămânile care preced  Învierea Domnului, bazată pe îmbuibare şi distracţie, nu pe abstinenţă. Dacă studenţii în cauză cred că postul este un lucru minor în comparaţie cu faptele pe care un creştin ar trebuie să le facă, voci din rândul preoţimii susţin că aceşti tineri "sunt ca o turmă fără păstor", că nu ar avea mentori sau profesori care să-i coordoneze, să-i aducă "pe drumul cel bun". Din această cauză, întreaga breaslă ar avea de suferit, pentru că viitoarele generaţii de preoţi riscă să se îndepărteze cu mult de canoanele bisericeşti, pe care încă de pe acum le respectă facultativ. "Nu e vina lor că gândesc în felul acesta. Dacă nu au mentori buni, la ce să ne aşteptăm din partea lor? Nu le putem cere prea mult. Dar «buba» nu este la ei. Aceşti copii sunt nişte victime; noi, cei cu o autoritate în domeniu, avem datoria să-i modelăm", ne-a spus un preot din Oltenia

Student la Teologie: „Mâncarea mea de post e fasolea cu cârnaţi”. Preot: "Nu au mentori!”

Părerile sunt împărţite în rândul reprezentanţilor Bisericii. Unele persoane afirmă că esenţa Bisericii nu stă vorbele celor de pe băncile facultăţii şi că aceste declaraţii nu fac decât să şifoneze imaginea instituţiei. Nu sunt puţini nici preoţii care critică aceste comportamente determinate şi alimentate, spun ei, de un sistem care se dovedeşte a fi defectuos. "Scopul nostru este să întărim legătura omului cu Dumnezeu. Unii dintre creştini încep să se îndoiască, să se îndepărteze de Biserică şi noi ne întrebăm de ce întâmplă acest lucru. Nu sunt ei vinovaţi în totalitate. Avem o mare parte din responsabilităţi, pe care nu le îndeplinim întrutotul. Menirea noastră este să căutăm problemele şi să le rezolvăm, nu să le ascundem, altfel nu am făcut nimic", este explicaţia unui preot vis-a-vis de alegerea de a vorbi despre neregulile din sânul Bisericii.

Preoţia, între fapte şi vorbe goale. Ce se ascunde în spatele predicilor din Biserică

Acesta recunoaşte că românii sunt tot mai dezbinaţi, că lăcaşurile sfinte sunt din ce în ce mai goale, că lumea este dezorientată. Potrivit părintelui, Biserica are obligaţia de a se implica mai mult pentru redresarea situaţiei, pentru ca societatea să nu se autodistrugă, prin fapte imorale, iar comunitatea să se transforme, dintr-o "familie", într-o haită în care lupta pentru existenţă este primordială, iar grija pentru suflet nesemnificativă. "Trebuie să căutăm soluţii, să ne unim, să lăsăm deoparte mândria chiar unii dintre noi, să ne îndreptăm privirea spre posterioritate. Vedem cum se înmulţesc accidentele, privim la televizor cum oamenii mor, în urma cutremurelor, cum fraţii se ucid între ei,  iar noi stăm cu mîinile în sân. Aceste tragedii sunt semnale de alarmă. Avem datoria să ne rugăm, să fim mai buni şi, nu în ultimul rând, să postim. Numai aşa ne vom apropia de Dumnezeu", adaugă preotul.

"Ajută-ne, Doamne!"

Mai mulţi cititori au postat comentarii la articolele pe această temă. Un român, care nu şi-a făcut public numele, are mai multe nedumeriri. "Dacă nu se supun unor reguli elementare, pe care le ştiau încă de la înscriere, de ce nu sunt exmatriculaţi? Ce autoritate vor avea în faţa viitorilor enoriaşi?", se întreabă un cititor Adevărul. Marian consideră că religia este singurul sprijin care ne-a rămas. "Religia în familie, cerc de prieteni şi în Biserică a fost singurul lucru care ne-a ajutat. Ce credeţi că spuneam când eram al ananghie? Ajută-ne Doamne!", sunt cuvintele lui Marian. Tiberiu este convins că exemplele din Bănie nu sunt relevante. "Facultatea de Teologie de la Craiova, una fără rădăcini, fără tradiţii, nu poate da caractere, ci funcţionari. Atenţia profesorilor de acolo nu se îndreaptă spre formarea duhovnicească a viitorilor slujitori ai altarului, ci spre a da un număr de absolvenţi spre a justifica existenţa facultăţii", a scris Tiberiu, care a înaintat o propunere pentru autorităţile din Biserică. "Cred că toată tăria că Sf. Sinod va trebui să desfiinţeze mai multe din aceste facultăţi care nu-şi au rostul. Acceptarea locurilor cu plată, concursul de dosare la admitere nu are nimic bun pentru viitorul slujirii preoţeşti în BOR", a adăugat Tiberiu.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite